حسین شمسایی

قبل از اینکه به تماشای «شب آفتابی» بیایم، پیش‌زمینه‌ ذهنی در مورد آن داشتم که حاصل تعریف افرادی بود که «شب آفتابی» را دیده‎اند؛ با اینکه تمامی این تعاریف از خوبی و تاثیرگذاری برنامه حکایت می‌کرد و من نیز با این زمینه ذهنی برای تماشای آن آمده بودم، اما دیدن «شب آفتابی» واقعا مرا شگفت‌زده کرد.

دست‌اندرکاران «شب آفتابی» با هنرمندی و آگاهی تمام از مختصات فرهنگی و هنری جامعه توانسته‎اند اثری را خلق کنند که از تمام جهات، از سناریو و داستان گرفته تا طراحی صحنه و تکنیک اجرا، قابل اعتنا و فاخر است؛ و به همین سبب است که هیچ‌گاه شنیدن محاسن «شب آفتابی» نمی‌تواند جای دیدن آن را بگیرد و این موضوع را تمامی افرادی که «شب آفتابی» را دیده باشند تصدیق می‌‎کنند.

این توفیق مهم را می‌توان از دو منظر بررسی کرد:

اول: نخستین بحث، داستان، طراحی صحنه و دکور، جلوه‌های ویژه و به‌طور کلی بحث تکنیک اجرای کار است که «شب آفتابی» بر خلاف بسیاری از فیلم‌ها و تئاترهای دیگر از عهده آن به‌خوبی بر آمده است و توانسته داستانی یکپارچه را همراه با تکنیک اجرای بسیار خوب به تصویر بکشد. به بیان دیگر از نظر هنری اثری قابل دفاع و به اصلاح محکم است.

دوم: بحث دوم، را باید در هدف از تولید اثر هنری جست‌و‌جو کرد. متاسفانه در حال حاضر مسائل مادی به بزرگ‌ترین هدف اکثر فیلمساز‌ها و تهیه‌کنندگان سینما و تئا‌تر تبدیل شده و کمتر هنرمندی دغدغه بیان حقایق و ارزش‌های تاریخی و مذهبی و در پی آن خلق صحنه‌های جاودان و ماندگار در قالب یک اثر فاخر را دارد؛ بیش از سی و سه سال از انقلاب اسلامی می‌گذرد و ما حتی یک فیلم کامل از جریان انقلاب خود نساخته‌ایم تا جوانان و علاقه‌مندان به انقلاب را با روند فداکاری‌های نسل‌های پیشین در پیش‌برد اهداف متعالی و انقلابی خود آشنا سازیم، و همین موضوع باعث می‌شود مردم هنردوست ما که اتفاقا به خوبی هنر را می‌فهمند دچار سینما و یا تئا‌ترزدگی شوند.

همین مردم اگر اثر فاخری را بیابند، از آن استقبال می‌کنند و آن را تنها نمی‌گذارند، و این می‌شود که اثری چون «شب آفتابی» در دوران رکود سینما و علی‌رغم تبلیغات اندک در هر شب اجرای خود بیش از سه هزار نفر تماشاگر را جذب خود می‌کند، زیرا «شب آفتابی» از جمله اندک آثار ارزشی، فاخر و جذابی است که تاکنون تولید شده است و آن را می‌توان نمادی برای این‌گونه کارهای ارزشی دانست.

با تمامی این اوصاف و مانند تمامی آثار هنری، «شب آفتابی» نیز خالی از اشکال نیست، نشان ندادن کعبه در آیتم مربوط به صدر اسلام، به تصویر نکشیدن مقدمات انقلاب اسلامی و فتنه‌های بعد از آن و همچنین کمرنگ جلوه دادن نیروهای مسلح، مانند نیروی هوایی، دریایی و ارتش در جنگ تحمیلی، از جمله اشکالاتی است که بر «شب آفتابی» وارد است، البته بحث محدودیت زمان را هم باید در نظر گرفت، امیدوارم با نگاهی دوباره به این موارد، این اثر فاخر، بتواند گام‌های بلندی به سوی رشد و کمال خود بردارد.

شاعر و ذاکر اهل بیت (ع)
 

5858

کد خبر 256521

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین