آیا امربه معروف به زور مردم را به دین وادار کردن است؟/ هرکس عقیده اش مخالف ما بود باید حذف شود!

متن زیر گلچین خبرآنلاین از کتاب «سلطان عشق» مجموعه سخنرانی های عاشورایی دکتر عبدالرحیم گواهی، استاد فلسفه و پژوهشگر ادیان دانشگاه است که توسط نشر علم منتشر شده است.

دین برای سختی و مشقت نیست

طه (1) ما انزلنا علیک القرآن لتشقی (2) الا تذکره لمن یخشی (3) « ای مشتاق حق و هادی حق و ای رسول، ما قرآن را از آن برای تو نازل نکردیم که خویشتن را به رنج در افکنی، تنها غرض از نزول قران آن است که مردم خداترس را متذکر و بیدار سازی»
خداوند در این آیات می فرماید ما قرآن را برای این نازل نکردیم که شما را به سختی و مشقت بیاندازیم بلکه این کتاب تنها وسیله ای برای ذکر و یادآوری خداوند است. حقیقت دین برای سختی و مشقت ما نیست بلکه این ما هستیم که دین را به این صورت درآورده ایم و با برداشت های غلط خود از دین که متاسفانه آن هم ناشی از عدم مطالعه قرآن و تکیه به ملاحظات شخصی خودمان است، به دین لطمه زده ایم.

ما باید سعی کنیم با مدد از آیات قرآن، برداشت صحیح و درستی از واقعه عاشورا داشته باشیم، چرا که این قیام تاریخی درست مثل قرآن در معرض برداشت های بسیار مختلفی قرار گرفته است که اکثرا از زمین تا آسمان با معنای حقیقی آن متفاوت است.
در این آیات قرآن دو صفت برای اسلام بیان کرده است:
اول عدم مشقت و خودآزاری.
دوم خشوع در برابر خدا برای فهم حقیقت.
و دقیقا همین دو صفت در فهم واقعه عاشورا مصداق پیدا می کند.
اما آموزه دیگر قرآن در اینجا این است که اسلام، قرآن و اساسا دین برای سختی و مشقت نیست. همین طور هم ایام محرم و واقعه عاشورا تنها برای مشقت انداختن ما نیست. اما اگر منصفانه نگاه کنیم خواهیم دید که صرف نظر از همه ایام سال که معمولا توجه به امام حسین (ع) برای اکثر ما بی معناست، در خود ایام محرم و صفر نیز تنها درگیر یک سلسله مناسک غیر ضروری و گاه بدعت آمیز شده ایم.

آیا امام حسین را باید به این مشقت های من درآوردی محدود کنیم؟
متاسفانه امروزه جوان های ما آنقدر مشغول ادا و اطوار عزاداری شده اند که فراموش کرده اند باید دنبال دریافت پیام امام حسین (ع) بروند و به معنا و حقیقت عاشورا توجه کنند. از طرفی از همین روش غلط چنان جانب گیرانه و متعصبانه حمایت می شود که اگر کسی کوچک ترین ایرادی به آن بگیرد فورا فریادها بلند می شود که ای وای! اسلام در خطر است، خون امام حسین (ع) پایمال شد، ما هرچه داریم از امام حسین است و مرتب هم سخنان امام خمینی (ره) درباره عزاداری را تکرار می کنند. ما هم قبول داریم که هرچه داریم از امام حسین است اما آیا او که به فرموده پیامبر چراغ هدایت؛ «مصباح الهدی»، است باید محدود شود به این مشقت های من درآوردی؟!
در تمام طول سال وجود مقدس ایشان را بگذاریم سرتاقچه و تا محرم فرا رسید سیاه بپوشیم و زنجیر بزنیم و علم بلند کنیم! و اسم خودمان را هم بگذاریم دوست دار امام حسین؟!
آیا منظور امام خمینی از عزاداری همین بود؟! اگر اینطور بود که رضاخان جلوتر از همه سینه می زد و به تکیه دئولت می رفت. و اگر عزاداری محدود به سیاه پوشیدن بود که ناصرالدین شاه قاجار هم با آن وضع شراب و سکس و خوشگذرانی این ایام را سیاه می پوشید!
شکل امروزی عزاداری این شده که دخترها و پسرهای جوان چون از برنامه های تلویزیون و سینما و کنسرت و تئاتر محروم شده اند، روز عاشورا به خیابان ها هجوم می آورند، تا سینه زدن دیگران را نگاه کنند، یا اگر کمی معتقدتر باشند مشکی بپوشند و سینه بزنند. ظهر عاشورا هم که به اصطلاح امام حسین را کشتند همه دنبال کار خودشان می روند! در این میان آنهایی که خیلی متدین هستند غروب هم شام غریبان می گیرند. آیا این عزاداری است؟! آیا به واقع این حرکت عظیم دینی و این مظهر بزرگ اسلامی برای این است که هزار سال بعد یک عده در کوچه و خیابان جمع شوند و با زنجیر و قمه و هرچیز دیگری به سر و سینه خود بزنند؟! یا اینکه در این حرکت یک بیداری و آگاهی نهفته است که باید درصدد دریافت آن باشیم؟!
آخر زنده نگه داشتن دینی که اساسش روی استدلال و فهم و بصیرت و عقلانیت است مسئولیت کوچکی نیست که با سالی ده روز سینه زنی و روضه خوانی، آن هم روضه ای که آمیخته به صدها بدعت و دروغ است بتوان رفع و رجوعش کرد. دین خدا از مقوله « کلمه الله هی العلیا» است. مگر می شود با این کارها مبلغ دین خدا شد؟!باید به دینی که بنیانش بر عقلانیت است صورتی عقلانی داد. البته نه به این معنا که اعتقادات را دستکاری کنیم، بلکه باید صور بیان دین و نمایش مناسک دینی و حتی زبان هنری دین را معقول ارائه دهیم.
البته اگر کسی با نیت خالص سینه بزند از آنجا که اهل بیت بسیار کریمند شاید بهشتی هم بشود ولی دیگر اسلام را که نمی تواند احیاء کند. آنچه که اکثر ما از آن غافلیم این است که ساحت شور و شعور از یکدیگر جداست. چنانچه در وادی عرفان ساحت حال و مقام از یکدیگر جداست. «حال» اگرچه خوب و گاهی لازم است اما در واقع حقیقت عرفان رسیدن به مقامات عرفانی است نه به دست آوردن «حال». شور حسین اولین قدم برای یاد اباعبدالله و رسیدن به شعور حسینی است و در لسان ائمه هم توصیه شده، اما هدف از عزاداری، رسیدن به شعور حسینی است.

شیوه عزاداری بزرگان هم با سینه زنی و ریتم و شعر بود؟
آیا هرگز شنیده اید یا دیده اید که بزرگان دین سینه زنی کرده باشند؟ یعنی با ریتم و اشعار بی معنایی که فقط موسیقی شان مد نظر است نه به آن معنا که گاهی انسان از شدت غم و درد بی اختیار بر پا و سینه خود می زند هرچند آن هم زمانی ارزشمند است که با شناخت امام حسین همراه باشند. مرحوم علامه جعفری همیشه در عزاداری ها سخنرانی می کردند. همین مرحوم آقای مطهری به رغم اینکه انتهای سخنرانی هایشان روضه می خواندند، هرگز مراسم سینه زنی نداشتند.
ائمه معصومین هم فقط در این ده روز مکرر حضرت را یاد می کردند، مغموم بودند و شادی نمی کردند، به خصوص تا بعد از ظهر عاشورا حزن سنگینی داشتند. امام جعفر صادق همیشه توصیه می کردند مجالس ذکر اباعبدالله برگزار کنید، اما باید توجه داشته باشیم که ذکر به معنای زنده کردن یاد و بازگویی سخنان و شخصیت حضرت است و هرگز چنین سنتی در ائمه رواج نداشته است.
پس اگر بزرگان ما این گونه عزاداری نمی کردند آیا درست است که بگوییم شیوه عزاداری علما و عامه مردم باید با هم متفاوت باشد. مثلا مرحوم مطهری با شناختن و شناساندن اباعبدالله به بهشت می روند ولی ما با سینه زدن برای او؟! آیا ما حق ما حق شناخت ایشان را نداریم و یا توان درک آن را ؟! یقینا پاسخ همه این سوال ها منفی است.

ما که برای مردن امام گریه نمی کنیم
در طول تاریخ جنایات و جنگ های خونین زیادی رخ داده ولی ما برای هیچ کدام گریه نمی کنیم. اما در رابطه با واقعه عاشورا به ما توصیه کرده اند که بگرییم و بگریانیم و حتی ادای گریه را در آوریم. به واقع این توصیه چه معنایی می تواند داشته باشد جز اینکه بزرگان ما خواسته اند با این حرکت احساسی صورت واقعه را در ذهن ما زنده نگه دارند تا پیام آن همیشه قابل دریافت باشد. و الا خدا و پیامبر و امام به گریه ما نیازی ندارند. این گریه برای مردن آنها هم نیست. آخر امام که مرگ ندارد. او همیشه حی و ناظر است و این ما هستیم که با نشناختن و با پیروی نکردن از راه ایشان خود را از دیدار حضرت محروم کرده ایم. البته قطعا اشکی که از سر سوز دل باشد موثر خواهد بود امام بحث سر این است که وظیفه ما تلاش برای شناخت و معرفت است نه سعی برای گریه کردن و گریاندن و این مطلب هم برای رسیدن به آن هدف توصیه شده است.
این جاست که معلوم می شود شناخت امام حسین و شناخت عاشورا چه ضرورتی دارد. در واقع آنچه همیشه اسلام را زنده نگه می دارد حسین شناسی، بنی امیه شناسی، تاریخ شناسی و سیره شناسی است.

چرا هر روز صبح بچه ها را مجبور می کنیم زیارت عاشورا بخوانند؟
باید قیام امام حسین را شناخت و بر اساس آن برای نیاز امروز جوان مسلمان، علی الخصوص ایرانی، دستورالعمل ارائه داد. این تنها تضمین برای جلوگیری از تکرار واقعه در تاریخ است.
«کل یوم عاشورا» یعنی هر روز تلاش کنیم، مبارزه کنیم تا آن واقعه تکرار نشود نه اینکه هر روز صبح بچه ها را مجبور کنیم چند خط زیارت عاشورا بخوانند.
یاد اباعبدااله درست است، عزاداری هم جای خودش را دارد، امام شاید شیوه عزاداری و نحوه بیان ما از عاشورا باید روزآمدتر شود. البته «بیان» به معنای ظهور و بروز یافتن؛ چرا که ممکن است هیچ لفظی در این «بیان» به کار نرود، مثل زبان هنر و نمایش.
هنر بیان اباعبدالله هم باید روزآمد باشد. اگر روزهای عاشورا در خیابان ها گهواره و قنداق درست کنند، و یا اگر در میدان تجریش سقاخانه بنا کنند و از این قبیل کارهای سمبلیک، شاید چندان موثر نباشد و حتی گاهی هم تاثیر منفی داشته باشد. باید تلاش خود را برای ایجاد طرح های جدید به کار گیریم البته طراحی یک بیان هنری روزآمد برای شناخت امام حسین کاری نیست که در توان امثال بنده باشد بلکه این کار نیاز به یک گروه مهندس طراح، یک گروه آرشیتکت و یک گروه هنرمند مسلمان خلاق و دین شناس دارد تا دست به دست هم بدهند و انقلابی ایجاد کنند و «طرحی نو براندازند».

ما امام حسین خراب کن هستیم!
یکی از مشکلات ما این است که بسیاری از جوان ها دین گریز شده اند، در حالی که واقعا هیچ دشمنی با خدا و اسلام و امام حسین ندارند. اینها بی دین نیستند بلکه تنها به زبان دینی ما معترضند. واژگان دینی اینها باید واژگان فلسفه علم روز باشد و الگوی دینی ای که وجه عقلانی شان را اشباع کند. مشکل اینجاست که مبلغان دین، روی همان بیان های کهنه چند صد سال پیش توقف کرده اند! این کاری است که در نهایت جوان را به سوی مسلمان نما شدن می کشاند!
در حالی که حماسه حسینی الگویی است که می تواند وجه عقلانیت دینی ما را تا قیامت اشباع کند. یک الگوی سرآمد و کامل، متشکل از خطبه ها، شعارها، سلوک، مناجات، پیام و راه اباعبدالله و همین جاست که مطهری، آن اسلام شناس دلسوز و آن روشنفکر دینی زحمت کشیده، با سوز سینه فریاد می زند:«ما امام حسین خراب کن هستیم!»
شیعه امام حسین شدن یعنی پیروی از راه ایشان، اما راه امام حسین کدام است؟ کدام راه لازمه حسینی شدن است؟ اباعبداللهی که در زیارت عاشورا شناختش را از خدا طلب می کنیم و می گوییم «اللهم ارزقنا شفاعه الحسین»، اباعبداللهی که ثبات قدم در کنار او را آرزوی خود قرار داده ایم و دعا می کنیم« و ثبت لی قدم صدق عندک مع الحسین» کیست؟ آیا پیرو راه او هستیم؟ آیا اصلا راه او را می شناسیم؟ امام شناسی طریقی است که برای طی آن باید وقت گذاشت و هزینه صرف کرد. امام آیا به اندازه ای که برای تجارت و سفرهای خودمان صرف وقت و تحمل مشقت می کنیم، برای شناخت امام خود نیز وقت گذاشته ایم؟ شیعه به معنای رهرو است و ما تا اولا راه خویش را نشناسیم و ثانیا در آن صادقانه قدم نگذاریم نباید نام خود را شیعه بگذاریم و شفاعت ایشان را طلب کنیم.
ما اولین قدم برای نزدیکی به اباعبدلله شنیدن و فهمیدن پیام ایشان است و آن هم چندان دشوار نیست. چرا که امام حسین در آخرین خطبه هایشان پیام خود را به ما اعلام کرده اند. می فرمایند:« آیا نمی بینید که به حق عمل نمی شود و جلوی باطل را نمی گیرند؟ این امری است که حقیقتا انسان مومن را به دیدار خداوند راغب می کند ( کنایه از آماده شدن برای مبارزه و جهاد و شهادت)
این کلام حکایت از این دارد که امام حسین کسی است که حق را شناخته است. همان حقی که به خاطر آن انجام عمل حج را نیمه کاره رها کرد. حقی که بالاتر از احکام و بالاتر از همه تکالیف و عبادات است یعنی شناخت امام!

آیا حق این است که هر کس عقیده اش مخالف ما بود سر به نیست شود؟
امام حسین در محیطی که شیخ الاسلام و فقیه و محدث هم داشت، به پا می خیزد و قیام می کند و می فرماید:« من از باب شرارت و ظلم و فساد از حکومت خروج نکردم. بلکه خروج کردم تا امت را اصلاح و امر به معروف و نهی از منکر کنم.»
شنیدن این پیام وظیفه ما را سنگین می کند. به خصوص ما که در حکومت اسلامی زندگی می کنیم. چون اگر در حکومت داریوش و کوروش و بوش هر غلطی بکنند حداقل به اسلام ضربه نمی خورد، امام شناسی مردم اشکال پیدا نمی کند، سخنان و درس ها و زحمات رسول الله منحرف نمی شود. لیکن ما که در این عصر و حکومت زندگی می کنیم باید ببینیم الان حق چیست؟ اگر کسی می خواهد راه امام حسین را طی کند باید در زمان خودش و حداقل در جامعه خودش حق را بشناسد و آن را به پا دارد. باید به قول مرحوم شریعتی حسینی شویم و الا ناخودآگاه در صف یزیدیان قرار خواهیم گرفت. العیاذ باالله.
باید درباره پیام های امام حسین اندیشید و دید که آیا جامعه ما مصداق عمل به حق و سیره رسول الله است؟ اما در این زمانه راه حق کدام است؟ آیا به واقع این حق است که هر کس عقیده اش مخالف ما بود سر به نیست شود؟ آیا شیوه رسول الله و حضرت علی در حکومت این بود. و یا اینکه برعکس این دو بزرگوار به معنای تام و حقیقی کلمه ، لیبرال و آزاد اندیش بودند.
آیا در تاریخ خوانده اید که حضرت علی العیاذ باالله، همانند کاری که یزید با مخالفانش می کرد انجام داده باشد؟ و یا اینکه شنیده اید رسول الله دهان هرکس را که نظرش مخالف ایشان بود می بست؟ خیر، بزرگان ما هرگز چنین مسلکی نداشته اند و آن را نمی پذیرفته اند ولی متاسفانه ما برای دو روز حکومت دنیا به نام دین، چهره این بزرگان را هم در ذهن خلق اللله خراب کرده ایم. به نام اسلام تیشه به ریشه معانی اسلامی زده ایم و باز گمان می کنیم شیعه امام حسین هستیم!
باطل کدام است؟ روزنامه اصلاح طلب باز کردن است یا تعطیل آن؟ ترور است یا جلوگیری از آن؟ تایید است یا تکذیب...؟!
اصلاح چه معنایی می دهد؟ اصلاح خود و خانواده و یا اصلاح جامعه و وزارت خانه؟ و یا اصلاح همه امت اسلامی، یعنی اصلاحی که حضرت اباعبدالله تا قیام قیامت به میراث گذاشت.

آیا امر به معروف به زور مردم را به دین اسلام درآوردن است؟
امر به معروف چیست؟ با زنجیر دوچرخه دختر مردم را به دلیل بی حجابی کتک زدن است؟ امر به معروف این است که صبح تا شب مواظب باشیم موی کسی از روسری بیرون نیاید؟ امر به معروف به زور مردم را به دین اسلام درآوردن است یا ایجاد یک ارتباط درست و سالم با مردم و برقراری یک زبان مشترک با همسر و فرزندان، تا اسلام را به آنها بشناسانید؟
متاسفانه آنچه امروز به عنوان امر به معروف و نهی از منکر انجام می شود تا حدود زیادی به شکل پوستین وارونه ای از اسلام است! یکی از اساسی ترین شرایط امر به معروف و نهی از منکر نرم خویی و لینت کلام و خوش خلقی و خوش بیانی و در نهایت جذب دل هاست، کاری که پیامبر انجام می داد. بهترین آمرین به معروف وناحیان از منکر وجود مقدس رسول الله و ائمه طاهرین بودند. آیا هیچ شنیده اید که مثلا حضرت امام سجاد به خانمی توهین کند که چرا مثلا قدری از موی تو پیداست؟! آن اسلام ائمه است که سراسر رافت و رحمت بود و این اسلامی است که اکنون در کشورهای اسلامی رایج است!
وقتی در امر دین بدعت گذاشته می شود تکلیف سنگین تر است. آن وقت مسئله به سادگی و روشنی جنگ حق و باطل نیست. بدعت در دین یعنی دین خدا عوض شود، معیار حق و باطل عوض شود! چنانچه این روزها نیز ملاحظه می کنید اختلاف گروه ها و دعوای هر دو جناح برای حفظ اسلام است!
در همین کشور خودمان یک نفر می گوید برای پیشرفت یک کشور مسلمان باید با همه کشورهای پیشرفته ارتباط داشته باشیم و دیگری هم می گوید برای حفظ عزت مسلمین باید بعضی ارتباط ها قطع شود! هر دو هم سنگ اسلام را به سینه می زنند!
این گونه تشخیص حق و باطل مشکل می شود. سختی کار مسلمانان هم این جاست، یعنی تشخیص حق و باطل در هر زمان.
این نکته را هم باید بدانیم که همیشه اولین قدم برای شناخت حق و اولین معیار برای جدا کردن مرز حق و باطل صداقت است. درک معنای آن هم بسیار ساده است. خداوند فقط از ما می خواهد همیشه راستگو باشیم.
اگر واقعا علاقه مند باشیم که حداقل راه اباعبدالله را بشناسیم، نه اینکه حتی پیرو ایشان هم باشیم، باید این مانع بزرگ را از سر راه خود برداریم و دروغ گویی را به کل ترک کنیم که دروغ از هر سنخی باشد دروغ است و به روح انسان لطمه می زند. اکنون خود قضاوت کنید که همین صفت ساده را چقدر در خود احیا کرده اید تا بتوانید ادعا کنید که قادر به تشخیص حق از باطل هستید؟ در واقع انسان اول باید خودش مصداق حق باشد تا بعد بتواند حق را در جامعه احیا کند. اول باید به اصلاح نفس خود بپردازد تا بعد بتواند جامعه اسلامی را اصلاح کند.
وقتی ما برای همه امور دنیوی خودمان برنامه و هدف داریم آیا حیف نیست که برای این بزرگ ترین نیاز روحانی خود برنامه ای نداشته باشیم؟! آیا درست است که هیچ هزینه ای صرف آخرت نکنیم؛ دور فلک درنگ ندارد شتاب کن!

/6262

کد خبر 321173

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 62
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    111 5
    ما در قرآن داریم لا اکراه فی دین هیچ اجباری در دین نیست اون وقت آقایون به اسم دین به مو دم اسبی گیر میدن، به لباس گیر میدن (من شنیدم پیامبر اکرم (ص) خودش موهاش دم اسبی بوده و به موهاش روغن میزده شایدم نبوده)
    • بی نام IR ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      در اسلام امر به معروف و نهی از منکر داریم حد و تعزیر داریم و چگونه فقط لا اکراه فی الدین آن را شنیده اید تازه این لا اکراه فی الدین در این دنیاست در دنیای دیگر باید به مر و ممشای دین عمل کرده باشید نمی توانید بگویید در دین زور نیست و من می خواستم دیدندار نباشم آنجا باید مجازات کار خویش را چشید و مجازات در جایی صدق می کند که به حسن و قبح واقعی افعال اعتقاد داشته باشیم والا نباید افراد به تجری از دین تشویق نمود
    • بی نام IR ۲۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۷
      1 10
      شما از قران فقط همین یه آیه رو گرفتی ؟تو همین قرآن خدا امر به معروف و نهی از منکر رو واجب کرده و گفته که اگر اجرا نشود فساد و گناه جامعه را فرا میگیردو ظالمان و ستمگران بر شما چیره میشوند و بسیاری از اقوام و ملت ها بخاطر عدم امر به معروف و نهی از منکر هلاک شدند. "البته منم اجرای اون به شیوه ارشاد رو قبول ندارم چون از شرطهای این عمل اینه که بدونی این کار رو طرف تاثیر داره و نتیجه عکس نمیده"
  • بی نام IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    119 6
    نسل جوان از امر به معروف هیچ دل خوشی ندارد.
  • بی نام EU ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    176 8
    بله در ايران هركس نظر یا عقیده اي مخالف داشته باشد حذف ميشود البته از زندگی !!!
    • الیمی A1 ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      102 5
      و دقیقا به خاطر همین هستش که ما مردم جامعه رو مجبور کردیم که چند چهره باشن .
    • علی IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۷
      12 2
      چرا داریوش و کوروش رو با بوش در یک جمله قرار داده ؟ یعنی چی داریوش و کوروش و بوش هر غلطی کردند؟؟!! اصلا بقیه به کنار اما در مورد کورش یکم انصاف بده بنده خدا
  • بی نام A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    72 3
    دو کلام حرف حساب
    • استاد گواهی IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      103 5
      امر به معروف چیست؟ با زنجیر دوچرخه دختر مردم را به دلیل بی حجابی کتک زدن است؟ امر به معروف این است که صبح تا شب مواظب باشیم موی کسی از روسری بیرون نیاید؟
  • بی نام A1 ۰۸:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    83 3
    چیزی که تو این مملکت داره اجرا میشه همینه یا با ما یا بی مه باشی پوچی!!!!!
  • بی نام IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    130 1
    چه حرفهای قشنگی. کو عمل؟
    • بی نام IR ۱۵:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      17 1
      هزار لایک
  • محسن RS ۰۹:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    74 2
    اصلا کار خوبی نیسا زور گفتن .... امر به معروف حد داره ... زور نیست که
    • كفش پرت كن IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      5 39
      هيچ حدي نداره، اصلا محدوديتي نداره، اگه طرف به راه راست هدايت شد وگرنه بايد با چك و لقد اصلاحش كرد و اگر باز هم نشد بايد اعمال قانونش كرد
    • حسین IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
      11 1
      آقای کفش پرت کن شما فقط در حد پرتاب کفش می فهمید لطفا خیلی به خودتان فشار نیارید . در ضمن ( لقد) نه لگد.
  • باب اتش A1 ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    66 2
    تا تو این مملکت تندرو ها هستن کارا همینجوری پیش میره باید عده ای که به نظام با تندروی ضربه میزنن کنار گذاشته بشن
  • حميد IR ۰۹:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    80 4
    بنده خدا رفته سازمان ملل سه شبانه روز خودشو به آب و آتيش زده يكم اعتماد جلب كرده اونوقت طرف اومده رو منبر ظرف ده دقيقه همه چيزو خراب كرده،،، از ماست كه بر ماست...
    • بی نام DE ۱۰:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      72 4
      جالبیش اینجاس كه ميگه ما مذاكرات و مرگ بر امریکارو به صورت یکجا ادامه ميدهيم :)))))))) بغض و طنز بغض الود!!!
    • بی نام IR ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      19 6
      دلتون خوشه ها، روحاني بايد خودش پيش بيني اين قضيه رو ميكرد و با اتمام حجت ميرفت نيويورك وگرنه كلا قيد مذاكرات رو ميزد خودش راحتتر بود، فعلا اين قضيه راه بجايي نخواهد برد
  • دلال مرکزی IR ۱۰:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    37 2
    دونوع امر به معروف و نهی از منکر داریم 1- نوع دینی و خدایی آن : که همان لااکراه فی الدین است 2- نوع حکومتی : ابزاری برای رساندن ترس و وحشت به قلب خانواده ها نوع اولی که هیچکی با آن نه مشکلی دارد و همه انرا در زندگی شخصی و اجتماعی خود اجرا میکنند ولی نوع دوم که خودتون دارین تجربه اش میکنید.
  • بی نام A1 ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    51 2
    ما امام حسین خراب کن هستیم! واقعا جمله خوبی گفته. همه رو از اسلام زده کردن. حیف اسلام خوب و کامل ما که توسط عده ای متظاهر و منفعت طلب انحراف پیدا کرد. حیف ازا ین دین منعطف و خوب حیف
  • بی نام IR ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    45 2
    امر به معروف تو اين همه توصيه هاي اسلام در مورد اخلاق و راستگويي و مهرباني و دستگيري و غيره تو مملكت ما فقط در مورد حجاب مصداق داره ظاهرا!
  • بی نام IR ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    46 2
    اعتقادات و زندگي شخصي هيچكس به كس ديگر مربوط نمي شود، البته راهنمايي دلسوزانه اگر آگاهانه باشه به دوستان و نزديكان پسنديده است اما گير دادن تو كوچه و خيابون به اين و اون ناپسنده!
  • الیمی A1 ۱۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    166 0
    آدمی که در زندان باشد خلاف نکردنش هنر نیست . هنر این هستش که در جامعه خلاف نکنه .
    • بی نام A1 ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۶
      7 3
      حرفهای نویسنده شعار هست و با واقعیت فرق داره
  • بی نام IR ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    72 1
    اسلام بايد در دل هاي مردم باشه و نه در قالب تظاهر و ريا،‌ خدا هيچكس رو به خاطر اعمال شخص ديگه مواخذه نمي كنه، به نظر ما امر به معروف و نهي از منكر همون مشورت و همفكري و راهنمايي دوستانه به نزديكان است و يك چيز كلي است كه در همه جوامع رايجه و اين همه شاخ و برگ نداره
  • جلیل زادگان A1 ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    4 93
    اگه دو نفر از این بی حجاب ها رو اعدام کنند دیگه هیچ کس جرات نمی کنه بی حجاب لباس بپوشه .
    • بی نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      35 13
      خب چرا تو رو اعدام نکنن. روانی . خدا کنه فقط تو سردخونه زنده نشی
    • بی نام A1 ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      23 1
      احتمالا این مثبت رو هم خودت به خودت دادی تاره مو بین :))))))))))))
    • بی نام A1 ۱۱:۴۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      43 2
      طالبان كه شاخ و دم نداره، بفرماييد اينم از نوع وطني اش
    • بی نام IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      25 1
      شما كه مسلموني نميدوني كسي رو به خاطر بد حجابي نميشه إعدام كرد ؟ اون اسمش قتل عمد !!!
  • جلیل زادگان A1 ۱۰:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    3 81
    چون با دیدن تار مویی بله طبق جدیدترین تحقیقات با دیدن تار مویی انسان تحریک می شود و ایمان انسان کاملا در معرض خطر و هجوم شیطان قرار می گیرد بنابراین باید جلوی بی حجاب ها رو گرفت . انقلاب نکردیم که بی حجاب ها بیان تو خیابون . فرزند شهید دادیم که همه در جامعه با حجاب باشن . خواهش میکنم طی مقاله ای خبرآنلاین به مخاطبانش این موضوع را بفهماند
    • بی نام IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      42 6
      راست ميگه، نتيجه اين تحقيقات تو آي اس آي هم چاپ شده، يه نمونه گيري كردند ديدن 96 نفر از 100 نفر با ديدن يك عدد تار موي زنانه كه در محفظه شيشه اي قرار داشت تحريك شدند، بهرحال از ايشان گفتن بود، کو گوش شنوا؟!
    • بی نام A1 ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      34 1
