واشنگتن به مدیریت ریاض تن داد/ دیپلماسی پول سعودی تا کجا کار می‌کند؟

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی می‌گوید: آمریکا به مدیریت بحران‌های منطقه‌ای توسط عربستان تن داده چون احساس می‌کند تهدید مشترکی وجود دارد.

 

زهرا خدایی


"دیپلماسی لاک پشتی" سعودی مدتی است که سرعت قابل توجهی به خود گرفته. سعودی‌ها در تخفیف مجازات مبارک با قضات مصری رایزنی می‌کنند، از نظامیان کودتاگر حمایت می‌کنند، وزیر خارجه نسبت به تأمین مالی هزینه‌های ژنرال‌ها اطمینان خاطر می‌دهد، بندربن سلطان به روسیه می‌رود تا پوتین را برای یکسره سازی بحران سوریه متقاعد کند و....
تحرکات اخیر ریاض در بحران‌های منطقه‌ای این فرضیه را در میان برخی ناظران تقویت کرده که آمریکایی‌ها ابتکار عمل در کانون‌های تنش را به سعودی‌ها واگذار کرده‌اند. اما پرسش اینجاست که آیا بازیگری سعودی می‌تواند از قدرت مانور بازیگر مهم دیگر منطقه یعنی ایران بکاهد؟ آیا دیپلماسی پول قادر به گشودن حتی کورترین گره‌ها خواهد بود؟ با عقب نشینی آمریکا از حمله به سوریه، این روند چگونه خواهد بود؟
دکتر نوذر شفیعی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی و استادیار روابط بین‌الملل در دانشگاه تهران به این سوالات پاسخ داده است که در ادامه می‌خوانید:
نوذر شفیعیبا افزایش تحرکات عربستان سعودی برخی ناظران این فرضیه را مطرح کرده‌اند که ریاض با در دست گرفتن مدیریت بحران‌های منطقه، شکل جدیدی از بازیگری را آغاز کرده. آیا می‌توان گفت که در بحران‌های جاری تنها سعودی‌ها تعیین‌کننده هستند؟
واقعیت اینست که سیاست خارجی هر کشوری به نوعی تابعی از هویت آن کشور است. عربستان سعودی 4 نوع هویت دارد:
*هویت جمعی اندام وار: یعنی مجموعۀ عواملی که دولت عربستان را در خاک این کشور تشکیل می‌دهد. اگر براساس این هویت باشد توانایی عربستان سعودی چندان توانایی برجسته‌ای نیست که بخواهد دارای نقش منطقه‌ای و یا فرامنطقه‌ای برجسته‌ای باشد.
*هویت نوعی( و یا خاص): این هویت عربستان سعودی را به عنوان منشأ صدور وهابیت و سلفی گری تکفیری قلمداد می‌کند. این هویت عربستان سعودی در سطح منطقه تأثیرگذار است. مثلاً آنچه که در مصر تحت نقش عربستان سعودی اتفاق افتاد متأثر از این عامل است.
*هویت نقشی: نقشی که یک کشور در منطقه و جهان بازی می‌کند. متأسفانه نظام بین الملل این نقش را به عربستان سعودی اعطا کرده است. چون در میان کشورهای عربی به خصوص حوزۀ خلیج فارس هیچ کشوری نیست که بتواند جایگاه عربستان سعودی را داشته باشد، به خصوص اینکه این نقش را قدرتها بازی می‌کنند. نقشی که عربستان ایفا می‌کند به نوعی در چهارچوب نظم سیاسی بین المللی است.
*هویت جمعی: هویتی که عربستان سعودی در چهارچوب شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب عمل می‌کند. این هویت جمعی می‌تواند به عربستان سعودی ابتکار عمل بدهد.
با تمام این اوصاف اگر تصور کنید که عربستان بتواند تنها بازیگر فعال منطقه‌ای شود، اینگونه نیست.
اما این بازیگری قدرت مانور ایران را تحت الشعاع قرار داده است.
