ایسنا نوشت:

درست هشت‌ماه پيش، گروهي از غارشناسان ايران به كشف غار چاهي عميقي در چهارمحال و بختياري موفق شدند كه نام آن را «تانا» گذاشتند و آن را عميق‌ترين غار چاهي اين استان اعلام كردند، حالا يك گروه غارشناس ايراني ديگر موفق شده، غار چاهي ديگري را پيدا كند كه از «تانا» هم عميق‌تر است.

 

، غارشناسان معتقدند، چهارمحال و بختياري استان بكري است كه از نظر غارشناسي پيمايش‌هاي كمي شده است. به همين دليل شايد «كَهبُد» يا (اُوِول) ـ غار تازه پيداشده ـ عميق‌ترين غار چاهي اين استان نباشد، همان‌طور كه «تانا» پس از هشت‌ماه صدرنشيني، به رتبه‌ي دوم جدول غارهاي عميق چهارمحال و بختياري نزول كرد.

 

هرچند غار كَهبُد به زيبايي تانا نيست؛ اما اين غار هم از نوع غارهاي چاهي است كه روي گسل پديد آمده است و شانس ماجراجويي از نوع خطرناك را براي غارشناسان حرفه‌يي پديد مي‌آورد.

 

محمد منصوري ـ سرپرست گروه غارشناسان كاشف اين غار و همچنين عضو انجمن غارشناسان و غارنوردان ايران ـ كه همراه گروهي 14 نفره در دو مرحله، عمليات كشف و پيمايش اين غار را انجام داده است، با يادآوري اين‌كه كشف غار كهبد در حاشيه‌ي جشنواره‌ي طبيعت‌گردي چهارمحال و بختياري اتفاق افتاد، به خبرنگار ايسنا گفت: اين غار در كوه «دودِلو» و در نزديكي روستاي «بيژگرد» از توابع شهرستان بروجن در چهارمحال و بختياري قرار دارد كه عمق آن 250 متر پيمايش شده است و عميق‌ترين غار اين استان به‌شمار مي‌آيد.

 

او درباره‌ي اين‌كه چقدر احتمال دارد «كهبد» عميق‌ترين غار چاهي منطقه باشد؟ اظهار كرد: ما يك علامت سؤال درباره‌ي اين غار داريم كه شايد عميق‌تر از اين عمقي باشد كه پيمايش شده است. در واقع، ما 250 متر اين غار را پيمايش و 150 متر آن را نيز نقشه‌برداري كرده‌ايم.

 

منصوري در ادامه گفت: دهانه‌ي غار كهبد (چاه اوول) قبلا پيدا شده بود؛ ولي تا اين عمق، پيمايش نشده بود. تا كنون در اين استان سه غار عميق پيدا شده است كه «جهان‌بين» با 150 متر و «تانا» با 230 متر از آن جمله‌اند و حالا «كهبد» با 250 متر، عميق‌ترين غار چهارمحال و بختياري به‌شمار مي‌آيد. اين غار به‌صورت شكاف يك گسل است كه عرض دهانه‌ي آن 5 / 1 متر و طول آن، 60 متر است، طول دهانه‌ي بيشتر غارهاي چاهي دو متر است؛ ولي چون اين غار روي گسل واقع شده است، 60 متر طول دارد.

 

او درباره‌ي نام اين غار چاهي نيز بيان كرد: ما براي قدرداني گروه كوه‌نوردي «كهبد» استان چهارمحال و بختياري كه دهانه‌ي ان غار چاهي را نشان دادند، نام «كهبد» را براي آن برگزيديم.

 

اما يوسف سورني‌نيا ـ مسؤول بخش غارنوردي هيأت كوهنوردي استان تهران و عضو انجمن غارنوردان و غارشناسان ايران ـ كه اين گروه از غارشناسان را در اكتشاف «كهبد» همراهي كرده است، با اصرار بر اين‌كه بايد براي اين غار چاهي، همان نام محلي «اُوِول» را برگزيد، به خبرنگار ايسنا گفت: اين غار يك حفره‌ي قديمي در كوه‌هاي فرسوده و قديمي چهارمحال و بختياري بود كه نام محلي آن تحت تأثير درخت قديمي كنار آن «اوول» بوده و حالا هم بايد همين نام را داشته باشد، چون سال‌هاست كه مردم محلي اين چاه را اوول مي‌ناميدند.

 

او معتقد است: اوول يك غار نيست، بلكه يك چاه عميق يا شكاف يك گسل است كه نسبت به تانا، زيبايي خاصي ندارد، هرچند در ورودي آن سازه‌هاي آهكي ديده مي‌شود.

 

سورني‌نيا با تأكيد بر لزوم ماجراجويي‌هاي بيشتر براي پيدا كردن غارهاي عميق ايران، افزود: از 40 سال پيش كه غار «پرو» با عمق 752 در استان كرمانشاه به‌عنوان عميق‌ترين غار ايران كشف شد، هيچ غار ديگري به اين عمق پيدا نشده، در حالي كه مطمئنم تعداد غارهاي عميق ايران نسبت به «پرو» بسيار زياد است؛ ولي كسي براي اين كار وقت نمي‌گذارد. اين در حالي است كه برخي حاضرند وقت بگذارند و در برنامه‌هاي غارشناسي و غارنوردي كشورهاي ديگر كه از نظر غارشناسي چندان سطحي ندارند، شركت كنند.
301301

کد خبر 231407

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار