دکتر نجیب‌الله لفرایی وزیر خارجه پیشین افغانستان در دولت اسلامی برهان الدین ربانی و استاد دانشگاه اتاگو در نیوزلند درباره این طرح با خبرآنلاین گفتگو کرده است.

جواد حیران‌نیا

روزنامه ایندیپندنت به تازگی گزارش داد یکی از مقامات انگلیسی طرحی موسوم به طرح C (plan C) را برای صلح با طالبان بر اساس سپردن بخشی از حکومت افغانستان به این گروه آماده کرده، و مقامات امریکایی و انگلیسی در حال مذاکره در مورد جزئیات این طرح هستند. بر اساس این طرح طالبان کنترل برخی از قسمت ها را برعهده خواهد داشت. به موجب این طرح افغانستان به هشت بخش تقسیم می شود که کنترل تعدادی از این بخش ها در دست طالبان خواهد بود. بر اساس این طرح، افغانستان به هشت بخش که در اطراف مراکز اقتصادی این کشور شامل کابل، قندهار، هرات، مزار شریف، قندوز، جلال آباد، خوست و بامیان شکل می گیرند، تقسیم می شود. هریک از این بخشها به وسلیه شورایی که نماینده گروه های مختلف موجود در افغانستان هستند اداره شده و بوسیله یک یا دو کشور خارجی تحت نظر قرار می‌گیرد. با دکتر نجیب‌الله لفرایی وزیر خارجه پیشین افغانستان در دولت اسلامی برهان الدین ربانی (طی سالهای 1992 تا 1996 میلادی) و استاد دانشگاه اتاگو در نیوزلند درباره این طرح گفتگو کرده ایم که از نظرتان می گذرد.

اهداف اصلی از ارائه طرح C برای آینده افغانستان چیست؟
همانگونه که در این طرح تشریح شده،  طرح C برای استمرار و تداوم برنامه‌های غرب برای افغانستان است. بعد از اینکه روشن و مشخص شد که "طرح A" که بر اساس آن افغانستان تحت اشغال یا حداقل تحت نفوذ آمریکا قرار می‌گرفت، دیگر کارایی ندارد و نمی‌تواند کار کند مشورت برای ارائه طرح دیگری آغاز شد.
بر این اساس، طرحی موسوم به "طرح B" از سوی "رابرت بلک ویل"، سفیر پیشین آمریکا در هند در سال 2010 میلادی ارائه شد که جزئیات این طرح در مطلب "فارین افرز" آمده است.

طرح حاوی چه مسائل و موضوعاتی بود؟
این طرح در نظر داشت که افغانستان را به دو بخش تقسیم کند. یک بخش که بخش جنوبی بود تحت کنترل طالبان باشد و بقیه افغانستان نیز تحت کنترل دست نشانده آمریکا باشد. به نظر من این طرح هنوز هم یکی از طرحهایی است که برای آمریکایی‌ها مرجح است. انگلستان با سابقه و تجربه استعماری که دارد اینگونه فکر می کند که باید به قدرتهای منطقه‌ای سهمی از این "کیک" را بدهد تا طرح تجزیه افغانستان با موفقیت پیش رود.بر این اساس طرح و نقشه C ارائه و مطرح شد.
آیا می‌توان پیش از خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان امید به دستیابی و تحقق صلح با طالبان داشت؟
اظهارات اخیر مقامات آمریکایی نشان داده که آنها از داشتن امید و حصول به صلح و رسیدن به یک توافق با طالبان از طریق مذاکره دست شسته و ناامید شده‌اند. آنها در حال حاضر امیدشان به کرزای و به جانشین اوست که با طالبان به تفاهمی بر اساس مفاد طرح "بلک ویل" نایل آیند.
خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان پس از سال 2014 میلادی آیا به صورت کامل صورت خواهد گرفت؟
بر این اساس باید فراموش نکنیم که خروج آمریکا از افغانستان به معنای خروج و عقب نشینی کامل نیست. به احتمال زیاد 20 تا 30 هزار نیروی آمریکایی در افغانستان پس از سال 2014 [زمان اعلامی خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان] برای آموزش نیروهای امنیتی افغانستان حضور خواهند داشت!

4949

کد خبر 248718

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =