مجید جویا- مقامات ناسا اعلام کردند که سفینه فضایی دیپایمپکت (به معنی برخورد ژرف) از دست رفته است. این امر به دنبال از کار افتادن این فضاپیما در اثر نقص فنی کامپیوتر آن اتفاق افتاد.
این فضاپیما که در زمستان سال 2005/1383 پرتاپ شد، در روز اوایل جولای همان سال / اواسط تیرماه 1384 در ماموریتی فراموش ناشدنی حسگری را که در غلافی فلزی پوشیده شده بود، با سرعت 36700 کیلومتر بر ساعت به دنبالهدار تمپل 1 کوباند و سپس از میان غبار ناشی از این برخورد عبور کرد تا برای اولین بار، اعماق یک دنبالهدار را از نزدیک بررسی کند.
سپس در سال 2010/1389، این سفینه 267 میلیون دلاری تا نزدیکی دنبالهدار هارتلی2 پرواز کرد و امسال هم تصاویری را از دنبالهدار آیسون ارسال کرد، دنبالهدار فوقالعاده درخشانی که در ماه نوامبر/آذر به نزدیکی خورشید خواهد رسید.
اما حالا به نظر میرسد که این سفینه گم شده است. مایک آهرن دانشمند ارشد این ماموریت از دانشگاه مریلند میگوید: «این فضاپیما، انقلابی را در تصور ما از دنبالهدارها ایجاد کرده و همچنین کلی سوال مطرح کرده که ما هنوز مجبور به پاسخگویی به آنها هستیم».
به ادعای آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در پاسادنای کالیفرنیا، آخرین پیامهای رادیویی مخابره شده از این فضاپیما مربوط به 8 آگوست/ 17 مردادماه بوده و بعد از آن ارتباط قطع شده است. بعد از یک ماه تلاش برای بازگرداندن ارتباط از طریق شبکه اعماق فضای ناسا، کنترلکنندهها چنین نتیجه گیری کردند که یک اشتباه کامپیوتری کوچک احتمالا منجر به نابودی سفینه شده و بدین ترتیب، این ماموریت رسما از دست رفته است.
به گفته آهرن، «این مسئله شبیه به مشکل ابتدای سال 2000 است (Y2K) که در آن برخی از نرمافزارها به درستی تاریخ تقویم را انتقال نداده بودند». وی افزود که نرمافزار محافظت از خرابی فضاپیما، تمام اطلاعات بعد از 11 آگوست 2013 را به غلط خوانده و منجر به یک سری ریبوتهای متوالی بیپایان در کامپیوتر دیپایمپکت شده است. به رغم تلاشهای مکرر برای فرستادن فرمانهای اصلاحی، این سفینه احتمالا تعادل خود را از دست داده و نتوانسته سلولهای خورشیدی خود را رو به خورشید تنظیم کند که درنهایت به خاموشی کامل فضاپیما منجر شده است.
توضیح عکس آغازین: این تصویر مراحل اولیه برخورد گلوله به هسته دنبالهدار تمپل1 را از دید فضاپیمای دیپایمپکت نشان میدهد.
53271
نظر شما