درگیری دریایی نیروهای دریایی کرهشمالی و کرهجنوبی در مرز دریایی دو کشور و تبادل آتش باردیگر مسائل شبه جزیره کره را در صدر اخبار قرار داد. افسران ارتش کرهجنوبی روز سهشنبه در این زمینه اعلام کردند که ناوهای نیروهای دریایی دو کره در طول مرز دریایی متشنج خود تبادل آتش داشتهاند که گفته میشود به تخریب شدید یک کشتی گشتی کرهشمالی انجامیده است. جهت بررسی چرایی این واقعه و تبعات ناشی از آن با اسماعیل بشری کارشناس مسائل شبه جزیره کره گفتوگو کرده ایم.
*ارزیابی شما از درگیری روز سه شنبه کشتیهای دو کره چیست؟ آیا این واقعه انگیزههای سیاسی داشته است؟
هنوز زوایای مختلف این ماجرا روشن نیست ولی از آنجا که این دو کشور در مرزهای دریایی و زمینی خود همواره مشکلاتی داشتهاند میتوان این ماجرا را نیز در ادامه آن تعبیر کرد. آنطور که رسانهها گزارش کردهاند ظاهراًیک ناو کرهجنوبی به سمت یک کشتی نیروی دریایی کرهشمالی که از مرز دریای غربی (زرد) عبور کرده بود، شلیک کردهاند که این امر مقابله به مثل کشتی کرهشمالی را به همراه داشت. منابع کرهجنوبی میگویند این کشور در این درگیری هیچ تلفاتی نداشته ولی هنوز مشخص نیست که آیا در کشتی کرهشمالی تلفاتی رخ داده یا خیر. ولی آنطور که بهنظر میرسد کشتی کرهشمالی به طور جدی تخریب شده و پس از یک درگیری کوتاه به سمت آبهای شمالی تغییر مسیر داده و بازگشته است.
*مرزهای دریایی این دو کشور به چه شکلی تعریف شده است؟
در حقیقت دو کره مرز دریایی به معنای متعارف ندارند. تقسیم کره به شمالی و جنوبی باعث ایجاد مرز زمینی بین این دو کشور شده است. در دریا نیز کره با ژاپن هم مرز است. اما در کنار یک مرز مشترک نیز با یکدیگر دارند که همواره مشکلات مختلفی را به وجود آورده است. ماهیگیران دو کشور هر از چند گاهی توسط گارد مرزی کشور مقابل دستگیر میشوند و تیراندازی ناوچهها نیز بسوی یکدیگر مسبوق به سابقه بوده است. بر این اساس این واقعه تازگی ندارد و مسئله چندان مهمی تلقی نمیشود.
*پس شما این موضوع را ماجرایی از پیش طراحی شده نمیدانید؟
اتفاقاً بهنظر من این مسئله ماجرایی از پیش طراحی شده از سوی کرهشمالی است. درباره اینکه انگیزه دقیق ماجرا چه بوده است هنوز نمیتوان سخنی گفت ولی گمانهزنی قوی این است که کرهشمالی در آستانه سفر باراک اوباما به آسیا قصد جلب توجه دوباره غرب را داشته است. این بار نیز مانند موارد مشابه این کشتی کرهشمالی بوده که وارد آبهای کرهجنوبی شده است. معمولاً کشورهای کمونیستی در مرزهای دریایی، زمینی و هوایی هیچگاه حریم را به معنای واقعی رعایت نکرده و مشکل آفرین شدهاند. در زمان شوروی سابق نیز در دریای خزر، ایران همواره با مشکل نقض حریم دریایی از سوی کشتیهای شوروی مواجه بود.
*بهنظر شما این ماجرا دامنه خواهد داشت یا به همین اتفاق محدود خواهد شد؟
من تصور نیم کنم که ماجرا دامنه پیدا کند خصوصاً اینکه الان نیروهای دریایی آمریکا نیز در کنار ارتش کرهجنوبی قرار دارند و امکان اقدام تلافی جویانه از سوی کرهشمالی کم است و در صورت ادامه این درگیری بدون شک بازنده اصلی کرهشمالی خواهد بود.
نظر شما