منوچهر متکی در گفتگو با دیتر بدنارتس و هانس یونگ، خبرنگاران هفته نامه آلمانی اشپیگل درباره استمرار خشونت در باریکه غزه و تشریح میزان درک غرب از منطقه خاورمیانه، بر ضرورت پایان قتل عام مردم بی دفاع فلسطین در غزه تاکید کرد.
مظنون بودن غرب به حمایت ایران از حماس
خبرنگاران این مصاحبه با اشاره به اینکه غرب به حمایت ایران از حماس و بدنبال آن ادامه نبرد این جنبش علیه اسرائیل مظنون و بدبین است، از وزیر امور خارجه ایران پرسیدند با توجه به آنکه هم اکنون نمایندگانی از اسرائیلی ها و فلسطینی ها برای مذاکره به قاهره سفر کرده اند، به نظر شما آیا این انتظار وجود دارد که جنگ در باریکه غزه به پایان رسد؟ منوچهر متکی اظهار داشت برای پاسخ به این سئوال شما، اطلاعات کمی داریم و در واقع نمی دانیم که در آنجا چه مباحثاتی در جریان است. به همین خاطر این مذاکرات زودهنگام برای ما نگران کننده است. چون هیچ گونه شفافیتی درمورد مفاد و موضوعات مذاکره منتشر نشده است.
خواسته ایران از رایزنی ها
وی در واکنش به این سئوال که بفرمایید شما (از این رایزنی ها) چه می خواهید، خاطر نشان کرد ما می خواهیم جنگ متوقف شود تا به این وسیله از کشتن مردم بی گناه که قربانیان این تهاجمند، جلوگیری به عمل آید.
متکی با تاکید بر اینکه نمی توان حقوق مشروع و قانونی فلسطینیان را نادیده گرفت، ابراز داشت اگر حماس و مردم غزه از ابتکار عملی راجع به خاتمه این بحران حمایت کنند، ما نیز از خروجی و برون داد این مذاکرات حمایت خواهیم کرد. او در واکنش به این سئوال که آقای وزیر! ظاهرا شما (به این گفتگوها) خیلی مظنون هستید، اظهار داشت در حمله به غزه رژیم صهیونیستی باز هم همان اشتباهی را که دو سال پیش در حمله به حزب الله در جنوب لبنان انجام داد، مرتکب شد. در آنزمان اسرائیلی ها قصد انهدام حزب الله را داشتند اما در نهایت شکست خوردند. امروز نیز آنها قصد انهدام حماس را گرفته اند و البته در این مورد نیز ناکام خواهند ماند.
نظرخواهی درباره مبارک
متکی در پاسخ به این پرسش که فکر می کنید حسنی مبارک رئیس جمهور مصر واسطه و کارگزاری اشتباه برای حل و فصل جنگ غزه است، گفت ما در حال گفتگو در مورد اهداف سیاسی هستیم نه افراد. در واقع حرف ما آنست که جنگ متوقف شود. وزیر خارجه ایران ادامه داد باید به قطعنامه ای که در شورای امنیت سازمان ملل در این خصوص صادر و از سوی بسیاری از کشورها تایید شد، عمل کنیم.
ایران می خواهد درباره غزه میانجی گری کند
او در جواب به این سئوال که آیا شما ترجیح می دهید در ارتباط با این مساله، وساطت و میانجی گری کنید، ابراز داشت به نظر من، مساله اصلی این نیست که چه کسی وساطت کند بلکه پایان یافتن حملات، مساله اصلی به شمار می رود. در همین راستا هیاتهایی را از ایران به بسیاری کشورهای عرب اعزام کردیم.
منوچهر متکی با اشاره به اینکه موضع ما در مورد اوضاع غزه بسیار شفاف و روشن است، افزود نیروهای اسرائیلی باید از غزه عقب نشینی کنند. این در حالی است که محاصره باریکه غزه نیز باید لغو شود. وی با اعلام اینکه در این میان باید برای ارسال کمکهای بشردوستانه، گذرگاه مرزی رفح که به مصر منتهی می شود همزمان با بندر دریایی شهر غزه نیز گشوده شود، گفت در چنین صورتی است که می توانیم مذاکرات جامع و فراگیری در مورد آینده غزه داشته باشیم.