      به نظرم شما باید حتما به یه روانپزشک حتما مراجعه کنی و با دارو درمان شی. وضعت خیلی خرابه. خدا رحم کرده برزیل به دنیا نیومدی وگرنه دست خفاش شب رو از پشت می بستی
    • بی نام A1 ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      54 0
      جلیل زادگان خدا تو رو از ما نگیره. خوب باعث انبساط خاطر ما شدی . کلی خندیدم
    • ali IR ۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      46 3
      دوست دارم بدونم كه تو چقدر توي قيافه زنهاي مردم زل مي زني تا اون يك تار مو رو ببيني؟توي اين دور و زمونه هيچ كس به جز افراد مريضي مثل شما دنبال تار مو نيست
    • قلي IR ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      51 1
      اصلا نيازي به زل زدن نيست، محققان در دانشگاه استنفورد شمالي ثابت كردن كه با چشم غير مسلح و بدون زلش (زل زدن) هم ميشه از زاويه 68 درجه مو رو تشخيص داد و به ميزان 0.6 درجه در مقياس ريشتر تحريك شد! باورتون ميشه؟!
    • بی نام A1 ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      22 1
      اوني كه براي اين جليل زادگان مثبت ميده خيلي باحاله، احتمالا خودشه
    • مازیار IR ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      19 3
      البته این تحقیق فقط روی انسان بدوی جواب مثبت داده نه انسان قرن 21!!!
    • جیم جارموش A1 ۱۸:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      21 0
      جناب جلیل زادگان وجود افرادی مثل شما برای دین به مراتب خطرناک تر از افراد بد حجاب است .لازم میدانم متذکر شوم ما برای پا گرفتن افرادی با تفکر جنابعالی شهید ندادیم لطفا برای جهالت خود از جای دیگری هزینه کنید نه از خون کسانی که جانشان را برای وطنشان دادند.
  • سعيد IR ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    53 1
    بزرگترين امر به معروف فراهم كردن شرايط اقتصادي جوونا واسه ازدواجه،،، ولي مسئولين فكر ساپورت و رو سري زن و دختر مردم هستند،، داريم به كجا ميريم تو قرن 21؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • بی نام IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    18 1
    ممنون.ولی حتی من هم نباید غلط کنم و بگویم داریوش و کوروش غلط کردند.
  • ن.ع A1 ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    30 0
    من به عنوان کسی که به حجاب اعتقاد داره بسیار با مسائل افراطی ای که در این باب در مملکت ما هست مخالفم عقیده پاک و ارزشمند یک عده نباید دست آویزی برای در تنگنا قرار دادن دیگران شود این اعتقاد من است که در نهایت ضربه می خورد ضمن اینکه همیشه زور باعث لجبازی می شه و نتیجه عکس می ده
  • مهدی A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    15 1
    اینها نگاه سطحی به امر به معروف است (فلسفه امر به معروف و نهی از منکر محبت است و هدف آن اصلاح جامعه است یعنی ترویج خوبیها و هنجارها و باز داشتن از بدیها ونا هنجاریها) بهتر است بدانیم ما فقط تذکر میدهیم با زبان خوش وروش خوب و فقط تذکر0
  • سارا IR ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    57 1
    مارا رهاکنید از این رنج بی حساب...!!
  • قلي IR ۱۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    55 1
    حق با ايشونه، از نظر علمي در دانشگاه ماساچوست اين قضيه رو ثابت كردن و جالب اينجاست كه كسينوس زاويه ميزان تحريك شدن بيننده رابطه مستقيم داره با مجذور ارتفاع مو به توان 2 !
    • بی نام A1 ۱۱:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      25 1
      با حال بود هاهاها
    • قلي IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      6 1
      قابلي نداشت، تازه حتي مواردي مشاهده شده كه طرف از فرط تحريك شصت پاش رفت تو چشاش! يه نگاه به دور و بر خودتون بندازين، مساله خيلي مهمه، من نميدونم چرا كسي چيزي نميگه! تا كي اهمال كاري؟ به كجا چنين شتابان؟
  • بی نام IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    12 3
    لا اکراه فی الکل اعمال
  • بی نام A1 ۱۱:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    23 2
    با امر به مامور کلآ مخالفم
  • بی نام IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    12 1
