به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در این مراسم که با حضور اهالی هنرهای نمایشی برگزار شد، سخنرانان ضمن ابراز تاسف از درگذشت مرشد ترابی، از بی توجهی مسوولان و نهادهای فرهنگی به نمایشهای آیینی و سنتی ایران انتقاد کردند.ا
گر سخنرانان این مراسم بیشتر بر غریبی هنرهای سنتی چون نقالی و تعزیه تاکید کردند، دختر مرشد ترابی در سخنانی کوتاه با اشاره به غریبی و بی کسی پدرش گفت: « برای یک دختر بسیار دشوار است که در مجلس تشییع پدرش سخن بگوید، اما لازم است تاکید کنم روزهایی که پدرم در بیمارستان بود، بسیار غریب بود. در واقع پدرم همیشه غریب و بیکس بود.»
دختر مرشد ولی الله ترابی از بی کسی و غریبی پدرش سخن گفت
در بخشی دیگر از این مراسم، اردشیر صالح پور، پس از خواندن شعری از اخوان ثالث گفت: «خانواده تئاتر ایران هنوز داغدار سوگ هنرمند فقید نمایشهای ایرانی محمود استاد محمد بود که رخت عزای دیگری پوشید. در چند ماه گذشته نمایش ایرانی چهرههایی همچون سعدی افشار، صادق همایونی، محمود استاد محمد و حالا مرشد ترابی را از دست داده است که جایگزینی ندارند.»
این مدرس و پژوهشگر تئاتر افزود: «انتقال تجربیات این هنرمندان به نسلهای جوان تر، وظیفه ای است که تا امروز نسبت به آن کوتاهی شده و نباید مراکز و نهادهای هنری در آینده نسبت به این امر مهم غفلت کنند.»
پیکر مرشد ترابی با نوای تعزیه تشییع شد
ایرج راد، مدیرعامل خانه تئاتر، دیگر سخنران این مراسم بود که او هم از بی توجهی به نمایشهای سنتی کشورمان انتقاد کرد و افزود: «استاد مرشد ترابی از میان ما رفت، اما آیا هنر نقالی و نمایشهای سنتی ایران هم باید با رفتن این عزیزان که سالها زحمت کشیدهاند به پایان برسد.»
این بازیگر تاکید کرد: «چرا هرگز فکر نکردهایم که داشتهها و هنرمان باید تداوم یابد و مسیری که استاد ترابی و همنسلان او طی کردند، همواره باید ادامه داشته باشد.»
او با اشاره به تلاشهای مرشد ترابی در حفظ و احیای هنرهای سنتی ایران گفت: «این هنرمند بی ادعا همواره حضور داشت؛ چه در قهوهخانهها و چه در جشنواره های بزرگ جهانی. کسی او را به این فستیوالها دعوت نکرد بلکه توان و ارزشهای او باعث میشد که به این جشنوارهها دعوت شود. اما آیا فقط باید همین اندازه از او بهره میبردیم؟»
ایرج راد ضمن آن که از ضعف پژوهش در حوزه نمایشهای سنتی ایران اظهار تأسف کرد، افزود: «هیچ پژوهشگری هرگز به درونمایه آثار مرشد ترابی و نمایشهای ایرانی نپرداخت. ما همه چیز را رها کردیم و تنها به فرهنگ غربی بها دادیم و داشتههای خود را فراموش کردیم، در حالی که اگر جریان و فرهنگ نمایش ایرانی تداوم پیدا میکرد امروز تئاتر ایرانی با شناسنامه و فرهنگ ایرانی داشتیم.»
در ادامه این مراسم، مرشد محسن میرزاعلی دوست و همکار مرشد ترابی خاطرهای از این هنرمند در آخرین روزهای حیاتش بیان کرد و گفت: «مرشد ترابی دلش خیلی گرفته بود. او انسانی وارسته و با اخلاق بود که با این که کژی ها و ناراستیها آزارش میداد، اما دم بر نمیآورد.»
پیکر مرشد ترابی از مقابل تالار وحدت تا قطعه هنرمندان بهشت زهرا (س) بدرقه شد
داوود فتحعلی بیگی، دیگر هنرمندی بود که در این مراسم سخن گفت. دبیر جشنواره تئاتر آیینی- سنتی با اشاره به این که تمام وجودش فریاد است، افزود: « بارها و بارها گفتیم باید از وجود مرشد ترابی بهره گرفت و گوش شنوایی نبود که حرف ما را بشنود.حداقل باید یک دوره شاهنامه را با نقالی مرشد ترابی ضبط میکردیم که این کار را هم انجام ندادیم.»
او تاکید کرد: «بزرگانی مانند هاشم فیاض، سعدی افشار، محمود استاد محمد و... را نمیتوان نگه داشت، بلکه باید تجربیات آنان را نگهداری کرد.»
این کارگردان درخواست کرد: «خواهش عاجزانهام از هنرمندان و مسوولان این است که به داد این هنرها برسیم. مبادا روزی بیاید که آیندگان ما را نبخشند.»
در مراسم تشییع پیکر مرشد ترابی، هنرمندانی چون قطبالدین صادقی، ایرج راد، سیاوش تهمورث، داوود فتحعلی بیگی، محمدحسین ناصر بخت، فریبا کامران، حسین کیانی، بهروز بقایی، گلچهره سجادیه، شهرام کرمی، محمد حاتمی، علیاصغر دشتی، ایرج محمدی، علی عابدی، علاءالدین قاسمی، مرشد ابوالحسن میرزا علی، مرشد احمد عزیزی و شکر خدا گودرزی حضور داشتند.
حمید شاهآبادی معاون هنری وزیر ارشاد و قادر آشنا مدیر اداره کل هنرهای نمایشی از دیگر حاضران این مراسم بودند.
عکسها: مهر
57245
نظر شما