ایران رکن اصلی تحولات خاورمیانه و کلید ثبات خاورمیانه است و بدون در نظر داشتن ایران قاعدتاً هرگونه تحولی در خاورمیانه ناکام بماند. می‌توان اینگونه استنباط کرد که تحرکات عربستان سعودی بیانگر وقوع تحولات مهم در آینده است. به عبارت دیگر از طریق رفتار سعودی می‌توان فهمید که خاورمیانه آبستن حوادث جدیدی است که خود سعودی‌ها در به وقوع پیوستن این حوادث نقش آفرینی می‌کنند؛ حوادثی که عمدتآً بدخیم است و به سمت درگیری و منازعه پیش می‌رود.
این امر برای سعودی‌ها غیرقابل پذیرش است که آمریکا نسبت به سقوط مبارک و بن علی تا این اندازه منفعل باشند؛ نقش آفرینی سعودی در مدیریت بحران سوریه نیز در واقع ناظر بر همین امر بوده، با توجه به حضور محتاطانۀ آمریکا در بحران‌های منطقه‌، تصور اینکه عربستان جای نقش آمریکا را مدیریت گرفته، معقول است؟ آیا آمریکا این امتیاز را به سعودی‌ها می‌دهد؟
به نظر من آمریکایی‌ها پی برده‌اند آنچه که در خاورمیانه اتفاق افتاد بیداری اسلامی است، از آنجایی که این بیداری اسلامی برای آنها تهدیدکننده است سعی کردند به نقطۀ صفر بازگشت کنند. در مصر این حادثه رخ داد؛ احتمالاً در تونس نیز به این مسیر پیش خواهیم رفت.
نکتۀ دوم اینکه چون آمریکایی‌ها نمی‌توانند خودشان به طور مستقیم این نقش(که به نوعی اقدامی غیردمکراتیک و ناسازگار با تعریف آمریکا از خود است) را بیافرینند، ممکن است این کار را با وساطت سعودی‌ها انجام بدهند. همانطور که می‌دانید سعودی‌ها تمایلی ندارند وضعیتی در خاورمیانه پیش بیاید که شامل حال خودشان هم بشود. به یک معنا عربستان سعودی می‌خواهد اجازه ندهد که در خاورمیانه دکترین دومینو(سقوط دیکتاتورها یکی پس از دیگری) شبیه سازی شود و می‌خواهد این وضعیت را معکوس کند یعنی بازگشت دیکتاتورها یکی پس از دیگری که در واقع از این طریق به جامعۀ عرب نشان دهد که در پرتو حکومت‌های اقتداگرا ثبات و پیشرفت امکانپذیر است و نه در پرتو حکومت‌هایی که جایگزین این حکومتها می‌شوند.
آیا این امر شدنی است؟ اصولاً دیپلماسی پول سعودی تا کجا کار می‌کند؟
ببینید، دیپلماسی فقط پول نیست ولی در هر حال یک متغیر تأثیرگذار است. دیپلماسی سیاسی هم هست یعنی آمریکایی‌ها و غربی‌ها از این پشتیبانی می‌کنند چون آنها نیز احساس می‌کنند که تهدید مشترکی وجود دارد و سایر عوامل قدرت در این مسئله تأثیرگذار است. در هر حال می‌تواند روندهای رو به جلو را به تأخیر بیندازد. مثلاً فرض کنید اگر قرار باشد که حکومت سعودی دو سال دیگر سقوط کند با این سیاست ممکن است این اتفاق طی 10 سال رخ دهد و طول عمر حکومت سعودی را بالا ببرد.
حمله آمریکا به سوریه شدنی است؟ و یا اینکه بیشتر اراده قدرتها بر فضاسازی است؟
ممکن است این مسئله شدنی باشد و یا بخشی از آن فضاسازی باشد. اگر این امر واقعیت داشته باشد، قاعدتاً آمریکایی‌ها در حد حملات موشکی اکتفا می‌کنند. یکی از مدل‌های تصمیم گیری‌ عقلایی است و در این مدل هزینه سازی می‌شود. به نظر من قضیۀ سوریه با افغانستان و عراق خیلی متفاوت است چون نقش و جایگاه ژئوپولیتیک سوریه را هیچیک از این کشورها ندارند. لذا احتمالاً کشورها حاضر باشند که در مورد سوریه هزینۀ زیادی بپردازند. مضافاً بر اینکه در مورد عراق و افغانستان، روسیه حساسیتی نداشت اما در مورد سوریه حساسیت دارد. ایران در مورد سوریه بیش از افغانستان و عراق حساسیت دارد. لذا به نظر من اقدامی که آمریکایی‌ها می‌خواهند انجام دهند اگر براساس مدل عقلایی تصمیم گیری مورد سنجش قرار گیرد، اصولآً نباید رخ دهد چون هزینه‌هایش برای آمریکایی‌ها خیلی زیاد است و دستاوردهایش بسیار اندک.
بسیاری از ناظران بر این باورند که برای پایان دادن به بحران‌های منطقه‌ای دو قدرت ایران و عربستان باید به سطحی از تفاهم برسند. آیا هم اکنون شرایط برای گام برداشتن به این سو مناسب است و یا همچنان باید منتظر بهبود شرایط شد؟ دولت یازدهم اصولاً در این مسیر باید چه کند؟
واقعیت اینست که در این مورد خاص گاهی ابزارهای دیپلماسی خودمان را از بین می‌بریم والا در دولت یازدهم و یا در ترکیب دولت یازدهم افرادی بودند که با سعودی‌ها رابطۀ نزدیکی داشتند و از این روابط نزدیک می‌توانستند در جهت تقویت و بهبود مناسبات استفاده کنند. ما این فرصت‌ها را از دست دادیم و اصولا اجازه نمی‌دهیم که آنها سر بر بیاورند و این جای نگرانی است.
علی ایحال من شرایط فعلی را به گونه ای نمی بینم که ایران و عربستان بخواهند با هم وارد گفتگو و تعامل بشوند؛ مگر اینکه بپذیریم تحولات کلی در ساختار ایجاد شود؛ یعنی تحولاتی در روابط ایران و آمریکا و متأثر از آن تحولاتی در روابط ایران و عربستان ایجاد شود.
این را بدانید که سیاست خارجی عربستان تابع سیاست خارجی ایالات متحده آمریکاست و هیچگاه تصور نکنید که سعودی‌ها مستقل دربارۀ ایران تصمیم بگیرند.
5252

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 311275

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 23
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    93 22
    متاسفانه در این دوره و زمانه پول حرف اول را می زند ولی اگر ایران بتواند سیاست و استراتژی معقولانه ای را در پیش بگیرد می تواند دیپلماسی پول سعودی را مهار کند چون آنها توانایی ها و موقعیت ایران را ندارند
  • مسعود IR ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    91 11
    ما باید قبول کنیم که عربستان یک قدرت تاثیر گذار در منطقه شده به جای انکار این واقعیت بهتره منطقی فکر کنیم و سیاست خارجی معقولانه ای درپیش گیریم تا به آنچه شایسته ایران و ایرانی است برسیم.
    • بی نام A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      68 11
      وقتی کرور کرور حاجی میبریم حج انتظار این روزها رو هم باید داشته باشیم.الان اون پول حاجی ها خمپاره میشه میخوره تو سر شیعه.
    • بی نام A1 ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      39 5
      اینها را به دوستانی بگویید که به عنوان حج پول میبرند در جیب اینها میریزند که در نهایت صرف کشتن یه عده ادم بیگناه میشه.واقعا اون دنیا از این دوستان سوال بشه پولت رو کجا خرج کردی چه جوابی دارند بدهند؟
    • بی نام IR ۰۹:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      13 20
      عربستان رو باید سرجاش نشوند...به جای اسراییل باید به عربستان حمله کنیم..حزب الله هم هم...
    • رسول. د IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      2 6
      حرفت رو قبول دارما؛ ولی خدا وکیلی پول حاجی های ایران چند درصد بودجه عربستان رو شکل میده تق به توق میخوره همه گیر میدن به حج و حاجی ها!!