    این قضیه عزاداری های ماه محرم هم واقعا معضلی شده و من داستانهای واقعی از افرادی دارم که دهه محرم غذا پخش می کنند اما مثل نقل و نبات دروغ می گویند و غیبت می کنند. کسانی که تنها تقیدشان به اسلام نتراشیدن ریش و بستن دکمه های پیراهنشان تا زیر گلوست. اما در مورد عزاداری و گریستن بر واقعه عاشورا نیز یک نظر شخصی دارم و ان این است که حالت ظاهری انسان در وجد درونی با توجه به بزرگی واقعه متفاوت است. با دیدن بعضی وقایع به وجد آمده و می خندیم، گاهی هم گریه می کنیم اما وقتی در مقابل حماسه ای عظیم چون واقعه عاشورا قرار می گیریم از ابهت انسان آنچنان به وجد می آییم که اشک از چشمانمان جاری می شود و این اشک با گریستن بر واقغه دردناک متفاوت است. اگر ابهت مولایمان را حس کردیم حتما این اشک را نیز تجربه می کنیم.
  • بی نام IR ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    30 1
    چرا در هیچ کشور اسلامی حجاب اجباری نیست الا در ایران ؟ خواهش می کنم سانسور نکن خبر انلاین
  • کوثری IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    6 21
    اندازه قدتان سخن بگویید. شما کمی فلسفه خواندید و اسلام شناس نیستید
    • جیم جارموش A1 ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
      19 2
      خیلی دوست دارم بدانم شما کی اسلام شناس شدید جناب کوثری
  • رضـــا IR ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    23 0
    هـدایت آنها بر عهده تو نیست ( بلکه وظیفه تو ابلاغ و بیم دادن و مژده دادن است ) ولکن خـداست که هر کس را بخواهد هـدایت می کند. ( بقره - 272 )
  • بی نام A1 ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    32 1
    بسیار ساده لوحانه است کسی باور کند اکثریت این جوانان برای امام حسین عزاداری میکنند یا حتی اعتقادی به وی دارند این برمیگردد به نبود کارناوال شادی .نبود اجرای موسیقی فراگیر زنده . که جوانان به این سبک خود را تخلیه میکنند
  • سلیمان A1 ۱۵:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    17 0
    ما از ابتدای انقلاب تا کنون گروه های موافق را مخالف کردیم و سپس از صحنه خارج کردیم. در حالیکه همه گروه ها پیش از انقلاب در یک صف بودند. بجز گروه های کمونیستی و مجاهدین خلق ده ها گروه و حزب و دستجات از جمله جبهه ملی، نهضت آزادی، مجاهدین انقلاب اسلامی، مشارکت، دفتر تحکیم، انجمنهای دانشجویی کشور ، خبرنگاران؛ نویسندگان مستقل، انجمن صنفی مطبوعات و.... از صحنه خارج کردیم آیا این است رافت اسلامی؟ .
  • بی نام A1 ۲۳:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۵
    10 0
    انهایی که در یک کشوری با دین مشخص و رسمی و البته اجباری هم به دنیا امده اند هیچ اختیاری در قبول کردن مذهب زوری نداشتند و همه چیز به طور فرمایشی به انها تحمیل شده چه برسد به انکه بخواهند خودشان چیزی را انتخاب کنند البته اگر فورا گردنشان قطع و زنده زنده سوزانده نشوند و حالا شما ها که کاسه داغ تر از اش شده اید می خواهید در نقش منتقد زورگوی های یک مشت خشکه مقدس که خودشان به شدت از هر نقد و نظری بری دانسته و مثل گئومات و حکومت مادها که در حلقه ای از نادانی اسیر بودن وارد شوید، در جایی که همه چیز تحمیلی و زوری باشد نه از روی ازادی و انتخاب و صد البته ایمان راسخ به انچه انتخاب شده نتیجه ای جز این بلبشوی فعلی که هر کس کلاهی خواست سر فلانی بگذارد ولی شب برود سینه بزند که در اصل سر خود کلاه گذاشت
  • کوثری IR ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۶
    1 7
    عجب پیامبر اسلام(ص) و امیرالمؤمنین(ع) نعوذ بالله لیبرال هستند؟
  • بی نام و نشان IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
    1 3
    این آقای جلیل زادگان که با فامیل بنده کامنت میذاری کارت اصلا اخلاقی نیست . یه مقدار آزاده باش و شرافت داشته باش با نام اصلی خودت بنویس . قصد اطاله کلام ندارم ولی صحبت های برخی دوستان هم که نظر گذاشته اند از دایره انصاف کمی خارج است . ایام تاسوعا و عاشورای حسینی رو تسلیت عرض میکنم
    • جلیل زادگان A1 ۱۷:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۸/۱۹
      0 3
      از این به بعد با جلیلیان پیغام می گذارم شرمنده .... قصد بدی نداشتم .
  • یک بیننده IR ۱۵:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۸/۲۷
    0 2
    متاسفم براتون این افاضات هیچ ارزش علمی نداره حداقل به دنبال پاسخ به شبهات تون برین به جای شبهه پراکنی بیشتر... چند نفر از ما دنبال مبانی علمی و عملی اسلام رفتیم که به این راحتی شلختگی های ذهنی مون به نمایش می گذاریم

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین