جلیلی می گوید دولت در بحث اقتصاد نباید تصدی گری کند.

به گزارش خبرآنلاین؛ سعید جلیلی از کاندیداهایی ریاست جمهوری در پایان گفت و گوی ضبط شده که از شبکه خبر پخش شد شعارهای جدیدش را اعلام کرد و گفت: امیدوارم در چهارسال آینده سالهای رو به رشد، پیشرفت و تعالی ملت ایران را در پیش داشته باشیم.

جلیلی ضمن بیان دیدگاه های خود در خصوص اولویت‌های دولت احتمالیش در حوزه اقتصادی گفت: امروز یکی از دغدغه های اصلی مردم این است که آیا گرانی، بیکاری رفع می شود و کی رفع می شود.

وی افزود: طبیعی است اگر قرار باشد در این زمینه اقدام کنیم باید گام های محکم و حکیمانه داشته باشیم. یک بحث در مورد قوانینی است که مصوب می شود که امروز در عرصه اقتصادی قوانین و برنامه مصوب زیاد داریم. یک بحث دیگر این است که دولت چگونه می خواهد آنها را اجرا کند. اگر بخواهیم در وزه اقتصاد متقن، حکیمانه ای را قرار است اجرا کنیم. لازمه‌اش این است که بتوانید از عقول و مشورتهای بیشتری برخوردار باشید. و کسانی که تجارب و سابقه سال ها کار اجرایی داشتیند باید از آنها استفاده کرد.
وی افزود: باید از نخبگان و دانشگاهیان و اساتید خوش فکر استفاده کنیم. در کنار افراد صاحبان تجربه و دانشمندان و اساتید مهمترین کسی که امروز می تواند مورد مشورت قرار گیرد، خود مردم هستند. کسانی که موضوع آن بحث اقتصادی هستند. مثلا در کشاورزی نمی توانید تصمیمی بگیرید بدون اینکه از خود کشاورزان و کسانی که در این زمینه ذی‌نفع هستند سوال کنید. که آیا تصمیماتی که تا الان بوده خوب بوده یا نبوده. چون در نهایت همه این قوانین برای این است که به کشاورز و صنعتگر و مردم منفعت برسد.
اهم اظهارات سعید جلیلی در ادامه می آید:
* از سوی دیگر سازوکار نباید فردی باشد، باید تمام بدنه دولت درگیر این بحث شوند. یعنی از اداره و مدیر کل تا وزارتخانه و بخش های مختلف باید درگیر با موضوع باشند اینگونه نیست که فقط رئیس جمهور بنشیند و بگوید این کارها را بکنید. همه باید موظف باشند در حوزه خود با مشورت متخصصان و نخبگان کار خود را پیش ببرند. هر تصمیمی گرفته می شود باید در مسیر تصمیم سازی و تصمیم گیری باشد.
*باید مشخص شود کارویژه دولت در بحث اقتصاد چیست؟ در بحث اقتصاد دولت نباید تصدی‌گری کند بلکه باید به رقابت در عرصه‌های مختلف کمک کند. اگر می خواهیم شکوفایی ایجاد شود باید رقابت ایجاد شود. حمایت باید انجام شود اما این حمایت باید هدفمند و زماندار باشد. مثلا از خودرو، باید مشخص شود چقدر باید حمایت شود؟ با چه هدفی و با چه بازه زمانی است؟ما 40 سال ازتولید پیکان حمایت کردیم نتیجه چه شد، ایا توانست بازارهای جهانی را بگیرد؟ این نوع حمایت مطلوب نیست. حمایت باید هدفمند باشد و موجب پیشرفت شود.
* یکی از موضوعاتی که با آن مواجهیم بحث انحصار است چون انحصار مانع رقابت می شود. یک زمانی بود که رقابت در بخش دولتی بود اما امروز در بخش خصوصی هم انحصار ایجاد شده است. رفع انحصار از دیدگاه من یک گام برای رسیدن به حماسه اقتصادی است، رفع انحصار از برنامه‌های جدی من است. اگر انحصار شکل بگیرد مفاسد خاص خودش را دارد.
*چه در بحث خودرو و چه در چیزهای دیگر اولویت اصلی را باید به حمایت از تولید داخل کنیم. هر حرکتی حتی در تعرفه باید نتیجه این باشد که تولید داخلی حمایت می شود یا نه، اما حمایت نباید از جنس حمایت از پیکان باشد که بعد از 40 سال هیچ ارتقایی پیدا نکرده است. باید حمایت تان به گونه ای باشد که باعث ارتقای تولید داخلی شود. اگر هدف را بازار داخلی قرار دهیم نه می تواند رقابت کند و نه موفق باشد. علت اصلی عدم موفقیت تولید این بوده که از اول که وارد تولید می‌شویم، چه در محصوص کشاورزی یا صنایع کوچک باید از ابتدا کارهای دولت کمک باشد به اینکه فرجام تولیدات ما مشخص باشد یعنی یک قالیباف بداند فرش بافته شده او از سوی دولت حمایت می شود که در بازارهای اروپا به فروش برسد. یکی از این راه های حمایتی تعاونی ها است.