  • از ماهور IR ۰۵:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    9 12
    همین طور هست البته آمریکا وبه خصوص اوباما این اشتباه را دارند که دوست نادان (عربستان) او را به قهر و خفت خواهد کشید.ولی دشمن دانا( ایران) هر اشاره ای که کند پیچشش به سود خود آمریکاست. وصد البته که در خاور میانه با وجود بورژوازی وارونه (وابستگی سرمایه داران به دولت) یک دومکراسی وارونه (حکومت مردم با دولت بر مردم)نیزوجود دارد عربستان حامل ومحمل این دو هست. که تغییرات دوکراتیک نیز تحت شعاع این دو مقوله هستند.و نمی توان نادیده گرفت که رانت خواهی عربستان در کشور خود را اشاعه به منطقه نیز خواهد داد . وایران باید بیش از اسراییل هم برای خود وهم برای سرزمین اسلام به خود عربستان که زادگاه اسلام است .بیندیشد.
  • بی نام A1 ۰۶:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    24 12
    یعنی میشه یه روز ما هم واشنگتن رو این ور اون ور بچرخونیم؟
  • بی نام A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    9 2
    برادر شما که به لطف خدا عقل کا و دانشمند دانشمندان جهان هستید و نعمات الهی در زندگی شما جریان دایم دارد شما هم بمانند همین برادران سامی خود بروید و با دینا و ابر قدرت دینا حرف بزنید حرف انها بی منطق هست حرف شما که منظق دارد این قاپ این ساده دل اوباما بدست بگیرید هم برای خودتان خوب هست هم برای امت اسلام و هم برای مردم این دیار شرافت حکم میکند این نوشته نشر شود این نوشته که همه تعریف از شماست خدا با شما باد به امید داشتن حداقل شرافت خبرنگاری با سپاس و تقدیر
  • بی نام A1 ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    15 3
    دیپلماسی لاک پشتی رو خوب اومدی خانم خدایی!!!!!
    • بی نام A1 ۰۷:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      22 3
      فعلا که همین لاک پشت ها با سرعت شون دارن از ما جلو می زنند. اصلا اصطلاح خوبی نبود.
  • بی نام A1 ۰۷:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    15 12
    قبل از اینکه یه سری دوستان بیایند و مرگ بر ...و...بگویند همینجا بنده عرض می کنم مرگ بر تمام قدرتهای دنیا (از شمال تا جنوب و شرق و غرب و اسکیمو و حتی دانشمندان مستقر در قطب جنوب اگه نیتشون خیرنیست کلا روسیه امریکا و همه رو پوشش دادم که خیالتون راحت بشه )الان خیالتان راحت شد؟خب حالا اگر نظر دیگری جز اینها دارید بفرمایید.(هر چند میدونم نظری ندارید جز مرگ بر...و...و...)
  • بی نام DE ۰۹:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    8 3
    چی میگی حالت خوب نیستاااا؟؟؟
  • حسین IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    8 2
    ببین اوباما چطور مثل ژاپونی ها خم شده داره میگه آقای پول سلام.امر امر شماست هر چه دستور میدهید انجام میدم.انجاست که ارزش پول ونفت یک کشوری مشخص میشه.ما هم میتونستیم کاری کنیم که اوباما به جای خم شدن جلوی ما شیرجه بزد
    • صادق IR ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
      7 1
      هرگز نمیتونیم چون ما ادمای لجوجی هستیم نه دشمنی بلدیم نه دوستی ؟ دوستی در روابط دیپلماسی وجود ندارد دشمنی هم همینطور باید با دنیا کنار بیایم اما دولت مردای ما یا اینقدر دوست میشن مثل روسیه که دارن به تاراج میبرنمون یا دشمن میشن مثل امریکا که حتی خدمات علمی و اموزشی اش رو قبول ندارن
  • بی نام IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    3 2
    عربستان و امریکا و ترکیه و قطر و خیلی های دیگه حاضر شدند ملیاردها دلار پول و امتیاز به روسیه بدند تا دست از موضع درستش در حمایت از دولت سوریه در برابر تندروهای تروریست برداره ولی روسیه موضع اصولی خودش رو حفظ کرد و امریکا مجبور به عقب نشینی شد. دوستانی که نظرشون ضد روسیه است کاش دقت کنند امریکا برای تامین منافع خودش حاضر شد حتا به قیمت کمک به تندروترین گروه ضد دمکراسی و ازادی یعنی طالبان مقابل روسیه قرار بگیره ،بعدها زمانی که امریکا مقابل همین طالبان قرار گرفت روس ها براحتی میتوانستند از امریکا انتقام بگیرند و به طالبان که در نزدیکی روسیه هستند کمک کنند تا با امریکا بجنگند ولی روس ها هرگز اینکار رو نکردند و موضع اصولیشون در حمایت نکردن از تندروها رو حفظ کردند.قضاوت با انسان های اگاه و باانصاف
  • اشکان IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    9 1
    اینطور ها هم که دوستان میگند نیست ، که الان اوباما خم شده جلوی این یارو (طبق عکس)! محیط همینطور که میبینید شلوغه ، عربه هم لابد لحجه داره طرف به حکم احترام گوشش رو آورده نزدیک تا بفهمه چی میگه ! همه که مث ما نمیتونند در جواب happy new year بگند yes!!
  • كارمند A1 ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    1 2
    عزيز دل برادرعربستان يك ورژن عفب مانده آمريكاست بانوع عقب مانده اعتقادات ملي مذهبي منطقه اي واسرائيل نوع ديگراين سيستم است با اندكي تغييرات واز مدلي ديگر.نوع جهش يافته و به روز شده اين سيستم فرانسه وانگليس هستند دريك عرصه هايي وبا توجه به شرايط ميداني از هريك از اينها كار ميگيرد بعضي وقتها آمريكا دوطرف زمين خودش بازي ميكند چون نميخواهد مجال بازي به ديگران را بدهد.پاكستان وافغانستان را ببينيد احزاب جپ وراست فرانسه را ببينيدهركدام به قدرت ميرسدسعي درسرسپردگي بيشتر به آمريكا دارد احزاب انگليس هم مشابه هستند همه اينها مديون (نوكر)امريكا بعد از جنگ دوم هستند.
  • mehdi US ۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    5 0
    سلام دوستان ، آقای ظریف در همین رابطه ها به ظرافت گفت که جوجه رو آخر پاییز می شمارند ، بعدشم مهم این نیست که توی یکی دو سال کی سر پاست مهم اینه که تو دراز مدت بتونی سر پا باشی و حرفت رو بزنی و بازیگر منطقه ای باشی ، و آخر اینکه آدم در پیش گاه خدا شرمنده آدم کشی و کشتن انسانهای بی گناه نباشه و قول خدا رو هرگز فراموش نکنید که ظلم پایدار نمی مانه و مکر هر کس به خودش بر میگردد .
  • بی نام IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    6 1
    ترکیه و القاعده , عربستان و اسراییل ، قطر و طالبان قراره برای سوریه دمکراسی بیارند !!! پس باشید و تماشا کنید دمکراسی کشورهای حامی تروریست را
  • بی نام A1 ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    1 3
    ایران باید سعی کنه تا رابطه اش رو با امریکا بهتر کند من اینو نمی دونم ما تا زمانی که با امریکا رابطه نداریم تمام درها به رومون بسته است اگه این روند ادامه پیدا کنه. اعراب خلیج فارس رو با کلمه عربی که نشانه جیگری محضه پیوند میدن و این خلیج رو به نام خودشون میزنن عرب یعنی جیگر محض به توان بی نهایت
  • لاله IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
    2 3
    قطر را در معادلات منطقه ای فراموش نکینم متاسفانه با سیاست شعاری ایران در 8 سال گذشته و شاخ و شانه کشیدنهای بیخود برای همه ما مورد تحریم بیشتر واقع شدیم و نتوانستیم برداشت گاز از میدان مشترک با قطر داشته باشیم و پول زیادی که بدست قطریها افتاد باعث شد آنها هم به فکر نفوذ در منطقه و رقابت با عربستان و ایران بیافتند. به نظرم قطر هم در تحولات سوریه دست دارد و اتفاقا از پشتیبانی ترکیه نیز بهره مند می باشد!!
  • بسی EU ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۰۴
    0 0
    مگه جمهوری اسلامی مثل حکومت ها ی موروثی این امر نشینها وعربستان سعودی دست ا نگلیس ها ست نه این حکومت حا صل قرن ها زحمت انبیا وا مامان /ع/ و صلحها و امام خمینی و شهدا وهدیه خدا یا بهتر ین به ملت ایران کلام اینکه . تنها لوای بر پایی حکومت اما م زمان /عج/ خواهد بود . انشا ال.