مهدی یاورمنش: 28 دی سال گذشته، موسیقی ایران یکی از بزرگترین هنرمندان خود را از دست داد؛ استاد همایون خرم، آهنگساز و نوازنده چیرهدست ویولون که در طول بیش از شش دهه فعالیت هنری، نغمههای جاودانی را به یادگار گذاشت.
«غوغای ستارگان»، «سرگشته»، «رسوای زمانه»، «آیا همه شما بیگناهید»، «افسانه شیرین»، «پیک سحری»، «شهزاده رویا»، «قصهگو» و ... از جمله آهنگهایی هستند که همایون خرم ساخته و از سالها پیش تا امروز ورد زبان علاقمندان موسیقی ایرانی بوده است.
در حالی که چند روز دیگر نخستین سالگرد درگذشت این موسیقیدان نامی است، ارکستر آکادمیک تهران به همت موسسه فرهنگی و هنری راد نواندیش کنسرتی را در تاریخ های 28 و 29 دی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار خواهد کرد. تنظیم آهنگها و رهبری این کنسرت را به ترتیب بابک شهرکی و امین سالمی بر عهده دارند که در آن 12 قطعه با کلام و چند قطعه به صورت دو نوازی ویولن (بایک شهرکی) و پیانو (بردیا صدر نوری) اجرا می شود. خوانندگان کنسرت «غوغای ستارگان»، حمید خزاعی، امیر رفعتی و شهریار بلوچستانی هستند که پیش از این با انتشار آلبوم و اجرای زنده هم آثاری از استاد همایون خرم را خوانده اند.
فرزند هنری استاد خرم
رضا خرم، فرزند این استاد بی بدیل موسیقی ایرانی در باره چگونگی شکلگیری کنسرت «غوغای سنارگان» میگوید: «جرقه برگزاری این کنسرت را بابک شهرکی زد که لقب فرزند هنری پدرم را هم دارد. این موسیقیدان جوان که سالها به طور مستمر نزد پدرم درس گرفته و اینک از نوازندگان شهیر ویولن است، چندی پیش نزد من آمد و پیشنهاد برگزاری این کنسرت را طرح کرد.»
استاد همایون خرم، 28 دی سال گذشته درگذشت. خاطرات و کارنامه هنری او در کتابی به نام «غوغای ستارگان» منتشر شده است
فرزند استاد همایون خرم میافزاید: «بعد از آنکه قرار شد این کنسرت با ارکستر آکادمیک تهران اجرا شود، چند جلسه گذاشتیم و در مورد جزییات آن مفصل بحث کردیم. چون همه ما این حساسیت را داشتیم که برنامه ای را برگزار کنیم که در سطح نام و هنر استاد خرم باشد.»
او در واکنش به این پرسش که چرا این کنسرت بر خلاف آخرین برنامه های زنده ای که استاد همایون خرم بدون کلام اجرا می کرد، با حضور خواننده روی صحنه می رود، پاسخ میدهد: «پدرم هیچگاه مخالف حضور خواننده در کنسرت ها نبود، اما می گفت که خود موسیقی آن قدر حرف برای گفتن دارد که از همراهی کلام بی نیاز است. با این حال چون دیگر خود ایشان زنده نیستند تا روی صحنه بروند، ما دیدیم که رسیدن به یک موسیقی بی کلام که مخاطب را شیفته خود سازد خیلی سخت است و برای همین تصمیم گرفتیم صدای خوانندگان را با ارکستر همراه کنیم.»
موسیقی بی کلام یا با کلام؟
بابک شهرکی هم در باره با کلام برگزار شدن کنسرت «غوغای ستارگان» میگوید: «من خودم یکی از طرفداران اجرای آهنگهای استاد خرم بدون همراهی خواننده هستم. چون معتقدم وقتی ایشان هر کدام از ملودیهایشان را ساخته اند، تنها برای آهنگ بوده و نه شعر.»
او ادامه میدهد: «همان طور که شما می دانید، من هشت قطعه از آثار ایشان را در قالب یک لوح فشرده با نام «گلهای خرم» منتشر کردهام که خیلی خوب هم از طرف مردم مورد استقبال قرار گرفته است. اما از آن جا که مخاطبان حتی در کنسرتهای بدون کلام استاد خرم، شعرها را همراه با آهنگ زمزمه میکردند، ما ترجیح دادیم این بار از حضور سه خواننده سود بجوییم تا این علاقه مردم را پاسخ دهیم.»