* یکی از بحث‌های اساسی که در تولید داریم این است که تولیدات ما در شکل حداقلی است. چرا نباید ارزش افزوده را در خود کشور نسبت به تولیدات اعمال کنیم. نفت یکی از مهمترین عرصه ها و مزیت نسبی ما است چرا باید خام فروشی کنیم؟ چرا باید مواد اولیه پتروشیمی را صادر کنیم؟ باید ارزش افزوده به اینها بیفزاییم. چرا باید هلو از کشور ما برود و در یکی از کشورهای همجوار به آبمیوه تبدیل شده و دوباره به کشور ما بیاید؟
* در کار اقتصادی هرچه بتوانید جذب سرمایه کنید مثبت است. اما من می گویم باید از سرمایه های داخلی هم استفاده حداکثری کنیم، یکی از بحث های اساسی این است که باید نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم و اگر نکنیم تورم و بیکاری شکل می گیرد.
* چرا ما باید 70 هزار میلیارد تومان معوقات بانکی داشته باشیم، خود دولت باید مدعی این معوقات باشد. قبل از اینکه دستگاه های نظارتی و قضایی وارد شوند. این نقدینگی که به عنوان معوقات مطرح است اکثرا در کار غیرتولیدی است. مثلا نزدیک به 5 هزار میلیارد تومان از معوقات بانکی دست 6 نفر است که در کارغیر تولیدی کار می کنند یعنی دو برابر نقدینگی که تحت عنوان یارانه هر ماهه به 70 مییلون نفر می دهیم. دست تنها 6 نفر است. اگر این سرمایه به خوبی در جهت تولید هدایت شود ببینید چه ظرفیتی شکوفا می شود بنابراین باید سازوکاری داشته باشیم که سرمایه های داخلی مان را بشود جذب کرد.
*یک زمانی است که قرار است موردی با مفاسد اقتصادی برخورد شود، دستگاه قضایی امنیتی وارد می شود اما زمانی مفاسد اقتصادی به شکلی است که خیلی جدی تر دولت می تواند با آن مبارزه کند. با سازوکارهای اقتصادی و بانکی. اگر بیاییم حفره هایی که در مناسبات اقتصادی وجود دارد ببندیم مفاسد اقتصادی عرصه ظهور پیدا نمی کنند. اصلا مفاسدی همچون 3هزار میلیارد تومان بروز و ظهور نمی کرد.
*اگر سازوکار دقیق بانکی در مناسبات اقتصادی داشته باشیم اجازه ظهور چنین مفاسدی فراهم نمی شد. برخی اطلاعات اقتصادی در حوزه مسائل گمرک، ارزی و .. داریم اگر اینها یک بانک های درست و حسابی داشته باشند که همه نیازها را برآورده کند و در ارتباط تعریف شده با هم باشند و از همین تقاطع اطلاعات از بسیاری از مفاسد اقتصادی جلوگیری می شود.
* اصلاح ساختار بانکی را در شورای عالی امنیت ملی با همکاری دستگاه های اقتصادی و بانک مرکزی آغاز کردیم و دارد انجام می شود. سامانه ارزی، تجاری و سامانه سنا از جمله این سازوکارها است که اگر شکل بگیرد تاثیر زیادی در جلوگیری از فساد اقتصادی دارد.
* بانک مرکزی ظرفیتی است تمام رفتار بانک های عامل را مدیریت می کند و باید از طریق دولت باید آن مناسبات اقتصادی را در عرصه مالی و پولی تعریف و مشخص کند.
*تحریم‌ها یک تهدید است اما تهدیدی است که کاملا می تواند تبدیل به فرصت شود. اولا به دلیل آنکه در بسیاری از حوزه های تحریم متوجه ما کرده، ظرفیت‌های بسیار زیادی داریم هرچند به سراغ آنها نرفته‌ایم و از این جنبه تحریم ها می تواند یک فرصت باشد که به بهانه تحریم باید سراغ آن برویم. کشوری که تولیدکننده بزرگ نفت است چرا باید واردکننده بنزین باشد؟ چه اشکالی دارد به جای نفت بنزین صادر کنیم؟ دوم انگیزه‌های قوی و نیروی انسانی است که داریم و می توانیم در تحریم ها بیشتر از آن استفاده کنیم. همانند کاری که در مسئله بنزین که خودکفا شدیم.
*متاسفانه یکی از مشکلات امروز که نقدینگی و تورم را زیاد کرده است که در ازای کالا و خدماتی که باید 100 میلیون دلار هزینه می شده 300 میلیون دلار هزینه شده و علتش این است که بودجه ریزی شایسته ای نشده است. یک امر مهم لازم بودجه ریزی عملیاتی است که جلوی این مسائل را می گیرد.

/27220

 

کد خبر 296791

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۴
    13 3
    خسته نباشی! همه میگن خصوصی سازی ایشون ساز مخالف می زنه!
    • مرتضی IR ۱۴:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۵
      5 2
      شما فرق خصوصی سازی و انحصار در بخش خصوص را نمیدونی چرا اظهار نظر میکنی؟
  • بی نام IR ۰۶:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۵
    42 1
    خدمت جناب آقای جلیلی و همه کاندیداهای محترم ،من بعنوان یک صنعتگر عرض می کنم اگر دست شبه دولتی ها را از اقتصاد کوتاه یا کم نکنید هیچ مشکلی از اقتصاد را نمی توانید حل کنید.
  • غزل A1 ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۳/۱۵
    45 9
    من واقعا دوستش ندارم.. دیگه چه جوری بگم؟