۰ نفر
۳۰ تیر ۱۳۹۲ - ۰۵:۳۴

ولی نصر می‌گوید: برای اوباما مهم نیست وضعیت خوب شود یا بد. او در مصر یا سوریه مداخله نمی‌کند. راه حل هرچه می‌خواهد باشد اما او نمی‌خواهد مداخله کند.

ولی‌نصر رئیس مدرسه مطالعات پیشرفت بین‌المللی در دانشگاه جان هاپکینز در مصاحبه‌ با الشرق الاوسط که مجله آسمان ترجمۀ آن را منتشر کرده، از نگرانی‌هایش برای آینده خاورمیانه و نگاهش در خصوص تیم سیاست خارجی اوباما سخن می‌گوید. 
شما تصمیم پرزیدنت اوباما برای دنبال کردن یک سیاست خارجی ضعیف در خاورمیانه را مورد انتقاد قرار داده‌اید. بسیاری هستند که در این زمینه با شما موافقند و تقریباً حضوری از آمریکا در منطقه نمی‌بینند. عکس‌العمل‌ها یا عواقب این فقدان حضور چیست؟
در خاورمیانه انتقادات درستی نسبت به آمریکا هست. درست، امریکا بارها در منطقه اشتباه کرده است. از سوی دیگر ایالات متحده فاکتور مهمی در ثبات بخشیدن به منطقه بوده است. بدون امریکا ما شاهد ناآرامی‌ها، درگیری‌ها و جنگ‌های بیشتری خواهیم بود.
فراموش نکنید که خاورمیانه منطقه‌ای پر از بحران است. فقط درگیری اسراییل - فلسطین مطرح نیست بلکه درگیری ایران با دولت‌های عربی و بحران در سوریه و عراق هم هست. همچنین تضادهای ایدئولوژیک و سازمان‌های اسلامی هم هستند. این هماهنگی و یگانگی که در مناطقی مثل آسیای شرقی و اروپا می‌بینیم در این منطقه وجود ندارد. در این منطقه همچنین قوانین کارآمد و قدرتمند و مؤسساتی که در سایر مناطق جهان می‌بینیم به چشم نمی‌خورد به همه این دلایل، نقش امریکا و ضرورت ثبات در منطقه مهم ا ست.
عقب‌نشینی ناگهانی باعث بی‌ثباتی شد و تأثیرات این هنوز به‌طور کامل عیان نشده است. فکر می‌کنم اصرار دولت فعلی بر عقب‌نشینی، بی‌تردید آسیب‌های مخرب بر کل منطقه برجا خواهد گذاشت.
اما بگذارید یک نکته مهم دیگر را هم بیفزایم، منطقه از مشکلات اقتصادی عظیمی رنج می‌برد. هیچ نظام اقتصادی‌ای نیست که ظرفیت جذب این همه جوان‌ جویای کار را داشته باشد. همچنین در تصمیم‌گیری‌های خانواده‌ها هم مشکلاتی هست که موجب افزایش چشمگیر جمعیت شده است، مسئله آب هم باید مدنظر قرار گیرد. خاورمیانه از این مشکلات در رنج است، مهم است که ایالات متحده نقشی حمایتی و مثبت ایفا کند اما در پایان ایالات متحده ظرفیت تغییر در اقتصاد منطقه و اینکه منابع چگونه مدیریت می‌شود را ندارد.
نظر شما در مورد بدتر شدن وضعیت در سوریه چیست؟
وضعیت فعلی در سوریه 4 تهدید را پیش روی ما قرار می‌دهد:
اولین تهدید اگر دولت متلاشی شود زمینه برای جنگ‌سالاران، سوداگران مواد مخدر و سازمان‌های تروریستی مثل سازمان‌هایی که در افغانستان شکل گرفتند فراهم خواهد شد. این تهدیدی برای همگان است ما از تجربه‌های‌مان در افغانستان عراق و سومالی آموخته‌ایم که در فقدان دولت و نیروهای امنیتی، سازمان تروریستی و جنگ‌سالاران مواد مخدر بر منطقه چیره خواهند شد.
دومین تهدید بحران‌ انسانی است. تعداد آوارگان تا حدی افزایش یافته که به تهدیدی برای ثبات کشورهایی همانند اردن و لبنان تبدیل شده است.
