معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن آنکه توصیه کرد از مصرف خودسرانه داروها خودداری شود گفت: طبق آمار اعلام شده، شایعترین علت بروز مسمومیت در جهان، مصرف داروها بیش از مقادیر درمانی است.
دکتر غلامرضا کریمی علاوه بر بیان مطلب بالا اظهار کرد: مقادیر بالای برخی از داروهای به ظاهر کمخطر، میتواند برای افراد به ویژه کودکان و افراد مسن، کشنده باشد در نتیجه داروهای مصرفی افراد خانواده را دور از دسترس کودکان نگهدارید.
وی با اشاره به دهان به عنوان شایعترین راه ورود سموم به بدن خاطرنشان کرد: 70 درصد از مسمومیتهای ارجاع شده به مراکز اطلاعرسانی داروها و سموم کشور، مسمومیتهای دارویی است.
کریمی با یادآوری خطر مسمومیت کودکان از طریق داروها تاکید کرد: نگهداری داروها در ارتفاع بالا و کمد مجهز به قفل، عدم تفهیم دارو به عنوان آبنبات، شکلات و سایر خوراکیها به کودک هنگام خوراندن دارو به وی، توجه به دز دارو کودکان و همچنین خوراندن داروی استامینوفن بر اساس وزن و سن کودک و با مشورت پزشک از مواردی است که راستای جلوگیری از مسمومیت کودکان باید مورد توجه والدین باشد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بهتر است داروهای بیمار افسرده و یا بیمارانی که تعادل رفتاری ندارند و یا افرادی که سابقه اقدام به خودکشی دارند را دور از دسترش ایشان قرار داده و مراقبت دقیقی در خصوص میزان داروی مصرفی ایشان به عمل آید چراکه در برخی موارد خودکشی از این طریق نشانه خاصی مشاهده نمیشود ولی وضعیت فرد مسموم به طور ناگهانی وخیم میشود.
وی در ادامه با اشاره به لزوم نظارت بر چگونگی مصرف دارو توسط افراد مسن تشریح کرد: این افراد گاهی به دلایلی همچون تشابه ظاهری شکل داروها، ابتلا به فراموشی، عدم اطلاع از نام داروها، بیسوادی یا کمسوادی و یا خوانا نبودن مقادیر مصرفی دارو مندرج روی جعبه دارویی اقدام به مصرف دارو به اشتباه و تکراری میکنند.
کریمی بهترین کار را برای پیشگیری از خوردن دوز تکراری دارو، یادداشت کردن دفعات مصرف یا قرار دادن قرص ها درون جعبههای مخصوص تقسیمبندی شده عنوان کرد.
وی در خصوص بروز مسمومیت توسط برخی داروها توضیح داد: بروز مسمومیت توسط برخی از داروها هرچند ممکن است منجر به مرگ نگردد ولی مقادیر بالای این داروها میتوانند منجر به صدمات دائمی کلیه فرد مسموم شود و مصرف خودسرانه داروی استامینوفن جهت درمان درد و تب بیش از مقادیر درمانی، منجر به صدمات کبدی خواهد شد.
معاون غذا ودارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: در برخورد با فرد مسموم غیر هوشیار ضمن حفظ خونسردی، بستههای دارویی را همراه بیمار به بیمارستان ببرید.
وی با بیان نکاتی در برخورد با فرد مسموم غیر هوشیار توصیه کرد: در برخورد با فردی که در کنارش بستههای داروی خورده شده وجود دارد، ضمن حفظ خونسردی خود و عدم القاء استفراغ در این فرد، بستههای دارویی را همراه بیمار به بیمارستان ببرید.
وی اضافه کرد: در مسمومیتهای تعمدی با دارو، بهتر است در صورت هوشیاری فرد مسموم، نام دارو یا داروهای مصرفی و تعداد هر یک از آنها را از وی بپرسید و به کادر درمانی اطلاع دهید.
کریمی همچنین افزود: در اغلب مسمومیتهای اتفاقی و یا تعمدی با داروها، برای اطلاع از نحوه انجام اقدامات اولیه، هرچه سریعتر با شماره تلفن مرکز اطلاعرسانی داروها و سموم 1490 تماس بگیرید.
301301
نظر شما