محمد درویش

تصاویری را که ملاحظه می‌کنید، چهره‌ی زمستان 1391 و بهار 1392 در دامنه‌های جنوبی سوهانک واقع در شمال خاوری پایتخت ایران را نشان می‌دهد؛ شهری که از انفجار و ازدحام دود و بوق، سالهاست که حال خوشی ندارد و دلش خوش است به وجود دامنه‌های زندگی‌ بخش البرز در مناطق شمالی‌اش.

 


دامنه‌های سوهانک - زمستان 1391

اما اینک چند سالی است که در سکوت سنگین دستگاه‌های متولی، یعنی: اداره کل منابع طبیعی، سازمان حفاظت محیط زیست، شهرداری و وزارت ورزش و جوانان، برخی از جوانان «آف رُد – کار»، چنین ردپای نگران‌کننده‌ای را بر دیواره‌های شمالی شهر به یادگار نهاده‌ و می‌نهند تا همه یادشان باشد که سندرم یادگارنویسی در اشکال گوناگون – ظاهراً – قصد ندارد تا از این آب و خاک دست بشوید!


دامنه‌های سوهانک - بهار 1392

چنین ردپایی را پیش‌تر در مورد عبور و مرور سنگین دام، بارها در دامنه‌های پرتردد البرز و زاگرس دیده‌ایم که از آن با عنوان میکروتراس یاد می‌شود و یکی از مهم‌ترین دلایل اضمحلال مراتع، افزایش فرسایش خاک، کاهش حاصلخیزی سرزمین و فزونی ضریب هرزآب و سیلخیزی به شمار می‌رود. آن میکروتراس‌ها، آشکارترین دلیل عدم تناسب بین شمار دام‌های اهلی و ظرفیت پذیرش مراتع کشور است؛ عدم تناسبی که نسبت آن اینک از یک به سه هم گذشته است. امّا این میکروتراس‌های پهن‌پیکرتر یا شاید بهتر است گفته شود: ماکروتراس! مؤید واقعیتی دیگر است که البته کمتر ربطی به ظرفیت پذیرش دارد! نه؟

 


میکروتراس‌های پرتراکم در بالادست دریاچه سد گتوند - شمال خوزستان (پاییز 1391)


البته خدای ناکرده، نگارنده به هیچ عنوان درصدد انکار نیازهای جوانان و شور ماجراجویانه‌ی آنها نیست. خوشبختانه سرزمین 165 میلیون هکتاری ایران هم به راحتی استعداد جانمایی مکان‌های مناسب‌تر برای جوانان آف رُد کار را دارد و کافی است تا وزارت ورزش و جوانان با همکاری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور و نیز شهرداری کلان‌شهرهای ایران، پاسخی مناسب‌تر به این نیاز هیجانی جوانان دهند تا تخلیه‌ی مدیریت شده‌ی این هیجان‌ها، نه تنها امنیت روانی زیستمندان طبیعت را بر هم نزند و بر نرخ جابجایی خاک نیافزاید، بلکه بر امنیت روانی جوامع انسانی هم اضافه کند.
انشاالله.
*عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع کشور
45234

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 292577

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۴
    47 10
    بساط خوشی تهرانی های مرفه همیشه برپاست...
    • رفيق IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۵
      36 5
      تهراني تا خرخره در گرفتاريه اينا رانت خواران و اقازاده هاي بي درد و غم هستند
    • جمشيد IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
      2 13
      آخه خريدن يه ماشين دست دوم يا مثلا ام وي ام شاسي بلند 40 ميليوني چيني چه ربطي به طبقه مرفه دارد اتفاقا اين ها از طبقات زير متوسط جامعه هستند .
  • بدون نام IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۴
    37 3
    واقعا جایه تاسف داره
    • بدون نام IR ۱۱:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۵
      4 43
      چرااااااااااااااا؟ چشمندارین تهرانی هارو ببینین؟
  • بدون نام IR ۰۹:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۵
    35 1
    آفرین آقا که گاهی از این دست مطالب می نویسید و مارو به یاد محیط زیست می اندازید
  • بدون نام IR ۱۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۵
    39 4
    قابل توجه دوستی که با تهرانی ها میونه خوبی نداره باید بگم این دسته از جوانان مرفه 1 درصد تهرانی ها رو تشکیل میدن زندگی در تهران به اندازه کافی مشکلات و گرفتاری داره که اکثرا خواب داشتن ماشین این جوونا رو هم نمی تونن ببینن
  • وحید IR ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۵
    26 2
    اگه مسئولین به فکر تفریح جوانان باشند دیگر از این مشکلات پیش نمی آید در شهر های دیگر کشور هم چنین موضلاتی هست که به چشم نمی آید
  • بدون نام IR ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۸
    13 1
    توروخدا.کسانی که دستتون به جایی میرسه.به داد طبیعت تهران برسییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییید.فاجعه زیست محیطی تهران رو دریابید.30 میلیون آدم دارن تو این شهر خفه میشن.فقط برج وساختمان و پل بسازن و درختها که ریه شهرن رو از جا بکنن.این درسته؟والا قوم مغولم اینقد خشن و جانی نبودن