درس بزرگ شهید صدر درباره قضاوت دیگران: «من معیار عدالت نیستم»

شهید سید محمدباقر صدر در برابر انتقادها و ناسزاهایی که از سوی یکی از شاگردان سابق خود مطرح می‌شد، با تفکیک میان «خطا در باور» و «بی‌مبالاتی در دین»، رویکردی متفاوت و آموزنده از خود نشان داد. او معتقد بود داوری درباره عدالت افراد باید با رعایت انصاف انجام شود و نباید نگاه شخصی و خودمحورانه را معیار قضاوت قرار داد؛ نکته‌ای که آیت‌الله سید کاظم حائری در کتاب «مباحث الأصول» آن را ثبت کرده است.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، در کتاب «مباحث الأصول» آیت‌الله سید کاظم حائری، ماجرایی قابل تأمل از سعه‌صدر و شیوه عدالت‌سنجی شهید سید محمدباقر صدر نقل شده است. شهید صدر با وجود آنکه شاگرد سابقش به او ناسزا می‌گفت، همچنان او را فردی عادل می‌دانست و تأکید می‌کرد: «من معیار عدالت نیستم». این رفتار، درسی مهم درباره ضرورت جدا کردن منافع و احساسات شخصی از معیارهای شرعی و اخلاقی در قضاوت درباره دیگران است.

آیت‌الله سید کاظم حائری در نقل این ماجرا می‌گوید: یکی از طلاب، تحصیل خود را نزد شهید صدر نیمه‌کاره رها کرد و پس از آن، مسیر فکری متفاوتی در پیش گرفت. او گاهی در غیاب شهید صدر از وی بدگویی و ناسزاگویی می‌کرد و در جمع مردم نیز به انتقاد از ایشان می‌پرداخت. بسیاری از این سخنان نیز به گوش استاد بزرگ ما می‌رسید.

حائری ادامه می‌دهد: روزی که در محضر شهید صدر حضور داشتم، سخن از این طلبه به میان آمد. شهید صدر گفت:

«من هنوز معتقدم این شخص عادل است و حرف‌هایی که بر زبان آورده به خاطر خطا در باورش [نسبت به من] است، نه بی‌مبالاتی‌اش در دین».

این سخن نشان می‌دهد شهید صدر میان اختلاف فکری و بی‌تقوایی دینی تفاوت قائل بود و صرف مخالفت یا حتی سخنان تند یک فرد را دلیلی برای کنار گذاشتن معیارهای عدالت نمی‌دانست. این نگاه، نمونه‌ای روشن از انصاف در داوری و پرهیز از تبدیل اختلافات شخصی به قضاوت‌های اخلاقی و شرعی است.

منبع: مباحث الأصول، قسم دوم، ج۱، ص۴۱

کد مطلب 2266111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 1 =

آخرین اخبار