محمد درویش

 در بیست و هشمین روز از اسفندماه 1391، یعنی در واپسین لحظه‌ها از آخرین روز کاری سال، یک شوک دیگر بر پیکر نحیف طبیعت ایران وارد شد که البته به دلیل تعطیلات نوروزی، ابعاد ویرانگر این شوک تا چند روز آشکار نشد و متأسفانه هیچ بازتاب رسانه‌ای هم نیافت. ماجرا برمی‌گردد به آخرین مصوبه هیأت وزیران با عنوان: «تصویب نامه در خصوص تشکیل ستاد اجرایی استان به منظور اجرای مصوبات کارگروه توسعه بخش معدن در استان‌ها» که متن کامل آن در ویژه نامه شماره 558 روزنامه رسمی کشور منتشر شده و هم‌اکنون بر روی تارنمای روزنامه رسمی، قابل مشاهده است. همان طور که در بند ب از ماده 2 این مصوبه ملاحظه می‌شود، بهره‌برداری از محدوده‌های دارای پتانسیل معدنی در درون مناطق چهارگانه محیط زیست در راستای استفاده بهینه از ذخایر معدنی و راه‌اندازی معادن راکد در شمار وظایف ستاد اجرایی هر استان در حوزه فعالیت‌های معدنی قرار داده شده است. مفهوم ساده‌ی این عبارت طولانی و نه چندان ساده این است که از این پس، سازمان حفاظت محیط زیست از نظر قانونی نمی‌تواند سد راه فعالیت‌های معدنی، حتا در درون مناطق چهارگانه تحت حفاظت خود شود، چه رسد به این که بخواهد بر کیفیت این فعالیت‌ها در بیرون مناطق تحت حفاظت رسیدگی و نظارت کند. تأمل‌برانگیزتر آن که وقتی حتا مناطق چهارگانه در مورد فعالیت‌های معدنی از مصونیتی برخوردار نیستند، آشکار است که ادارات کل منابع طبیعی هم دیگر نمی‌توانند مانع فعالیت‌هایی مشابه در درون رویشگاه‌های جنگلی در شمال و غرب کشور شوند. این مسأله آشکارا نشان می‌دهد که مفاهیم یا قلمروهایی چون پارک ملّی، مناطق حفاظت شده، منطقه شکار ممنوع یا ذخیره‌گاه‌های جنگلی، اصولاً در نزد برنامه‌ریزان و کلان‌نگران در معاونت برنامه‌ریزی راهبردی ریاست جمهور و نیز اغلب اعضای کابینه‌ی دولت دهم محلی از توجه و ارزش ندارد و حال که چنین است، فلسفه‌ی وجودی سازمان حفاظت محیط زیست یا سازمان جنگل‌ها، مرتع و آبخیزداری کشور در چیست و چرا این دو نهادی که توانایی پاسداری از حوزه تحت امر خود را ندارند، باید همچنان به حیات خود ادامه داده و از بیت‌المال، سهم طلب کنند؟! به نظر می‌رسد آقایان در رودربایستی مانده‌اند، وگرنه بدشان نمی‌آمد تا فرمان انحلال نهادهای حامی طبیعت ایران را هم یکجا مانند سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور صادر کنند. نکته‌ی شگفت‌آور در مورد این مصوبه‌ی دقیقه‌ی 90 آن است که هرچند بسیاری از اصحاب رسانه و فعالین محیط زیست، متوجه تصویب آن نشدند، اما آنهایی که باید بدانند، دانسته و بلافاصله در نخستین روزهای کاری سال جدید، درخواست‌های‌شان را به برخی از ادارات کل محیط زیست در مناطق زاگرس‌نشین ارایه داده‌اند تا مورد بررسی قرار گرفته و تصویب شود!

