به گزارش خبرآنلاین، نشست رونمایی از کتاب «عصر بیسرزمین» نوشته مشترک شهرام گیل آبادی و سید حبیب تیموری صبح امروز یکشنبه 24 اردیبهشت با حضور محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، نورالله مرادی مدرس دانشگاه و از مدیران رادیو و عبدالله گیویان پژوهشگر و استاد دانشگاه در زمینه ارتباطات در فرهنگسرای رسانه برگزار شد. کتابی که قصد دارد با تحلیلی معناشناسانه محیط سیاسی - رسانه ای و محورهای توسعه ای کشورها با توجه به قدرت رسانه را بررسی کند.
نویسنده در بخشی از این کتاب می نویسد: از اهرم های اصلی دیپلماسی رسانه ای، استفاده از رسانه های جهانی است، این رسانه ها در چارچوب سیاست های فرهنگی بر آمده از مناسبات جامعه اطلاعاتی عمل می کنند...قدرت رسانه های جهانی که در اختیار دیپلماسی قرار می گیرد، انگاره ای نوظهور برای عصری بی سرزمین و گذشت از مرزهای فرهنگی است...»
به گفته گیل آبادی این پژوهش در ابتدا 1270 صفحه بوده که البته وی و همکارش تیموری تصمیم گرفتند که چکیدهای از آن را منتشر کنند که البته 25 صفحه از کتاب هم در ممیزی گرفتار شده. مدیر پیشین رادیو جوان گیل آبادی وعده داد به زودی بخش دیگری از این پژوهش در کتابی تحت عنوان «دنیای فرانو» به زیر چاپ رود.
در ادامه گزیده ای از اظهارات محسن رضایی و شهرام گیل آبادی در این مراسم را به نقل از مهر می خوانید:
رضایی: این کتاب تاثیر رسانه بر دیپلماسی است
- فرهنگ مکتوب و کتاب در کشور ما به شدت مظلوم است؛ در حالی که جامعه ما یک جامعه فرهنگی است، ولی توجه کمتری به کتاب و کتابخوانی و تولید اندیشه وجود دارد. شاید یکی از دلایلی که در آنها بعضا هیجانات و احساسات جای عقلانیت را میگیرد، ریشه در همین ضعف فرهنگی دارد، چرا که عقلانیت جمعی بدون اندیشه شکل نمیگیرد.
- مدتهاست که بشر از عقلانیت فردی فاصله گرفته است و امروزه قدرت در دنیا به شدت متاثر از عقلانیت جمعی است. زمانی قدرت از نفوذ زیاد شاهان و حاکمان سرچشمه میگرفت، اما امروزه نفوذ پادشاهان و حاکمان بدون تولید اندیشه و شکل گیری خرد جمعی نمیتواند پایدار باشد.
- سوریه پس از دو سال بحران نظامی، از دو ـ سه ماه پیش به این طرف وارد مرحله جدیدی از چالشهای خود شد. در آن مرحله اول آمریکا با کمک ترکیه، عربستان و قطر و با حمایتی که از شورشیان و معترضین در داخل سوریه داشت، تلاش کرد کشوری را که عضو سازمان ملل است، سرنگون کند. فاجعه آمیزترین حوادث بشری در همین دو سال در سوریه اتفاق افتاد و حتی روی صهیونیستها را هم سفید کرد، چرا که عدهای بعد از 50 سال پیدا شدند که در روز روشن سر زن و بچه مردم را بریدند.
- تمام رسانههای حامی دشمنان سوریه بسیج شدند که نگذارند این تصاویر منتشر شود، اما همان دو ـ سه عکسی هم که منتشر شد، باعث شد کشورهای اروپایی رسما بیانیه بدهند و اعلام کنند که از این شورشیان حمایت نمیکنند. این شورشیها حتی بدتر از القاعده هستند اما رسانههای بین المللی تلاش کردند که این فاجعههای ضد بشری آنها انعکاس پیدا نکند.
- در مرحله دوم و بعد از حملات شیمیایی بود که ما تاثیر رسانهها را دیدیم. شتابزدگی نخست وزیر انگلیس که میخواست مجوز حمله به سوریه را از پارلمان انگلیس بگیرد و یا آقای اوباما که اعلام کرد میخواهد بدون تصویب کنگره به سوریه حمله کند، بعد از عملکرد رسانهها در مورد سوریه، کنترل شد و آقای اوباما اگر چه به صورت موقت، ولی حداقل برای مدتی ناچار به عقب نشینی شد پس قدرت رسانه آنقدر زیاد است که میتواند از فجایع بشری و جنگها پیشگیری کند.
- کاری که آقای گیل آبادی کرده، یک گام به جلو است و تاثیر رسانه بر دیپلماسی را نشان میدهد. این یک کار ابتکاری و خوب است که ما بتوانیم نقش رسانهها را در جلوگیری از جنگها تبیین کنیم. آقای گیل آبادی یک هنرمند سیاستمدار است و به نظر من زاویه خوبی را برای پرداختن به این موضوع باز کرده است. این کتاب میتواند سرآغاز مطالعات جدید در این حوزه باشد.
گیل آبادی: هیچ فکری برای شکستن انحصار رسانهای نداریم
- در این شرایط رسانهها خودشان تبدیل به قدرت شده است و همه حوادث را از اتاق پستوی پادشاهان تا رفتار مردم عادی میتوانند تحت تاثیر قرار دهند. سعی ما در کتاب «عصر بیسرزمین» این بوده که به این مسائل بپردازیم.
- چشم انداز رسانهای و هنری کشور کجاست و آیا نقشهای برای رسانههای کشور میتوان متصور بود؟ متاسفم که بگویم بزرگترین کمپانی رسانهای کشور "صدا و سیما" هنوز که هنوز است از قوانینی که در سال 62 نوشته شده تبعیت میکند. امروز وقت آن رسیده که مرزها را از فضا و از فاصله 35 هزار کیلومتری ببینیم ولی متاسفم که بگویم که ما هیچ فکری برای شکسته شدن انحصار رسانهای نداریم.
- ما هنوز یک قانون جامع رسانهای نداریم و به نظر من وقت آن رسیده که مجمع تشخیص مصلحت نظام به این مسئله ورود پیدا کند ما نه تنها چشم انداز رسانهای نداریم، سیاست گذاری دولتی رسانهای هم نداریم.
- ما با نداشتن برنامه در این قبیل موارد، با زندگی مومنانه خودمان خداحافظی میکنیم. من با 25 سال سابقه خدمتی که در رسانه داشته ام قاطعانه میگویم که رسانههای ما از زیرساخت فوق العاده برخوردار هستند که آن هم نیروی انسانی است ولی متاسفم که بگویم قاطبه این افراد به دلیل اینکه کسی از ایدههای خلاقه آنها استفاده نمیکند، برای فعالیت بیانگیزه شده اند.
کتاب «عصر بی سرزمین» در 160صفحه و با قیمت 5900 تومان توسط نشر نگارش شرق و معاونت اطلاع رسانی و پژوهش دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شده است.
6060
نظر شما