این نوازنده ویولن با این حال تاکید میکند: «البته در کنسرت «غوغای ستارگان» چند قطعه را من به همراه نوای پیانوی بردیا صدر نوری بدون خواننده اجرا خواهیم کرد که می تواند دوستدارن موسیقی بدون کلام را هم راضی کند.»
کنسرت «غوغای ستارگان» در سالگرد درگذشت زنده یاد خرم برگزار می شود
بابک شهرکی که تنظیم کننده آهنگ های کنسرت «غوغای ستارگان» هم هست، در باره به کار گیری سازهای ایرانی در ارکستر آکادمیک توضیح میدهد: «در این اجرا ما در کنار سازهای کلاسیک غربی ارکستر، تمام سازهای مضرابی ایرانی چون تار، سه تار، سنتور، عود و قانون را هم خواهیم داشت. در این کنسرت از دف و تنبک هم استفاده میکنیم و تنها غایب بزرگ کمانچه است که چون ویولن ایرانی داریم، نیازی به آن نداشتیم.»
چرا تالار وحدت را از دست دادیم؟
امین سالمی، رهبر ارکستر آکادمیک تهران با اشاره به این که در کنسرت «غوغای ستارگان» نزدیک به 60 نوازنده روی صحنه حضور خواهند داشت، در باره جابجایی سالن این اجرا می گوید: «ما ابتدا قرار بود 29 دی دو سئانس در تالار وحدت روی صحنه برویم که با وجود اجاره سالن، یک باره به ما گفتند مراسم افتتاحیه جشنواره تئاتر فجر یک شب جلو آمده است و باید به فکر محل تازه ای باشیم. این طوری شد که اجرا را به سالن اندیشه حوزه هنری انتقال دادیم که البته تالار چندان بدی هم نیست.»
او در باره گزینش قطعات این کنسرت توضیح می دهد: «ما در همفکری با فرزند استاد خرم، سعی کردیم آهنگهایی را انتخاب کنیم که هم جنبه نوستالژیک داشته و هم قدرتمند باشند. در نهایت به 12 قطعه با کلام و بخشی بدون کلام رسیدیم که بهتر است بدون این که نامی از آن ها ببریم، در شب اجرا شنونده آن ها باشید.»
همایون خرم آخرین کنسرت خود را در تابستان 1391 برگزار کرد
سالمی با اشاره به سه خواننده این کنسرت می گوید: «ما تصمیم گرفتیم از همکاری کسانی استفاده کنیم که پیش از این آهنگهای استاد خرم را خوانده اند. شهریار بلوچستانی در این زمینه آلبوم «اشک من هویدا شد» را منتشر کرده، امیر رفعتی سه قطعه از آلبوم «سرود شب» را خوانده و حمید خزاعی هم قطعاتی از آثار ماندگار استاد خرم را پیش از این به صورت زنده اجرا نموده است.»
نگاه پدرانه استاد
حمید خزاعی، عضو هیئت مدیره و خواننده ثابت ارکستر آکادمیک تهران در باره تجربههای پیشین خود در اجرای آثار همایون خرم می گوید: «من در زمان حیات استاد و در کنسرتی که ایشان هم حضور داشتند، سه قطعه از کارهایشان را خواندم که خوشبختانه مورد لطف و نگاه پدرانه ایشان قرار گرفتم. در این کنسرت من چهار قطعه «همچون گذشتهها»، «جلوه رخسار»، «هیچ مگو» و «غوغای ستارگان» را می خوانم که امیدوارم مورد پسند مردم قرار بگیرد.»
او در باره همراهی دو خواننده دیگر در این کنسرت توضیح می دهد: «ما در ارکستر آکادمیک، همیشه از حضور خوانندههای مهمان استقبال میکنیم. چرا که تنوع صدایی یک کنسرت، میتواند برای مخاطب جذابتر باشد.»
کنسرت «غوغای ستارگان» روزهای 28 و 29 دی در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار می شود.
57245
نظر شما