واحد مرکزی خبر نوشت:

روزنامه روسی نوشت: ناتو به دنبال کریدورهای حمل و نقل جدید است و کشورهای آسیای میانه در این زمینه با یکدیگر رقابت می کنند.
روزنامه اینترنتی روسی نیزاویسیمایاگ ازیه تا با اشاره به این موضوع که ژنرال ویلیام فریزر فرمانده نیروی حمل و نقل آمریکا درچارچوب سفر به آسیای میانه به عشق آباد، تاشکند و دوشنبه سفرکرده است چنین می نویسد: واشنگتن به خاطر نامطمئن بودن مسیر پاکستان نگران و مایل به ایجاد شبکه حمل و نقل روسیه-آسیای میانه از طریق ازبکستان، تاجیکستان و دریای خزر به منظور انتقال محموله ها به افغانستان است. اهمیت این مساله به ویژه پس از سفر ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به منطقه و امضای توافقنامه های نظامی بین مسکو و بیشکک افزایش یافته است.
ژنرال فریزر طی دیدار روز گذشته با شیرعلی میرزا فرمانده کل نیروهای مرزبانی تاجیکستان بر تمایل آمریکا به استفاده از خاک این کشور برای خروج نیروهای خود از افغانستان تاکید کرده است و مقام تاجیک وعده داده این مساله را بررسی کند.
براساس این گزارش مسیر انتقال محموله به افغانستان و برعکس از خاک تاجیکستان عبور می کند. درماه مه امسال فرمانده نیروهای حمل و نقل آمریکا از پست بازرسی نیژنی پنج در مرز این کشور و افغانستان بازرسی کرد که با پول واشنگتن ساخته شده است. کارشناسان معتقدند ناتو برای استفاده از این کریدور به منظور انتقال محموله ها به افغانستان آماده می شود. درنتیجه باید چنین نتیجه گرفت که آمریکا شتابی برای خروج از این کشور نشان نمی دهد.
عمر نصار مدیر مرکز بررسی افغانستان معاصر در گفتگو با نیزاویسیمایا گازیه تا چنین اظهار نظرکرده که خارج کردن تمام نیروهای ناتو از افغانستان تا سال دو هزارو چهارده غیر ممکن است و به احتمال زیاد بیست تا سی هزار سرباز البته نه برای انجام عملیات نظامی و بلکه برای حفظ سیستم امنیت ایجاد شده در این کشور باقی خواهند ماند. نظامیان افغانی فعلا امکان دفاع مستقل از این سیستم را ندارند.
به عقیده وی ، آمریکا با توجه به روابط بی ثبات با پاکستان به یافتن کریدورهای جدید نیاز دارد و این همان مساله ای است که طی گفتگوهای ژنرال آمریکایی با مقامات آسیای میانه به بررسی گذاشته شده است.
این کارشناس یادآور می شود که با وجود اینکه مذاکرات پشت درهای بسته برگزار شده اند مشخص شده که آمریکا درحال ایجاد چند کریدور اضافی است و روسیه هم چنان به عنوان مسیر اصلی ایفای نقش خواهد کرد. ولی قرقیزستان که قصد دارد در سال دو هزارو چهارده مرکز ترانزیت آمریکا را در فرودگاه ماناس تعطیل کند باز هم مشکل ایجاد کرده است. این نکته منتفی نیست که این بار به این خواسته عمل شود چون مسکو و بیشکک توافقنامه ای درخصوص ایجاد پایگاه نظامی روسیه در خاک قرقیزستان در سال دو هزار و پانزده منعقد کرده اند. به همین دلیل ناتو به مسیرهای تازه ای نیاز دارد.
به نوشته این روزنامه ، مقامات ناتو یک سال و نیم پیش گفتگوهایی در مورد استفاده از مسیر های نه تنها هوایی و بلکه زمینی قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان و قزاقستان با مقامات این کشورها آغاز و در ازای آن پیشنهادکمکهای نظامی، اقتصادی و سیاسی مطرح کرده بودند. همانطورکه آندرس فوگ راسموسن دبیرکل ناتو اعلام کرد این سازمان می تواند از طریق کشورهای آسیای میانه بدون هیچ مانعی و با دور زدن پاکستان محموله ها را منتقل کند. وی بدون اشاره به جزئیات توافقنامه مربوط به مسیرهای زمینی تاکید کرده که مسلما توافقنامه های امضا شده به نفع هردو طرف هستند.
به گفته عمر نصار زیربناهای زمینی برای انتقال محموله ها به افغانستان و برعکس وجود دارد. وی یادآور شده که آمریکا زمانی در تاجیکستان چند پل عظیم روی رودخانه پنج ساخته است و هیچ مانعی برای انتقال محموله ها به قندهار و بگرام و سپس تاجیکستان و بعد مقصد مورد نظر وجود ندارد.
علاوه براین کارشناسان این مساله را منتفی نمی دانند که طی گفتگوهای ژنرال آمریکایی با مقامات آسیای میانه مساله ایجاد مرکز انتقال کالا دریکی دیگر از کشورهای منطقه غیراز قرقیزستان هم بررسی شده باشد. این احتمال وجود دارد که ازبکستان که عضویت خود را در سازمان پیمان امنیت جمعی متوقف کرده با وجود اظهارات قاطعانه مقاماتش خاک خود را برای استفاده در اختیار ناتو قرار دهد.
رافیک صیفولین کارشناس سیاسی ازبک طی کنفرانسی که در اکتاو برگزار شده اعلام کرده اظهارات مربوط به احتمال ایجاد پایگاه ناتو در ازبکستان هنوز وارد مرحله عمل نشده است. در ماه ژوییه نظریه سیاست خارجی کشور تصویب شد که درآن به روشنی گفته شده هیچ پایگاه نظامی خارجی درخاک آن مستقر نخواهد شد. ولی اگر روسیه با ایجاد پایگاه نظامی ناتو در اولیانفسک موافقت کند ازبکستان هم حق دارد هرگونه پایگاه یا مرکز انتقالی درخاک خود ایجاد کند و مسکو هیچ پاسخی نخواهد داشت.
به نوشته این روزنامه، کارشناسان معتقدند رقابتی بر سر حق ارائه بیشترین خدمات به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی بین کشورهای آسیای میانه درجریان است چون در ازای آن پول و تجهیزات نظامی دریافت خواهند کرد.
تاجیکستان مایل است در ازای همکاری با ناتو تجهیزات نظامی برای حفاظت ازمرزها و انجام عملیات نظامی در مناطق کوهستانی به دست بیاورد.
301301

کد خبر 253121

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین