مدير اداره كل هنرهاي نمايشي در آستانه برگزاري چهاردهمين جشنواره تئاتر عروسكي، قول داد: بچههاي عروسكي به زودي صاحب خانه شوند.
در نشستي خبري كه امروز ـ 5 تيرماه ـ در مجموعه تئاتر شهر برگزار شد، قادر آشنا از اختصاص مكاني براي فعاليتهاي بچههاي تئاتر عروسكي خبر داد و گفت: تئاتر عروسكي گونه خاصي است كه نيازمند حمايت ويژه است. خوشبختانه با تلاش معاونت هنري قرار شد اين گونه نمايشي صاحب خانه شود.
مدير اداره كل هنرهاي نمايشي اضافه كرد: مكان مورد نظر ديده و كارشناسي شده و مراحل ادارياش در حال انجام است بنابراين اميدوارم در مراسم اختتاميه جشنواره اين مكان معرفي شود.
آشنا در اين نشست درباره اجراي عمومي آثار شركتكننده در جشنواره تئاتر عروسكي گفت: هر نمايشي كه در جشنوارهاي اجرا ميشود بايد نوبت اجراي عمومي بگيرد، در اين راستا ما امسال ضمانت ميكنيم آثار شركتكننده در جشنواره تئاتر عروسكي اجراي عمومي بگيرند.
در اين نشست اردشير صالحپور ـ دبير چهاردهمين جشنواره تئاتر عروسكي ـ با اشاره به سابقه چهارهزار ساله اين گونه نمايشي توضيحاتي درباره منشا تئاتر عروسكي ارائه كرد و به تشريح ويژگيهاي اين نوع نمايشها پرداخت.
صالحپور تنوعگرايي را يكي از ويژگيهاي اين دوره از جشنواره برشمرد و توضيح داد: جشنواره چهاردهم با يادمان جواد ذوالفقاري برگزار ميشود كه شامل بخشهاي بينالملل، صحنهاي، فضاي باز، دانشگاهي، ويژه، پاتوق تئاتر كودك، نمايشگاه و كارگاههاي آموزشي است.
به گفته او، در بخش بينالملل آثاري از كشورهاي آلمان، ايتاليا،بلاروس، كره جنوبي، هند،افغانستان و تركيه به صحنه خواهند رفت.
صالحپور اضافه كرد: با وجود تحريمهاي مختلف 175 گروه خارجي متقاضي شركت در جشنواره بودند كه به دليل محدوديتهايمان 8 كشور را انتخاب كرديم. ضمن اينكه علاوه بر اجراي آثار خارجي چند كارگاه آموزشي با حضور استاداني از كشورهاي مختلف برپا ميشود.
او با اشاره به برپايي كارگاهي با حضور يكي از اساتيد تئاتر عروسكي آلمان اضافه كرد: قرار است در اين كارگاه، عروسكهاي بزرگ ساخته شود و اميدواريم نمايشي براساس سيمرغ عطار به اجرا برسد تا بتوانيم در دوره بعدي اين نمايش را در جشنواره اجرا كنيم.
صالحپور با يادآوري راهاندازي دفاتر مبارك يونيما در استانهاي مختلف افزود: امسال سياست تمركززدايي را مورد توجه قرار داديم و به همين دليل برخي از بخشهاي جشنواره در مناطقي مانند بيرجند، تبريز و در روستاي دهچشمه برگزار ميشود و در اين راستا، نمايشي از كشور افغانستان در شهر بيرجند اجرا خواهد شد.
او از حضور استادان و دبيران جشنوارههاي خارجي به عنوان يكي ديگر از برنامههاي اين دوره از جشنواره ياد كرد و گفت: دبير جشنواره بوخوم، دبير فستيوال الجزيره، دو استاد دانشگاه از گرجستان و هنرمنداني از مسكو و پراگ، جزو ميهمانان اين دوره از جشنواره هستند.
در ادامه اين نشست دبير جشنواره به بيان آمار آثار رسيده به دبيرخانه اين دوره از جشنواره پرداخت و گفت: در بخش صحنهاي 258 اثر رسيد كه از اين ميان 21 اثر به جدول جشنواره راه پيدا كردند. در بخش فضاي باز هم 66 طرح آمد كه 9 اثر پذيرش شد ضمن اينكه از ميان 9 نمايش متقاضي شركت در بخش دانشگاهي 4 اثر پذيرفته شد.
صالحپور خاطرنشان كرد: هر چند جشنواره عروسكي رقابتي نيست اما به دليل حمايت از نمايشنامهنويسان عروسكي نقشي را براي حمايت از نويسندگان تعريف كردهايم كه علاوه بر اهداي هدايا به آنها، آثارشان را چاپ ميكنيم. بر همين اساس از بين 33 نمايشنامه رسيده 3 اثر را انتخاب كرديم كه در مراسم اختتاميه معرفي ميشوند. ضمن اينكه از سه استاد بازخوان، خواستهايم به طور كارگاهي آثاري را با همكاري سه نمايشنامهنويس توليد كنند.
اين استاد دانشگاه در ادامه سخنانش با تاكيد بر حفظ توجه به فرهنگ و هويت گمگشته ايراني خاطرنشان كرد: هر چند مبارك عروسكي شناخته شده است اما نبايد فقط به او اكتفا كنيم. بلكه بايد ديگر عروسكهاي سرزمينمان را هم بشناسيم و معرفي كنيم تا همه هويتمان به مبارك محدود نشود.