نظر ایران درباره موشک های حماس
متکی در واکنش به این سئوال که آیا (متقابلا) نباید شلیک موشک به شهرهای اسرائیل نیز متوقف شود، خاطرنشان کرد گویا شما فراموش کرده اید که اسرائیلی ها ماهها گذرگاه های غزه را بکلی بستند. اما با اینحال حماس مدت زیادی این وضعیت را تحمل کرد. در اینحال خبرنگاران این هفته نامه آلمانی زبان اظهارات متکی را قطع کردند و افزودند اما اسرائیلی ها بدون حملات موشکی حماس، برای آغاز جنگ دست بکار نشدند. آیا شما نظر دیگری دارید؟ وزیر خارجه ایران با اشاره به اینکه حتی زمانی که طرف اسرائیلی به تعهدات خود عمل نمی کرد، حماس برای یک زمان مدت کافی نشان داد که بر قولهای خود پایبند است، به اینکه بطور مثال مرزهای (غزه) طبق وعده باز نگاه نداشته بودند، اشاره و تصریح کرد به همین خاطر است که حماس تصمیم گرفت دیگر این قبیل وعده ها را بی پاسخ نگذارد.
به رهبر حماس علاقمندید؟
اشپیگل در سئوالی دیگر پرسید به نظر می رسد که شما به رهبر حماس علاقمند هستید. دیدار اخیر سعید جلیلی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران از دمشق و ملاقات او با خالد مشعل رهبر حماس نشان داد که مناسبات تهران با گروه حماس تا چه میزان به هم نزدیک است. اکنون بفرمایید مشعل چه پیامی را از طرف ایرانی دریافت کرد؟ متکی در پاسخ گفت جلیلی در درجه اول با بشار اسد رئیس جمهور سوریه دیدار و گفتگو کرد. در این دیدار تهران و دمشق مواضع خود را با هم هماهنگ کردند. اما در مورد دیدار خالد مشعل باید بگویم که جلیلی پس از دیدار با اسد با مشعل که یکی از رهبران فلسطینی است، ملاقات کرد.
تهران میلیونها دلار برای پایه گذاری حماس هزینه کرده است؟
وی در واکنش به این سئوال که گفته می شود تهران میلیونها دلار برای پایه گذاری حماس و تامین تسلیحاتی شاخه نظامی آن هزینه کرده است، گفت اما این ادعایی است که نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد آنرا مطرح کرده است. در اینحال دیتر بدنارتس و هانس یونگ، خبرنگاران هفته نامه آلمانی اشپیگل در پرسشی دیگر از منوچهر متکی پرسیدند اما شما نمی توانید به آسانی از کنار این ادعا بگذرید و به آن بی اعتنا باشید. درست است؟ متکی با اشاره به اینکه چنین ادعاهایی را رد می کند، گفت این ادعاها (حتی) نمی توانند از سوی آژانس های جاسوسی غرب نیز استنتاجاتی جدی به نظر آیند.
سئولاتی درباره حزب الله
این هفته نامه آلمانی زبان در ادامه سئوال کرد پنج شنبه گذشته موشکهایی از جنوب لبنان به شمال اسرائیل شلیک شدند. فکر می کنید این کار طرفداران شیعه حزب الله لبنان باشد؟ او در پاسخ گفت شاید این چیزی است که اسرائیلی ها در حال طرح آن هستند. چون ما به هیچ تائیدیه ای در این مورد دست نیافته ایم.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سئوال که دوازده روزی است که در جبهه شمالی، آرامش برقرار شده است و اینکه آیا این احتمال که شبه نظامیان نیز خود را درگیر جنگ کنند، وجود دارد، گفت در این مورد چیزی نمی دانم. چون حزب الله یک جنبش مستقل است.
