امید سلیمی بنی: محمد شریفی مقدم درباره بودجه وزارت بهداشت به روزنامه خبر می گوید: کسی خوشبین به افزایش بودجه نیست. چون 65 درصد پولی که به بیمارستانها پرداخت می شود به 5 درصد پزشکان می رسد.این چنین که پیداست او و همکارانش درباره مشکلات مالی پرستاران و احتمال رفع این مشکلات با بودجه بندی سال 93 نظام بهداشت و درمان، چندان خوشبین نیستند.
سهم پرستاران در لایحه پیشنهادی بودجه سال 93 نظام بهداشت و درمان چقدر است؟
سهم منابع اختصاص داده شده به پرستاری باید از طریق اجرای قانون ارتقای بهره وری که از سال 89 به صورت محدود انجام می شود، تامین شود. یکی از بندهای این قانون می گوید بودجه اجرای آن باید در لایحه بودجه سالانه دیده شود. ولی این بودجه در لایحه پیشنهادی دولت برای سال 93 دیده نشده است. ضمن اینکه قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری هنوز هم معطل مانده است. این قانون از سال 86 مصوبه مجلس را دارد و طبق آن، قرار است سه نهاد وزارت رفاه، وزارت بهداشت و سازمان پرستاری، ظرف 6 ماه پیش نویس اجرایی آن را بنویسند. هنوز برای این کار برنداشته اند. با این وجود، بدنه سازمان نظام پرستاری، بیش از 10 هزار ساعت، کار تحقیقاتی برای استانداردسازی، احصای خدمات، تدوین روشهای اجرایی و تدوین کدهای تعرفه، انجام داد ولی اجرای آن هنوز معطل مانده است.
آیا بودجه سال 93 می تواند جوابگوی افزایش قانونی حقوق 440 هزار نفر پرسنل وزارت بهداشت، به خصوص بیش از 200 هزار پرستار شاغل باشد؟
همواره در دولتهای مختلف وزارت بهداشت، مخالف اجرای قوانین مالی مربوط به پرستاران بوده. الان مخالفتها بیشتر و برخورد با پرستاری هم پیچیده تر شده است. سازمان نظام پرستاری جامعه بزرگی از کارکنان نظام سلامت است و بیشترین خدمات را از لحاظ کمیت و کیفیت ارائه می دهد. نظام پزشکی نیز در حوزه بهداشت ودرمان وجود دارد. ولی می بینید برخورد وزارت بهداشت با این دو نظام متفاوت است.
از لحاظ بودجه ای، چه تفاوتی بین اعضای این دو نظام، در قانون بودجه وجود دارد؟
باید قوانین مالی درباره پرستاران اجرا شود. سال گذشته قرار بر این شد که 10 درصد از سرانه درمان را به اجرای قوانین مالی در حوزه پرستاری اختصاص دهند، هر چند این مصوبه هم اجرا نشد، ولی در قانون بودجه امسال هیچ پیشنهادی به مجلس نرفته. اکنون شاهدیم بودجه ای که وارد نظام بهداشت و درمان شده، به دقت مدیریت نمی شود. شخص وزیر بهداشت اعلام کرد بیش از 60 هزار نفر، خلاف قانون در این وزارتخانه به کار گرفته شده و وزارت بهداشت را سنگین کرده اند. ولی نیروی پرستاری ما نسبت به فعالیتها و تعداد نیروهایش، یک دوم استاندارد جهانی جمعیت دارد.
انتقاد شما به طور واضح به کدام بخش بودجه سلامت سال 93 است؟
توزیع این بودجه عادلانه نبوده است. لذا وقتی همین بودجه ناکافی به نظام سلامت می آید، پرستاری زیاد نسبت به آن خوشبین نیست. چون بیشتر این بودجه به بیمه ها می رسد که صورتحساب بیمارستانها را پرداخت کنند. 65 درصد از پولی که به بیمارستانها پرداخت می شود به 5 درصد کادر درمان، یعنی به پزشکان هضو هیئت علمی می رسد. هیچ جای دنیا اینطور نیست. برای همین هر قدر بودجه اضافه شود، به جیب عده خاصی می رود. 5 درصد از کل بودجه به ستادهای دانشگاهی می رود. آن نیز به پزشکان عضو هیئت علمی دانشگاه ها پرداخت می شود. 10 درصد سهم بیمارستانها می شود و 20 درصد باقیمانده بودجه به جمعیت 90 درصدی غیر پزشکان عضو هیئت علمی می رسد. در این جمعیت، پزشکان متخصص غیر هیئت علمی، پرسنل آزمایشگاه، اداری، مالی، پرستاری و سایر مشاغل دیده می شود. اینجاست که می بینیم گاهی تا 200 برابر، اختلاف دریافتی بین پرستاران و برخی پزشکان دیده می شود و برای همین است که پرستاری خیلی به افزایش بودجه خوشبین نیست.
47/231
نظر شما