بهناز شیربانی: شنبه شب در برنامه تلویزیونی «نگاه یک» سیدعلیرضا سجادپور معاون امور فعالیتهای سازمان سینمایی و مسعود فراستی منتقد سینما درباره وضعیت سینمای ایران بخث کردند.
در ابتدای این برنامه سجادپور با اشاره به جایگاه سینمای ایران گفت: «سینما بیتردید زبان موثر جهان امروز است. دنیا در حال حاضر چارهای ندارد جز اینکه از طریق دنیای سینما مفاهیم مهم را بیان کند. برای نظام ما هم سینما اهمیت زیادی دارد.»
او ادامه داد: «با وجود همه مسائل و مشکلات، پس از انقلاب همواره سینما جزو اولویتهای ما بوده است.»
معاون امور فعالیتهای سازمان سینمایی در ادامه گفت: «شیب حرکت سینمای ایران در سه سال گذشته مثبت بوده است. خود من از وسط صحنه فیلم پرتاب شدم پشت میز اداری. مدیران سینمایی ما در سه سال گذشته همگی از اهالی سینما بودهاند. ما برای خودمان نقشه راه 10 ساله طراحی کردیم.»
در ادامه این نشست مسعود فراستی گفت: «ما با چند آسیب جدی مواجه هستیم. آقای سجادپور، شما و آقای شمقدری از جمله کسانی بودید که به مدیران ما قبل خود انتقاد داشتید، بخصوص درباره سینمای جشنوارهای و اینکه چطور باید حضور بینالمللی داشته باشیم. شما انتقاد شدیدی به فیلمهای کمدی سخیف داشتید که چطور باید با آن برخورد کرد.»
او ادامه داد: «ما عملا بخش خصوصی به آن صورت نداریم. فیلمهایی که به خارج از ایران میروند عمدتا دولتی هستند. فیلمهایی که به نوعی بساز و بفروشی هستند ممکن است در بخش خصوصی ساخته شده باشد.»
فراستی در ادامه گفت: «آیا ما به حمایت از اکران دور شدیم یا نزدیک؟ آیا باز با سلیقه دولتی طرفیم؟ و نکته مهم این هست که هنوز ممیزیهای ما در سینما روشن نیست. آیا غیر از بحث دفاع از آرمانها، مذهب و اخلاق و حفظ تمامیت ارضی ما بند دیگری هست که جزو ممیزیهای ما باشد؟»
در ادامه این بحث سجادپور ادامه داد: «یکی از مهمترین پیشرفتهای ما در چند سال اخیر پیشرفتهای علمی ما بوده است. اما این اتفاق یک شبه انجام نشده است. چطور انتظار داریم در عرصه فرهنگ و در عرصه تصویر که شرایط بدی را تا پیش از این طی میکرد، در طول 35 ماه چشماندازی طولانی مدتی را متصور باشیم. برای رسیدن به ایدهآلها حداقل 10 سال نیاز است.»
معاون امور فعالیتهای سازمان سینمایی در ادامه گفت: «در سال 88 سینمای طنز سیطره کامل داشت و حدود 84 درصد به ساخت و تولید این فیلمها اختصاص داشت، سهم سینمای اجتماعی 7 درصد و سهم سینمای سیاسی تقریبا صفر بود. بخش ساخت فیلمهای بینالمللی هم تقریبا نداشتیم. بحث ساخت فیلمهای کودک بسیار کمرنگ بود و در حد برگزاری سینمای کودک بود. سال 88 چند سال بود که جشنواره فیلم دفاع مقدس برگزار نشده بود.»
او ادامه داد: «سال گذشته در جشنواره بهترین و پر سر و صداترین فیلم سیاسی ایران «قلادههای طلا» اکران شد که انگشت روی مسائل سیاسی روز ما گذاشته بود.»
سجادپور در ادامه با اشاره به کمیت و کیفیت ساخت فیلمها در ژانرهای سینمای گوناگون گفت: «در طی سالهای اخیر ساخت فیلمهای اجتماعی 50 درصد شده و سینمای کمدی به 20 درصد رسیده است. جدا از این بحث ورود صنوف به تصدیگری یکی دیگر از دستآوردهای سینمای ما بوده که تحول بسیار خوبی است.»
او ادامه داد: «در حال حاضر ساخت فیلم برای آن طرف آب و به اصلاح فیلمهایی که سیاهنمایی میکنند، ضد ارزش شده، در حالی که تا چند سال پیش این اتفاق ارزش بود. این فرهنگسازی انجام شده است. «جدایی نادر از سیمین» به نظر من مصداق سیاهنمایی نیست. این فیلم همه جایزهها را درو کرد و پرفروشترین فیلم در اکران سینما هم بود و در نهایت جایزه اسکار را برد.»
سجادپور ادامه داد: «ما در بحث اکران فیلمهای سینمایی در شش ماه اول سال افت موقتی داشتیم که نباید آن را خیلی جدی بگیریم.»
فراستی در ادامه سخنان سجادپور گفت: «حتما اینگونه هست که در عرصه فرهنگ شروع یک اقدام و به ثمر رسیدن آن نیاز به زمان دارد، اما این بخش را نمیفهمم که چرا سرمایه داخلی را خرج ساخت فیلمهایی میکنیم که ساخت آنها ضرورتی ندارد. ما همچنان فیلمهای سفارشی میسازیم و خرجهای میلیاردی و دعواهای میلیاردی میبینیم.»
او ادامه داد: «فیلمهای فاخر صرفا ساخت فیلمهای پرخرج شدهاند، اما فخر فرهنگی در آن نمیبینیم. به نظر من قبل از اینکه فیلمی ارزشی باشد باید فیلم باشد. ما باید بتوانیم سینمایی داشته باشیم که بتوانیم به آن عنوان سینمای انقلاب بگوییم.»
فراستی ادامه داد: «فیلم «جدایی نادر از سیمین» اسکار گرفت و آنطرف آب به عنوان فیلم ضدارزشی شناخته شد. اگر این فیلم خوب است که به نظر من نیست مربوط به خود فیلمساز است. گرفتن اسکار افتخار نیست. به جایزه اسکار افتخار کردن کار ما نیست.»
او با اشاره به حضور فیلم سینمایی «یک خانواده محترم» در جشنواره کن گفت: «این فیلم در جشنواره کن حاضر شد و تنها نماینده ما در این جشنواره بود. باز من تغییر نگاهی حس نمیکنم که ما چنین فیلمی را به فرنگ بفرستیم.»
سجادپور در ادامه صحبتهای فراستی گفت: «تغییر در سیاستهای ما را دستاندرکاران سینما و کسانی که مدام به سفرهای خارج میروند و به نوعی داوران بین المللی هستند حس میکنند. «یک خانواده محترم» ربطی به وزارت ارشاد نداشت و خارج از مجموعه ارشاد ساخته شد. در حال حاضر هم مثل یک موجود پشت در مانده شده است. در حال حاضر در مورد این فیلم مدام توپ را به زمین ارشاد میاندازند، در صورتی که ما از ابتدا هم سازندگان این فیلم را رد کردیم و هم فیلمنامه اثر را.»
او ادامه داد: «در طی سه سال گذشته میزان تولیداتی که به جشنوارههای خارجی فرستادهایم نصف شده و ما این موضوع را مدیریت کردیم، اما کیفیت جوایز بالا رفته است. همین امسال ما اسکار را تحریم کردیم و بسته به منافع راهمان و هدفمان را انتخاب میکنیم.»
او با اشاره به ساخت فیلمهای سیاسی در طی سالهای اخیر گفت: «فیلم «قلادههای طلا» در عرصه ساخت فیلم سیاسی باب تازهای بود که مخالفان جدی هم داشت. به نظر من ذات سینما اختلاف سلیقه است.»
سجادپور ادامه داد: «تولید آثار فاخر در سینمای ما به معنای ساخت فیلم پر خرج نیست. فیلمی است که موضوع آن قابل احترام است. امسال ما هفت فیلم فاخر داشتیم که پنج اثر در دست انجام است که شاید به فجر برسد.»
او ادامه داد: «فیلم «سوادیکا» از دستور کار ما خارج شده و به جشنواره فیلم فجر نمیرسد. «لاله» دیگر در اولویت ما نیست. از ابتدا هم ما نمیخواستیم این فیلم با حمایت دولت ساخته شود و در حال حاضر سهم ما برای ساخت این فیلم تنها یکسوم است. فیلمهای «استرداد»، «فرزند چهارم»، «چمران» و «عقاب صحرا» هم از دیگر پروژههای فاخر ما هستند.»
فراستی هم در ادامه گفت: «من موافقم که ما نباید پول ساخت فیلم «لاله» را بدهیم.»
سجادپور در ادامه گفت: «پاییز سال 88 ما زیر 300 سالن سینما داشتیم. تا آخر سال جاری 400 صد سالن سینما خواهیم داشت و این پیشرفت در عرصه حمایت در اکران است.»
فراستی در ادامه از فیلم «سی و سه روز» انتقاد کرد و گفت چرا برای این فیلم باید بودجهای دولتی خرج شود که سجادپور پاسخ داد فراستی در این برنامه هم موضوع فراستیگونه خود را حفظ کرده است و اینجا جای تحلیل فیلم نیست.
سجادپور در ادامه در پاسخ به این سئوال فراستی که چرا سازمان سینمایی در مقابل اقدامات چند ماه اخیر حوزه هنری عقبنشینی کرده است گفت: «دلیلی نمیبینم در رسانهها جزئیات را بیان کنم. ما بر بحث قانونمداری تاکید میکنیم و در فضای نخبگان کارها را پیش میبریم. در ماههای آینده نتیجه اقدامات را خواهید دید و در این خصوص منفعل عمل نکردهایم.»
او در ادامه گفت: «بسیاری از اتفاقاتی که در حوزه هنری شاهد بودیم، جریاناتی بود که از کوچه سمنان اسبابکشی کرده به تقاطع خیابان حافظ و سمیه. سیاستهای حوزه عوض شد»
او ادامه داد: «ساخت 300 فیلم در طی سه سال رونق تولیدات سینما را نشان میدهد.»
سجادپور در آخر با اشاره به ساخت فیلمهای انقلابی گفت: «به نظر من ساخت اینگونه فیلمها وظیفه حوزه هنری است که نمیدانم چرا آن را انجام نمیدهد.»
58247
نظر شما