حمایت ایران از حزب الله و حماس
منوچهر متکی در واکنش به این سئوال که بدون حمایت ایران، حزب الله و حماس هرگز به توان و قدرت فعلی نمی رسیدند، خاطرنشان کرد ما نمی توانیم چنین ادعاهایی را بپذیریم. چنین تحلیلهایی نشانگر برداشت اشتباه غرب است. اوضاع دیگر فرق کرده است و کشورهای غربی دست آخر باید آنرا بپذیرند.
وی افزود: مردم منطقه دیگر هژمونی کهنه آمریکا و رژیم های وابسته و تحت الحمایه آن نظیر دولت اسرائیل را برنمی تابند. هشت سالی است که جرج بوش رئیس جمهور آمریکا هر آنچه را که می توانست برای حفظ این (نظام) سلطه در خاورمیانه انجام داد اما تلاشهایش بیهوده بود.
جنگ نیابتی در غزه؟!
خبرنگاران این مصاحبه اشپیگل از وزیر امور خارجه ایران پرسیدند شما می گویید که آمریکا حامی اسرائیل است و ما هم مشاهده می کنیم که تهران پشتیبان حماس است. به نظر شما یک جنگ نیابتی در غزه در حال وقوع است؟ متکی با اشاره به اینکه اسرائیل کار و اهداف آمریکا را (در منطقه) به مرحله عمل در می آورد، گفت اما (برعکس) حماس یک حزب منتخب دمکراتیک است.
اشپیگل در پرسشی دیگر پرسید با وجود چنین اتهامات شدیدی آیا تهران به متمایز کردن خود بعنوان حامی و مدافع شهروندان فلسطینی در این بحران و تاکید بر ادعای قدرت طلبی در جهان اسلام امیدوار است؟ متکی در پاسخ با بیان اینکه ما مناسبات حسنه ای با کلیه کشورها داریم، تصریح کرد ثبات و استحکام، بیشترین چیزی است که در این منطقه برای ما از اهمیت برخوردار است.
خبرنگاران اشپیگل خطاب به متکی گفتند اما ما خریدار این از خود گذشتگی شما نیستیم. ایران با جنگ آمریکا علیه عراق به نفوذ فوق العاده ای در منطقه دست یافته است. در واقع ایران کوشیده است موضعی غالب و از نوع سلطه در این منطقه کسب کند. نظر شما در این باره چیست؟ وزیر خارجه ایران با اشاره به اینکه ما همواره نقشی مهم و برجسته (در خاورمیانه) بازی کرده ایم، ابراز داشت ما بعنوان یک ملت بزرگ، ظرفیت های سیاسی، اقتصادی و راهبردی مهمی در کشورمان داریم که می خواهیم برای متنفع شدن منطقه آنها را بکارگیری کنیم.
وی افزود: ما قدر تلاشهای خود را در این باره می دانیم. از اینرو مداخله دیگران در منطقه، ضرورتی ندارد.
درباره اوباما
اشپیگل سئوال کرد باراک اوباما بعنوان جانشین بوش، هفته آینده رسما کار خود را آغاز خواهد کرد. آیا شما انتظار دارید کاخ سفید در ارتقاء مناسبات خود با تهران دست به تغییر و تحول بزند؟ متکی با اعلام اینکه تا بحال روسای جمهور آمریکا تنها برای خاورمیانه مشکل درست کرده اند، اظهار داشت مرد جدید کاخ سفید، مسئولیت بزرگی را برای (حفظ) اعتبار کشورش در جهان اسلام همانند بهبود مناسبات (با کشورهای منطقه) بر عهده دارد.
متکی در واکنش به این پرسش که آیا تهران در مقایسه با سلف اوباما به نحوی سازنده تر با رئیس جمهور جدید آمریکا همکاری خواهد کرد، گفت: ما به آرامی منتظریم و شاهد آنیم که دولت جدید آمریکا چه روندی را در برابر خاورمیانه در پیش خواهد گرفت. پس از آنست که به نحوی مناسب واکنش نشان خواهیم داد.
نظر شما