با توجه به نتایج پژوهشی جدید پتانسيل بینظير زنيان بومی استان يزد به عنوان يکی از ناشناختهترين گياهان دارويی کشورمان، در کاربردهای طب سنتی، داروهای نوين و صنايع میتواند چشمانداز روشنی در آينده اين گياه ايجاد کند.
گياه زنيان يکی از گونههای دارويی است که دارای خواص درمانی زيادی از جمله ضدنفخ، ضدتهوع، خلط آور و تسکين دردهای روماتيسمی است. لذا مطالعه ای با هدف ارزيابی ترکيبات تشکيلدهنده و خواص آنتیاکسيدانی اسانس بذر اين گياه توسط بی بی فاطمه حقیر السادات دانشجوی دکترای تخصصی نانو بیوتکنولوژی دانشگاه علوم و فنون نوین دانشگاه تهران و همکارانش انجام شد.
در مطالعهای آزمايشگاهی، اسانس بذرها با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج و با استفاده از روش های کروماتوگرافی گازی ( Gas Chromatography ) و کروماتوگرافی گازی متصل به طيف سنج جرمی ( Gas Chromatography- Mass Spectrometry ) اجزای تشکيلدهنده آن تفکيک و شناسايی شد. خواص آنتیاکسيدان اسانس از طريق روش تخريب راديکالهای آزاد DPPH )2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl ) تعيين و مقدار کل ترکيبات فنولی موجود در اسانس با روش Follin-Ciocalteu مشخص گرديد. روشهای آماری تجزيه واريانس و مقايسه ميانگين به روش دانکن مورد استفاده قرار گرفتند.
يافتههاحاکی از ان است که بيشترين ترکيبات تشکيلدهنده اسانس بذر زنيان بومی استان يزد، تيمول (64.9 درصد) و گاماترپنين (11.1درصد) است. در اين تحقيق، فعاليت آنتیاکسيدانی اسانس زنيان بومی استان يزد ميزان IC50 711.0 ميکروگرم بر ميلیليتر و ميزان ترکيبات فنولي 162.62ميلیگرم گاليک اسيد بر گرم تشخيص داده شد.
با توجه به نتایج این پژوهش پتانسيل بینظير زنيان بومی استان يزد به عنوان يکی از ناشناختهترين گياهان دارويی کشورمان، در کاربردهای طب سنتی، داروهای نوين و صنايع میتواند چشمانداز روشنی در آينده اين گياه ايجاد کند و تجارت، کشت و کار و در نتيجه فرآوری صنعتی- دارويی آن را افزايش دهد.
شایان ذکر است این پژوهش در مجله علوم پزشکی رفسنجان منتشر شده است.
301301
نظر شما