اردشير صالحپور در عين حال از وضعيت طراحي و ساخت عروسكهاي فعلي اظهار تاسف كرد و گفت: عروسك ما امروز سكوت كرده و عروسكهايمان مشكلات اساسي دارند. از سوي ديگر بچههاي ما عروسكهاي خارجي مانند شرك، بتمن، ماداگاسكار و ... را ميشناسند اما با فرهنگ و هويت ايراني آشنايي لازم را ندارند،در اين رهگذر حتي عروسكهاي «دارا و سارا» هم نتوانستهاند موفقيت لازم را به دست آورند.
او در ادامه از برپايي دو نمايشگاه عروسكي خبر داد و گفت: دو استاد پيرمرد را پيدا كردهايم كه 64 عروسك را در قالب نمايشگاه به نمايش ميگذارند و ما از آنها تقدير ميكنيم. در كنار اين كتابي را هم براي اين دو استاد ناشناخته منتشر ميكنيم.
در ادامه اين نشست، اردشير صالحپور به معرفي آثار بخش شهرستانها پرداخت و با گراميداشت خاطره جواد ذوالفقاري از او به عنوان هنرمندي ياد كرد كه با ابتكارش جشنواره تئاتر عروسكي را شكل داده است.
دبير جشنوارهي تئاتر عروسكي در اين نشست در پاسخ به پرسشي درباره حذف آثار مذهبي در جشنواره تئاتر عروسكي گفت: كارهاي جشنواره برگرفته از مفاهيم ديني و اعتقادي ماست. ضمن اينكه هويت ايران و اسلام آن چنان به هم آميختهاند كه قابل جدا شدن نيستند.
او با ابراز خرسندي از اختصاص مكاني براي تئاتر عروسكي اضافه كرد: ما تلاش بسياري كرديم كه جشنواره عروسكي بعد از 14 دوره صاحب خانه شود و با يك قناعت و رياضت اقتصادي بودجه برگزاري جشنواره را نسبت به دوره پيش به يك سوم كاهش داديم.
صالحپور حذف بسياري از بخشهاي جشنواره را جهت صرفهجويي دانست و گفت: با حذف اين بخشها تلاش كرديم، بودجه مربوط به آن را به خريدن خانهاي براي عروسكيها اختصاص بدهيم. مثلا جشنواره امسال بولتن ندارد چون معتقديم دوستان مطبوعاتي خودشان گزارشهاي لازم را منتشر ميكنند.
وي گفت: از آنجا كه آقاي آشنا، لر است روي حرفش مي ماند و براي عروسكيها خانهاي تهيه مي كند.
دبير جشنوارهي عروسكي مبارك در بخش ديگري از اين نشست درباره حذف متون خارجي در اين دوره از جشنواره تئاتر عروسكي توضيح داد: ما نمايشنامه عروسكي خارجي كم نداريم اما متن عروسكي ايراني كم داريم بنابراين بايد بر نمايشنامه ايراني تاكيد كنيم. از سوي ديگر ما ايراني هستيم بايد روي فرهنگ خودمان كار كنيم.
صالحپور اضافه كرد: 12 دوره اين جشنواره به صورت آزاد برگزار شد و براي اولين بار است كه جشنواره دارد استراتژي پيدا ميكند. اين اصلا به معناي آن نيست كه كار خارجي بد است اما آيا اين خوب نيست كه جشنواره ما استراتژي داشته باشد.
او با تاكيد بر اينكه روي آوردن به متن ايراني به منزله تقابل با متون خارجي نيست، متذكر شد:اصرار ما براي حفظ هويت و ايراني انديشيدن است. هر چند در اين مدت خيلي به ارتجاع متهم شدم، در حالي كه من PHD دارم و در دانشگاه درس ميدهم. اما برخي از كارهاي عروسكي را نميفهمم. چون تعدادي از آثار به سمت آثار آبستره و ... گرايش پيدا كردهاند.
دبير جشنوارهي تئاتر عروسكي در پايان سخنانش از چاپ دو كتاب عروسكي مرجع خبر داد و درباره حذف بخش مقالات گفت: به دليل همان قناعتي كه گفتم بخش پژوهش را حذف كرديم كه البته رييس مبارك يونيما تلاش بسياري براي برگزاري اين بخش كرده بود و حتي مقالاتي هم گردآوري شده بود.
در ادامه اين نشست پيمان شريعتي دبير اجرايي اين دوره از جشنواره تئاتر عروسكي از برپايي مراسم بزرگداشت هنگامه مفيد و ايرج محمدي به عنوان دو هنرمند از تهران و حسن لوييان هنرمند پيشكسوت اصفهان و رضا جعفري هنرمند پيشكسوت نايين خبر داد.
شريعتي در ادامه در پاسخ به پرسشي درباره بودجه اين دوره از جشنواره گفت: بودجه دوره پيش 840 ميليون تومان بود اما اين دوره بودجهاي 500 ميليون توماني دارد و دليل اصلياش صرفهجويي در هزينهها است تا بتوانيم خانهاي براي عروسكيها داشته باشيم.
اين هنرمند تئاتر عروسكي در عين حال خاطرنشان كرد: تلاش ما بر اين بود كه كم شدن بودجه لطمهاي به گروهها وارد نكند. بنابراين نه تنها مبلغ كمك هزينهها كم نشده كه 23 درصد افزايش داشته است و ما سعي كرديم با حذف برنامههاي تبليغاتي و تلويزيوني در هزينهها صرفهجويي كنيم
301301
نظر شما