سومین تهدید هم تهدید فرقه‌ای است. بحران سوریه به شکل‌گیری و عمیق شدن خطوط فرقه‌ای در منطقه کمک کرد. هر کشوری در منطقه‌ تهدیدی بالقوه در این ستیزها می‌بیند. جنگ باعث برانگیختن لفاظی‌های آتشین در منطقه شده است. چهارمین تهدید هم تهدید اعتباری است. یعنی اینکه کشورهای دیگر سکوت امریکا را می‌بینند و شاهدند که این کشور گامی برای متوقف ساختن درگیری‌ها برنخواهد داشت و فضا را برای روسیه جهت حمایت از اسد و هرکاری که روس‌ها دلشان خواست انجام دهند، باز گذاشته و همین آنها را به این باور خواهد رساند که می‌توانند مداخله کنندو هر کاری که دوست داشته باشند انجام دهند و این لطمه به اعتبار امریکاست.
من به تازگی در مقاله‌ای خاطرنشان ساختم که بزرگ‌ترین خطری که می‌تواند از وضعیت سوریه و غیبت آمریکا برآید همانا اتحاد میان روسیه - ایران در منطقه است. نقش روسیه در سوریه در صورتی که حمایت ایران نبود راه به جایی نمی‌برد. روس‌ها می‌توانند تسلیحات بدهند، اما ایرانی‌ها مبارزانی واقعی دارند و از وضعیت منطقه هم مطلع اند. البته این باعث نمی‌شود که سوریه متوقف شود. این به منطقه دیگری مثل قزاقستان، آذربایجان و حتی سایر کشورهای در خلیج‌فارس و سایر مناطق هم تسری یابد.
برخی استدلال می‌کنند که دولت اوباما حمایت از نیروهای میانه‌رو را کنار گذاشته و همین باعث تقویت نیروهای افراطی نه تنها در سوریه بلکه در کل منطقه شده است. نظر شما در این باره چیست؟
درست است. طی برهه‌های جنگ‌های شعارهای افراطی محبوبیت می‌یابد چرا که این وضعیت مناسب‌ترین وضعیت برای برانگیختن درگیری است. میانه‌‌روها در جنگ ماهر نیستند. این مشکلی بزرگی است.
چرا به نظر می‌رسد که اوباما چندان علاقه‌ای به خاورمیانه ندارد؟
اوباما شخصا معتقد است منطقه آنقدر که برخی‌ها فکر می‌کنند مهم نیست. او می‌خواهد نشان دهند که عدم مداخله ایالات متحده به این کشور آسیبی نخواهد زد. حدود دو ماه پیش او به «The New Republic» گفت که در سوریه دخالت نخواهد کرد به همان دلیل که نمی‌تواند قتل‌عام در کنگو را متوقف سازد. او می‌خواهد به روشنی بگوید که تا جایی که به او مربوط است، اهمیت سوریه بیش از اهمیت کنگو نیست.
من این را فرضی خطا می‌دانم چرا که سوریه کنگو نیست و خاورمیانه هم آفریقای مرکزی نیست. این محدود به سوریه نیست. از همان آغاز پرزیدنت اوباما تلاش داشت تا از کل منطقه بیرون برود. او این را به عنوان یک استراتژی اساسی می‌نگریست. او از افغانستان و سپس از عراق بیرون رفت و نمی‌خواهد در سوریه مداخله کند. برایش مهم نیست وضعیت خوب شود یا بد. او در تونس یا مصر هم مداخله نمی‌کند. راه حل هرچه می‌خواهد باشد اما او نمی‌خواهد مداخله کند وقتی به تازگی از منطقه دیدار کرد با هیچ یک از کشورهای حوزه بهار عربی دیدار نکرد. این پیام روشنی بود از اینکه او فاقد نفع و علاقه نسبت به کل منطقه است.

52301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 304401

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    7 25
    بهتر!!!!
  • بی نام A1 ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    25 2
    این موضوع می تواند عواقب خوشایند و ناخوشایند داشته باشد که البته قسمت ناخوشایندش بیشتر خواهد بود.
  • حسین IR ۰۶:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    6 15
    جالب هست. تمام مشکلات خاورمیانه زیر سر آمریکا است. از دیکتاتورهای عربی تا مشکل اسرائیل.
  • رضا A1 ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    31 13
    امریکا یک وزنه تعادلی مثبت بسیار قدرتمند برای صلح در جهان است .هر کشوری که طغیان کرد و چشم طمع به همسایگان داشت توسط این قدرت بزرگ مهار شد روسیه روباه از ترس امریکا نفس نمی تونه بکشه وگرنه منطقه رو به اشوب میکشید.کره شمالی , صربستان , صدام ,طالبان,...باور کنید ارامش امروز ایران بخاطر نقش بسیار مثبت امریکا در سرنگونی حکومت های جنگ طلبی مانند صدام و طالبان است اما عده ای متاسفانه در کشور از درک موضوع عاجزند و منافعشان در کشور را در ضدیت با امریکا می بینند.اینها همان کسانی اند که کشور را به این روز فعلی انداخته اند و ایران را مستعمره روسیه پلید کرده اند.خدا از این تنگ نظران نگذرد .ما انها را حلال نخواهیم کرد و به خدا واگذار میکنیم...