توجه آنهایی که با خوشبینی، می‌پندارند تصویب این مصوبه، یک اتفاق است و جریان یا اراده‌ای غالب برای کم‌رنگ‌کردن ملاحظات محیط زیستی در دولت وجود ندارد را جلب می‌کنم به مصوبه‌ی هشتم آذر 1388 شورای عالی حفاظت محیط زیست که در تصویب هفت منطقه‌ی حفاظت شده‌ی جدید، لحاظ شش شرط را الزامی کرد که نگارنده همان زمان از این مصوبه به عنوانیک قرارداد ترکمانچای جدید یاد کرد ! چرا که مطابق آن، مناطق حفاظت شده جدید، به شرطی پذیرفته می‌شوند و به سیاهه‌ی مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست افزوده می‌گردند که ادارات راه‌سازی بتوانند همچنان در آن جولان دهند؛ هر نوع رزمایش نظامی در آن برگزار گردد؛ نیازهای روستاها و شهرهای اطراف را برآورده سازد؛ طرح‌های گردشگری در آن ادامه یابد و از همه بامزه‌تر این که وزارت مسکن هم بتواند در آن نه فقط خانه‌سازی که شهرسازی کند! و حالا با تصویب‌نامه‌ی 28 اسفند 1391 هیأت وزیران، فعالیت‌های معدن‌کاوی هم در مناطق چهارگانه آزاد شد تا به دشواری بتوان فرقی بین مناطق تحت حفاظت سازمان با مناطق آزاد یافت. و اصلن مگر فرقی هم دارند؟ بیایید حال و روز آن اندک جانورانی را در درون این مناطق چهارگانه مجسم کنید که مثلاً در محدوده‌ی زون امن، باید انفجار ناشی از فعالیت‌های معدنی، بمب‌ها و موشک‌های ناشی از رزمایش‌ها و حرکت و سروصدای ماشین‌آلات بزرگ ساختمانی و راه‌سازی را تحمل کنند و در عین حال از امنیت جانی و روانی لازم برای بقای خویش بهره‌مند باشند! آیا خنده دار – بخوان گریه دار - نیست؟

جا دارد معاون جدید محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست، دکتر احمدعلی کیخا، نسبت به این مصوبه واکنشی سزاوارانه نشان دهد و ثابت کند که محیط زیست و طبیعت کشورش را بیشتر از صندلی ریاستش دوست دارد.

و البته من همچنان درشگفتم که چرا همه‌ی راه‌های توسعه باید به همین 10 درصد خاک کشور که ظاهراً حفاظت شده است یا هفت درصد خاک وطن که دارای رویشگاه طبیعی جنگلی است، ختم شود؟ یعنی در آن 140 میلیون هکتار دیگر کشور خبری نیست؟!

*عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور

45234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 285930

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۱
    23 0
    طبیعت؟؟؟ بیایید گردنه زیبای سابق حیران را ببینید! چیزی از ان محیط زیبا نمانده! ویلاهای ساخته شده به کنار چند کارگاه شن و ماسه سازی کار گذاشته اند که کوههای زیبای جنگلی را میخورند و شن و ماسه میسازند!!!! دل انسان از دیدن درختانی که به دلیل تخریب پای کوهها و بیرون افتادن ریشه هایشان در حال فروافتادن هستند خون میشود، ایا جای دیگری برای تولید شن و ماسه نیست؟ باید گردنه زیبای حیران را تخریب کنند؟ جالب اینکه یک پیست کارتینگ هم درست در این گردنه ساخته اند!!! مکانی که بی شک یکی از زیباترین مناطق ایران بود امروز در حال جان دادن است، اگر نگوییم مرده است!
  • jjj IR ۲۳:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۱
    18 0
    وطنم پاره تنم با تصميم هاي احساسي چه بلايي كه بر سرت نمي آيد!!!!
  • بدون نام IR ۰۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    20 0
    وای جنگل را بیابان می کنند آنچه این نا مردمان با جان انسان می کنند
  • م IR ۰۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    11 32
    زیاد سخت میگیرید. ما که نمی توانیم تولید نکنیم بنشینیم درخت و بلبل و جانوران را تماشا کنیم تا بهشون آسیبی نرسه.
    • مرشد IR ۱۳:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۴
      19 0
      یک کلمه عربی وارد شده به فارسی هست به اسم "مدیریت" 1-شما همین معادنی که داری رو بهره برداری کن ... 2-شما همین موادی که در میاری رو مفت نفرست خارج بعد با 10 برابر قیمت دوباره بخر. 3-شما جیب ما رو نزن! 4- حیفه! من جنگل زیاد رفتم! حیفه! به خدا حیفه! ( نابودی جنگلو دیده م که دارم میگم)
  • ناصر IR ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    1 12
    ضمن تشکر از آقای دکتر درویش بایستس خدمت ایشون عرض کرد این مصوبه با مصوبه سال 1384 هیئت دولت مبنی بر ممنوعیت فعالیت معدنی در مناطق محیط زیست در تناقض کامل میباشد و از طرفی مصوبه قبلی هم در این مصوبه لغو نشده لذا به نظر میرسد مشکل خاصی در این ارتباط بروز نکند
  • بدون نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    24 0
    وقتي وسط همين خيابان وليعصر تهران، روي درخت هاي چنار چند ده ساله معروف خيابان، اعلام برگزاري فلان مراسم مذهبي و تسليت هاي مناسبتي دولتي و شهرداري را با "ميخ" (بله! ميخ!) به درختان مي‌كوبند، ديگر چه انتظاري داريد؟! بايد برويم يقع معلمان دوره مدرسه‌مان را بگيريم كه براي موضوع انشأ، نوشتن از زبان درخت و قلمفرسايي درباره حفظ محيط زيست مي‌خواستند و مثالشان هم اين بود كه بر درخت ميخ نكوبيم و يادگاري ننويسيم و دورش آتش روشن نكنيم! حالا از اين حرف‌ها گذشته و معدن مي‌زنيم، جاده مي‌سازيم،‌ انفجار داريم، ..
  • بدون نام IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    5 0
    با تصویب های این گونه مواد و آیین نامه ها،متاسفانه فاتحه مملکت را خوانده ایم شما نگران محیط زیست هستید.کدام محیط زیست ، کدام طبیعت ......
  • علی US ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    2 13
    وقتی با قانون قبلی در منطقه حفاظت شده کرکس در نطنز غوغایی از سر و صدا حاصل از انفجار ،آمدوشد کامیون حامل سنگ و گرد غبار ناشی از همین معادن ،در دل منطقه وروستا براه انداخته بودند و میکنند ، حال چه خواهند کرد ؟ تیشه به ریشه خود میزنیم این مناطق برا ی همه ی ما لازم است و باید بدانیم از این همه کائنات خداوند همین یک زمین را برای ما قابل سکونت دانسته و ما همین یک زمین را داریم آنرا پاک نگه داریم
  • مجتبی IR ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    14 2
    لعنت و نفرین خداوند بر تمام کسانی که قدر زیبایی ها و مخلوقاتش را نمیدانند و تنها برای مال دنیا و سودجویی حاضرند همه چیز رو زیر پا بزارند، طبیعت جلوه ی وجود خداوند است، با این کارها وجود او را انکار می کنیم!
  • میثم IR ۱۹:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۲
    17 0
    اعضای سازمان حفاظت از محیط زیست پول میگیرن تا بنشینن و فکر کنن و واسه مردم تهران و شهرهای دیگه طرحهای زوج و فرد دائم از درب منازل پیشنهاد بدهند! جز این کار دیگه ای بلد نیستند. آثار این مصوبات رو هم مثل آلودگی هوا چند سال بعد با زوج و فرد کردن تنفس و آب خوردن و بیرون رفتن مردم خواهیم دید!
  • م IR ۱۲:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۱/۲۵
    0 5
    با احترام به نظرات همه دوستان باید عرض کنم همه چیز باید در جای خود و به اندازه مطلوب رعایت گردد. حفظ محیط زیست بر همه واجب است و کسب روزی حلال و فراهم نمودن رفاه جامعه و مردم واجب تر. بنابراین باید به بهترین روش که هم باعث ضرر به محیط زیست نشه و هم باعث اتلاف منابع نشود،تولید مواد معدنی را افزایش داد و پایه های صنعت کشور را تقویت نمود. کاری که کشورهای پیشرفته انجام میدهند. ما جایی سرسبزتر از اروپا نداریم که تولیدشان چند برابر ما است. خداوند متعال می فرماید روزی خود را از اعماق زمین جستجو کنید. پس باید از همه نعمت های خدادادی به نحو شایسته استفاد ه نمود.