زهرا خدایی: فرانسوا اولاند، رئیس جمهور فرانسه، روز یکشنبه پس از هفت ماه از روی کارآمدنش سفر خاورمیانه ای خود را آغاز می کند و پس از توقفی چند ساعته در بیروت وارد ریاض می شود و با شاهزاده های سعودی شام صرف می کند. سفر اولاند به عربستان به عنوان اولین مقصد سفر خاورمیانه ای وی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در کانون توجهات رسانه های جهان قرار گرفته است.
فرانسویها که از دیرباز رابطه گرمی را با جهان عرب داشته اند، از زمان سارکوزی حجم تبادلات اقتصادی و امنیتی خود را با کشورهای خاورمیانه و امیرنشین های خلیج فارس افزایش داده و حتی رئیس جمهور سابق فرانسه در طول ریاست جمهوری اش 3 بار به ریاض سفر کرد.
شارل دوگل، اولین رئیس جمهور جمهوری پنجم فرانسه بود که بعد از پایان دادن به بحران الجزایر، توجه ویژه ای به ارتباط با کشورهای جهان عرب از خود نشان داد. دوگل ضمن ارتباط با رهبران جهان عرب اعم از جمال عبدالناصر، شاه فیصل، پادشاه عربستان و سوریه و عراق و سایر امیرنشین های خلیج فارس رابطۀ گرمی با اعراب برقرار کرد. دوگل، شرکتهای فرانسوی را به سرمایه گذاری بیشتر در کشورهای خاورمیانه تشویق کرد. او حتی در جریان جنگ 1967 میان اعراب و اسراییل، حملۀ اسراییل را محکوم و در حمایت از اعراب فروش سلاح به اسراییل را ممنوع کرد.
امروز فرانسه همچنان مهمترین شریک امنیتی و اقتصادی کشورهای حاشیه خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی است. فرانسه، دومین شریک تجاری ریاض در میان کشورهای خاورمیانه است. ریاض سومین تأمین کنندۀ نفت فرانسه بعد از نروژ و روسیه است. در سال 2010 صورتحساب فروش نفت عربستان به فرانسه، با افزایش 25 درصدی نسبت به سال 2009، به 2.5 میلیارد یورو رسید و امروز نفت خام و محصولات پالایشگاهی نزدیک به 95% از واردات فرانسه از عربستان سعودی را تشکیل می دهد. در سال 2010 حجم تبادلات دو کشور به 6.5 میلیارد یورو رسید و حجم صادرات فرانسه به عربستان سعودی با افزایش فروش محصولات هوانوردی از مرز 3.9 میلیارد یورو در سال 2009 گذشت. در کنار تجهیزات نظامی، ماشین آلات، تولیدات صنعتی، تجهیزات پزشکی و لوازم لوکس، فروش هواپیماهای فرانسوی در رتبۀ اول صادرات فرانسه به عربستان سعودی قرار دارد. گفتنی است بالغ بر 60 شرکت فرانسوی در عربستان فعالیت دارند که نزدیک به 20 هزار نفر حقوق بگیر در بخش های مختلف انرژی، برق، حمل و نقل و پزشکی و ارتباطات را در خوی جای داده است.
امروز عربستان سعودی با حجم 8 میلیارد یورو تبادلات اقتصادی، دومین شریک تجاری فرانسه در منطقه خاورمیانه است. شرکتهای مهم ایرباس، و وئولیا حضور فعالی در سرزمین سعودی دارند. با این حال فرانسویها موفق نشده اند پروژه بزرگ راه اندازی ترن پرسرعت مدینه-مکه را از آنِ خود کنند. گفتنی است عربستان پروژۀ اقتصادی بزرگی به مدت 5 سال و به مبلغ 370 میلیارد یورو در دست دارد و فرانسویها امیدوارند بتواند میوه ای از این پروژۀ بزرگ را نصیب خود کنند.
همچنین شرکت سرمایه گذاری- دفاعی دی سی ان اس(DCNS) قراردادی به مبلغ 1 میلیارد یورو با هدف مدرن سازی تجهیزات عربستان با این کشور به امضاء رسانده است. فروش کشتی های ضد زیردریایی از دیگر پروژه هایی است که دو طرف در حال مذاکره بر سر آنند. اولاند در سفر خود همچنین از تأسیس نیروگاههای برق هسته ای گفتگو خواهند کرد، اما قرار نیست قراردادی میان دو کشور بر سر این مسئله به امضاء برسد. گفته می شود، ریاض تمایل زیادی به گسترش روابط با پاریس دارد، اما به اعتقاد ژرژ مالبرونو، روزنامه نگار فیگارو، باید دید ملک عبدالله چه نظری دربارۀ رئیس جمهور جدید فرانسه دارد.
گفتنی است در دوران سارکوزی، سیاست چندجانبۀ رئیس جمهور فرانسه، تا اندازه ای شاهزاده های سعودی را آزرده خاطر ساخته بود. رابطۀ نزدیک سارکوزی با قطریها و ملاقات سارکوزی با بشار اسد در کاخ الیزه سبب خشم ملک عبدالله شده بود، به گونه ای که پادشاه عربستان، رئیس جمهور فرانسه را"اسب پرحرارتی" خطاب کرده بود که باید افسارش را بپذیرد. اولاند روز یکشنبه برای شرکت در نهمین نشست همکاریهای آسیا-اروپا روانه لائوس می شود.
31263
نظر شما