    • بی نام A1 ۰۶:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
      4 1
      برو تاریخ شو بخون بعد بیا اینجا اظهار فضل کن.
    • بی نام A1 ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
      4 1
      امریکا رو چی؟ کسی که با تحریم هاش مردم رو داره از پا در میاره؟ امریکا همونیه که هیروشیما و ناکازاکی رو بمباران هسته ای کرد و بیش از 300000 نفر رو کشت و حالا داره مارو برای کاری که هنوز نکردیم تحریم میکنه. بد جوری شستشوی مغزی شدی. احتمالا 24 میشینی ماهواره میبینی که اینطور شدی حافظ منافع و سفیر امریکا.
  • باربارا IR ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    14 4
    آمریکا خیلی وقته که داره سعی می کنه با فاصله گرفتن از خاورمیانه خودش رو از گرفتاری های این منطقه خلاص کنه. روی آوردن به منابع زیرزمینی خودِ آمریکا و افزایش استخراج نفت و گاز آمریکا و همینطور انرژی های پاک (غیر فسیلی) یکی از دلایل حرکت آمریکایی هاست!
  • بی نام IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۰
    10 4
    مطمئنا این مسئله چیزیه که ما داریم می بینیم.اما الزاما هرچیزی؛همونطوری که دیده میشه نیست.شما فکر کنین ایالات متحده،بخواد از منابع عظیم نفتی خاورمیانه صرف نظر کنه،یا از اهمیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک خلیج فارس غافل بشه،چنین چیزی امکان پذیر نیست.شاید اوباما تحت فشار افکار عمومی،بخواد موقتا از فوکوس روی این منطقه در ظاهر کم کنه و به دنبال اعمال فشار نیابتی باشه،اتفاقی که مشابه اون بعد از جنگ ویتنام تو منطقه ی ما رخ داد و ایران و عربستان این ماموریت رو به عهده گرفتند وگرنه کم اهمیت شدن منطقه با وجود اونهمه بودجه و هزینه ی نظامی،چیزی نیست که یک شبه به وجود بیاد.آمریکا اهداف بلند مدتی رو تو منطقه دنبال میکنه که حتی اگه اوباما هم بخواد نمی تونه خلاف جهت این منافع و اهداف پیش بره.
  • مرتضی A1 ۰۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۱
    7 3
    اگه مهم نبود که سالانه این همه هزینه نمیکرد برادر من
  • علی A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۱
    8 3
    اتفاقا اوبا داره کار بسیار درستی انجام می ده و در اینده خواهید دید امریکا خاورمیانه را به حال خود رها خواهد ساخت چون در 5 سال دیگه با ذخایر عظیم نفتی (شیل) که در امریکا کشف شده و به شدت هم داره استخراج میشه امریکا به صادر کننده نفت و خصوصا گاز تبدیل خواهد شد . پس چه نیازی داره به یک منطقه بی ثبات مثل خاورمیانه که یه کشور درست و حسابی هم داخلش نیست . مرتب هزینه کنه برای چی ؟ همون رفتاری رو که با افریقا داره با خاورمیانه هم خواهد داشت . چند سال دیگه روسیه و ایران مشتری برای گازخود نخواهند داشت و اگر هم داشته باشند با قیمت نازل زیرا امریکا به راحتی گاز اروپا را تامین خواهد کرد و برگ برنده روسیه رو از دستش در خواهد آورد . ایران عزیز ما هم که نهایت 5 سال دیگه فرصت داره یه فکری به حال خودش بکنه
    • رضا A1 ۱۷:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۳۱
      4 2
      آمريكا چون اسراييل تو خاورميانه ست هيچ وقت نمي تونه بي خيال اينجا خاورميانه بشه .
  • بی نام A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۷
    5 0
    واقعا براتون متاسفم. تاریخ امریکا رو برید مطالعه کنید. امریکا همونیه که هزاران هزار غیر نظامی رو در هیروشیما و ناکازاکی قتل عام کرد. همونیه که هزاران هزار غیر نظامی رو در ویتنام به خاک و خون کشید. هزاران نفر رو در افغانستان و عراق..... امریکا همونیه که با تحریم هاش بر علیه ما به خاطر کاری که هنوز نکریدم (ساخت بمب) مردم ما رو به خاک سیاه نشونده. تعجب میکنم این ماهواره ها چطور شما رو تبدیل کردن به سفرای امریکا. چشماتونو باز کنید.