رییس شوراي ثبت آثار تاریخی و فرهنگي استان آذربایجانشرقی اظهار كرد: خانه حاج ميرزا جعفر سلطان القرايي، به عنوان مصحح مهمترين كتاب منبع و مرجع تاريخ شهر تبريز حفظ و مرمت ميشود.
تراب محمدی افزود: اين خانه قاجاري در محله شتربان به عنوان يكي از تاريخيترين و قديميترين محلات شهر تبريز واقع شده است.
وي با اشاره به ويژگيهاي خانه سلطان القرايي تشريح كرد: اين خانه با عرصهاي بالغ بر 300 متر مربع و اعيان 380 متر مربع و مشتمل بر دو طبقه و يك زيرزمين يكي از وسيعترين خانههاي قاجاري تبريز به شمار ميرود.
محمدي با بيان اينكه اين خانه از ضلعهاي شرقي، شمالي و غربي به سه ساختمان تفكيك شده است، خاطرنشان كرد: دو اتاق، يك سرسراي ورودي و يك طاق با پنجرههاي ارسي رنگي و زيبا، بخشهاي مختلف طبقه اول اين ساختمان را تشكيل ميدهند.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان يادآور شد: بنا داراي نمايي آجري با قاب بنديهاي گچي بوده و پوشش سقف زيرزمين به صورت طاق و پوشش سقف طبقه اول با تيرهاي چوبي است.
محمدي ديوارهاي طنبي و پنجرههاي اروسي و رنگي ويژه خانههاي دوره قاجاريه را از مشخصات بارز و تزئينات قابل ذكر خانه سلطانالقرايي عنوان كرد.
وي با اشاره به مرمتهاي صورت گرفته در اين اثر ثبتي اظهار كرد: استحكام بخشي پي و پايهها، جمعآوري تيرهاي چوبي پوسيده سقف و اجراي مجدد با تيرچوبي، جمعآوري الحاقات زائد، جمعآوري آجركاري فرسوده ديوارها و اجراي مجدد آنها، مرمت ازاره سنگي و نيز قاب بندي ديوارهاي محوطه بخشي از اين اقدامات مرمتي محسوب ميشوند.
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان افزود: همچنين ساير فعاليتهاي بازسازي مانند مرمت و استحكام بخشي ديوارهاي طبقه همكف و ورودي، بندكشي آجرها، تعويض تيرهاي چوبي پوسيده دالان ورودي و اجراي هره، در خانه سلطان القرائي انجام گرفته است.
محمدي اظهار اميدواري كرد با انجام ساير اقدامات مرمتي و بازسازي در نظر گرفته شده در اين بنا، اميدواريم خانه تاريخي سلطان القرايي همزمان با آغاز سال 92 ، به بهرهبرداري برسد.
وي يادآور شد: خانه سلطان القرايي شهر تبريز سال 86 به شماره 19204 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است.
301301
نظر شما