محسن حدادی- رهبر انقلاب، یکشنبه در دیدار جوانان استان خراسان شمالی با طرح سوالاتی در خصوص سبک زندگی ما در کشور و اشاره به ضعف تشریح سبک زندگی منطبق با اسلام و تمدن غنی ایرانی خواستار توجه بیشتر به این بخش از پیشرفت شدند و آن را متن پیشرفت خواندند:«اگر پیشرفت همه جانبه را به معنای تمدن سازی نوین اسلامی بگیریم این تمدن دارای دو بخش ابزاری - و «حقیقی و اساسی» خواهد بود که سبک زندگی بخش حقیقی آن را تشکیل می دهد.»
رهبر انقلاب در تشریح مفهوم سبک و فرهنگ زندگی، به مسائلی نظیر خانواده، ازدواج، نوع مسکن، نوع لباس، الگوی مصرف، تفریحات، کسب و کار و رفتارهای فردی و اجتماعی در محیطهای مختلف، اشاره کردند و افزودند: در واقع سبک زندگی به همه مسائلی بر می گردد که متن زندگی انسان را شکل می دهند. ایشان با اشاره به توجه عمیق اسلام به مفهوم سبک و فرهنگ زندگی افزودند: در معارف اسلامی، اصطلاح عقل معاش در مفهوم جامع خود، مترادف مفهوم سبک و فرهنگ زندگی است و در قرآن کریم نیز آیات فراوانی در این زمینه وجود دارد...»
اگرچه این مطالبه نباید از جنس «شعار سال» به تولید انبوه برخی مواد و محصولات فله ای و کلیشه ای برای بیلان کاری و یا درآمدزایی منجر شود اما بی تردید یکی از راه های ترویج سبک زندگی و تشریح سبک مورد نظر اسلام و منطبق با نیاز کشور _ بویژه درخصوص مباحث اخلاقی - استفاده از ابزارهای آموزشی و فرهنگی است. و در این میان «کتاب» بواسطه در دسترس بودن و بی واسطه بودن آموزه هایش نقش یگانه ای دارد همچنانکه نگاهی به آمار انتشار و فروش کتاب های آموزشی در حوزه سبک زندگی که عمدتا کتب ترجمه شده غربی و با اسلوب روانشناسی غیر بومی هستند، و رویکرد عمومی به این کتاب ها، نشان از تشنگی مردم برای دانستن و افزایش آگاهی های معیشتی است که گاه در قالب کتاب های موفقیت و راه های افزایش ثروت و قدرت جای می گیرد و گاه در قالب کتب آموزش زندگی بهتر و بهبود روابط عاطفی زوج ها و خانواده.
تولید و فروش بالای اینگونه کتاب ها با هر نوع نیتی، یک امید و دلواپسی توامان است؛ امید به وجود داشتن روحیه فراگیری از سوی مردم و دلواپسی نسبت به غیربومی بودن اکثر مطالب منتشر شده و البته تکراری در این حوزه و موجود در بازار. بر این اساس و با توجه به هشدارهای صریح رهبری، به جرات می توان گفت که شاهکار آیت الله جوادی آملی که دقیقا بر اساس همین نیاز به دانایی در حوزه سبک زندگی در دنیا و بر اساس آیات و روایات وارده در ریزترین شئون زندگی انسان نوشته شده، یکی از معبرهای راهگشا در اشاره رهبری است.
دائرةالمعارفی که بدون عنایت رسانه ملی، نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه از نیمه اردیبهشت امسال تا کنون بیش از 60 بار تجدید چاپ شده و بالغ بر 300هزار نسخه فروش داشته است. «مفاتیح الحیات» را جلد دوم مفاتیح یا همان آداب زندگی بر اساس آیات قرآن و روایات معصومان(ع) می دانند که بی تردید بخش قابل ملاحظه ای از مطالبه رهبر انقلاب در خصوص سبک زندگی را برطرف می کند.
کتابی که در 4 بخش تدوین شده: «ارتباط انسان با خود، ارتباط انسان با دیگران، ارتباط انسان با طبیعت و ارتباط انسان با حیوانات». بیش از یکصد عنوان کتاب حدیثی و 6هزار حدیث برای این کتاب ارزشمند مورد استفاده قرار گرفته و حدود 14 هزار عنوان تهیه شده است تا بتوان از تمام این احادیث، احادیث مرتبط را استخراج کرد. کتاب از فصل های متعددی تشکیل شده و در هر فصل احادیث معتبری در خصوص موضوعات آن فصل ارائه شده که متن عربی و منبع این احادیث نیز در پاورقی صفحات درج شده است.
اغراق نیست اگر بگوییم این کتاب باید در کنار قرآن و مفاتیح الجنان و نهج البلاغه، در خانه هر ایرانی باشد؛ کتابی که سادهترین اصول زندگی از آداب معاشرت و رفتار با والدین و فرزندان و همسر تا همسایه و همکار و دولتمردان را برایمان دستهبندی کرده؛ از آداب استراحت و کار و تفریح و مسافرت تا آداب خوردن و آشامیدن و پوشش و درختکاری و مردمداری و قرضدادن و معامله و تجارت...
مطمئنا این تنها مرجع آموزش و بازخوانی سبک زندگی مطلوب نیست و نخواهد بود ولیکن به عنوان خط شکن تولید مجموعه هایی با همین محور، قابل اعتناست. مجموعه هایی که باید نیاز همه اقشار با هر سن و سلیقه ای را لحاظ کنند. و بهتر آنکه برنامه ریزی برای ترویج و تدوین محصولات آموزشی سبک زندگی را، از کودکی و کودکان مان آغاز کنیم. البته که مراکز علمی و نرم افزاری کشور در تهیه این مجموعه ها وظیفه سنگین تری دارند چرا که دائرة المعارف های همراه در حال حاضر بیشتر به کار می آید تا مجلدهای قطور کتاب خانه ای...
در هر حال نکته اصلی این است که آداب کهن و رسوم دیرینه سرزمین با اخلاق و کشور با تمدن ما، ظرفیت سبک سازی و مرجعیت سبک زندگی در منطقه و چه بسا دنیا را دارد؛ کافی است کمی پهلوی مادربزرگ و یا پدربزرگ تان بنشینید و او از برخی آداب زندگی در دوران خود و پدرانش برایتان بگوید... بخش هایی از «مفاتیح الحیات» را اینجـــــــا مطالعه فرمایید.
***
ساکنان تهران برای تهیه مفاتیح الحیات و سفارش هر محصول فرهنگی دیگر کافی است با شماره 20- 88557016 سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ سام تماس بگیرند و سفارش خود را (در صورت موجود بودن در بازار) در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. باقی هموطنان نیز می توانند با پرداخت هزینه پستی، تلفنی سفارش خرید بدهند.
6060
نظر شما