راه نجات هامون و سیستان چیست؟

حال هامون خوب نیست؛ درست مثل حال بختگان که انگار بخت از او قهر کرده یا حال پریشان که مانند دیگر زیستمندان ساکن در اطرافش، به شدت پریشان حال شده و یا ارومیه که امیدش شاید به آخرین برف سفید در زمستان 92 باشد ... با این تفاوت که احتمال درک برف توسط هامون، به مراتب کمتر از ارومیه است؛ با این وجود، امکان احیای دوباره‌ی این پهن‌پیکرترین آبگیر خاوری وطن، بسیار بیشتر از ارومیه است! چرا؟ برایتان می‌گویم ...

    در پنجمین روز از دی ماه 1392، پرقدرت‌ترین دولت‌زن جمهوری اسلامی به همراه گروهی از همکارانش در سازمان متولی محیط زیست ایران، راهی سیستان شد و مورد استقبال مردمی قرار گرفت که او را بانوی هامون خطاب می‌کردند و برای موفقیتش بر پیامبر (ص) و یارانش درود می‌فرستادند و صلوات نذر می‌کردند. امّا به راستی معصومه ابتکار برای هامون چه می‌توانست بکند؟ این چه کاری است که او توانایی انجامش را دارد، اما اسلاف پیشینش چون فاطمه جوادی یا محمدی‌زاده قادر به تحققش نبودند؟
    ابتکار در همان جلسه‌ی پرشور ملاقات با نمایندگان تشکل‌های مردم‌نهاد، اساتید و پژوهشگران در دانشگاه زابل، تفاوت خود را با همتایان پیشینش نشان داد! آنجا که دید به جای گوش سپردن به سخنان و درد دل‌های مردم و نمایندگان سمن‌های محیط زیستی، باز این مسئولین ریز و درشت منطقه هستند که از این تریبون برای یک نطق انتخاباتی دارند استفاده می‌کنند. وی گفت از دانشگاه نخواهد رفت، مگر به سمن‌ها هم اجازه‌ی سخن گفتن داده شود. راهکاری که شاید، کارآمدترین راه موفقیت در هر طرح محیط زیستی هم باشد. به ویژه اگر آن طرح، نامش نجات هامون و مجری‌اش، بانوی هامون باشد.

خیرمقدم سیستانی‌ها برای معصومه ابتکار

    هامونی که صدها هزار سال است در پایاب یکی از بزرگترین و پرآب‌ترین حوضه‌های آبخیز آسیای جنوب غربی به حیاتش ادامه داده و میزبان آب گوارا و شیرینی است که به مدد رودخانه‌ی یک هزار و پنجاه کیلومتری هیرمند، این ماده‌ی ارزشمند، زندگی‌ساز و خنک بام دنیا (هیمالیا) را به نزدش می‌رساند ؛ رودخانه‌ی مرموزی با بستر بیش از سه کیلومتر که در طول 135 سال گذشته بین 50 متر مکعب تا 20 هزار متر مکعب در ثانیه آب را از خود عبور داده و از همین رو، هیرمند را یکی از بزرگترین و در عین حال، متغیر‌ترین رودخانه‌های موجود بین دجله و سند می‌شناسند. رودخانه‌ای که پیش‌بینی رژیم آبی آن بسیار دشوار و عملاً ناممکن به نظر می‌رسد.
    همین ویژگی ناسازه‌وار (پارادوکس‌گونه)، توانسته از یک سو بزرگترین و زیباترین دریاچه‌ی آب شیرین جهان (با وسعتی بالغ بر 5700 کیلومتر مربع )، با تنوّع زیستی خیره‌کننده و کم‌نظیر را برای سیستان به ارمغان آورده و در مواقع سیلابی، بهشت پرندگان آبزی و کنارآبزی نام بگیرد که در آن تا 700 هزار بال پرنده (مطابق سرشماری اسماعیل کهرم در نخستین سال‌های دهه‌ی پنجاه خورشیدی) ساکن بوده‌اند! و از سوی دیگر، فزونی یا کمبود غیرقابل تحمّل آب در سال‌های ترسالی یا خشکسالی ، خسارت‌هایی جبران‌ناپذیر و ژرف بر منطقه و تمامی زیستمندانش، به ویژه آدمی وارد ساخته است. رخدادی که ادامه‌ی زیست انسان و پایداری معیشت آن را در سیستان به کابوسی دیرینه در نزد مردمان سختکوش این سرزمین بدل کرده است. گفتنی آنکه تالاب‌های سه‌گانه‌ی هامون در پست‌ترین قسمت کاسه‌ی سیستان قرار دارد. این تالاب‌ها به واسطه‌ی هموار بودن چاله‌ی سیستان دارای عمقی بین 2 تا 4 متر بوده و بیشینه‌ی عمقی که در آنها مشاهده شده، هیچگاه از ده متر تجاوز نکرده است. از همین رو، از نظر حجم آبی که این پهنه‌ی آبی می‌تواند بپذیرد، در مقایسه با دریاچه ارومیه که آن هم از مساحتی تقریباً برابر با هامون (در مواقع پرآبی) برخوردار است، حدود یک سوم کمتر بوده و بیشینه‌ی آن به حدود 12 میلیارد متر مکعب می‌رسد.
    همچنین بخشی از این دریاچه‌ی پهناور با عنوان تالاب بین‌المللی هامون به وسعت 50 هزارهکتار در تاریخ 23/6/1975 با شماره 21R007 در کنوانسیون بین‌المللی رامسر به ثبت رسیده است. در اهمیت وجودی این تالاب یا دریاچه همان بس که اشاره کنم به باور مردمان این دیار: آنچه در سیستان به ‌نام نعمت خوانده می‌شود، مرهون و مدیون و وابسته به وجود و حضور هامون است و درحقیقت سیستان بدون هامون هیچگاه وجود نداشته و هرگز باقی نخواهد ماند. به عبارتی ساده‌تر، حیات و معیشت اصلی جمع کثیری از مردمان سیستان شامل: صیادان، گاوداران ، شکارچیان ، تختک‌نشینان، حصیربافان، عشایر مالدار و ... به طور مستقیم به حفظ این دریاچه بستگی داشته است.

    چه باید کرد؟
    آنچه لازم است در باره‌ی هامون و سیستان بدانیم، آن است که نخستین اولویت ما باید مجاب کردن طرف افغانی برای در اختیار نهادن حق‌آبه‌ی قانونی هامون به میزان 27 متر مکعب در ثانیه باشد. دیپلماسی محیط زیست در این بزنگاه می‌تواند ابزاری کارآمد محسوب شود، چرا که با آبدار شدن هامون و کاهش غبارآلودگی منطقه، ضریب امنیت تروریست‌های القاعده و طالبان در منطقه کاهش یافته و این موضوع می‌تواند انگیزه‌ای کارآمد هم برای دولت افغانستان و هم متحدین غربی‌اش به شمار آید تا پای میز مذاکره بنشینند. چنین امکانی با توجه به تیم کارآمد موجود در وزارت خارجه دولت تدبیر و امید و نیز در اولویت بودن ملاحظات محیط زیستی در برنامه کاری حسن روحانی و اغلب همراهانش در کابینه‌ی یازدهم کاملاً در دسترس می‌نماید. در عین حال، ایران نباید تحت هیچ شرایطی در اندیشه‌ی پرکردن آب چاه نیمه‌ی سوم و چهارم باشد و هیرمند فقط باید نیاز آب شرب مردم سیستان را تأمین کند و مازاد آب در پهنه‌ی هامون‌های سه گانه هدایت گردد. در همین راستا، نگارنده بر این باور است که دیوار امنیتی که سبب قطع ارتباط هیدرولوژیکی هیرمند و هامون را فراهم کرده، باید برچیده شود؛ وابستگی معیشتی به سرزمین کاسته شده و در عوض به تقویت زیرساخت‌های تجاری، دانشگاهی، استحصال انرژی بادی و خورشیدی و به ویژه تقویت بوم‌گردی طبیعی و تاریخی پرداخته شود.
    یادمان باشد که سیستان دست کم برای یک دوره‌ی ده ساله نباید چشم امید به بارآوری زمین و توسعه کشاورزی و دامداری داشته باشد. هر چند، تقویت شیلات و صنایع وابسته به آن همچنان می‌تواند در دستور کار قرار داشته باشد.

 

کد خبر 336739

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 20
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۳:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    19 44
    با یه موشک بزنن سد افغانی ها رو خراب کنن. حیف که فقط بلدن شاخ و شونه بکشن موقع عمل هیچکاری ازشون برنمیاد. ما زمان های مختلف به بهانه حمله به سفارت و مرز و قاچاق مواد میتونستیم این کارو بکنیم
    • مصطفی خیراندیش IR ۰۳:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
      69 9
      بی نام جان! با موشک نمی شود مشکل این منطقه را حل کرد!! وگرنه تاکنون شوروی سابق و آمریکای امروز توانسته بودند مشکل این منطقه را حل کنند! راه حل در همان دیپلماسی از نوع ظریف است و بس.
    • بی نام EU ۰۷:۱۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
      10 6
      مسولای ما هم فقط شاخ شونه میکشن کاری از دستشون بر نمیاد حتی برای گرفتن اب از افغنستان
  • سالار ملکی IR ۰۳:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    65 3
    پیشنهاد ارزنده ای است. به ویژه با برچیده شدن دیوار امنیتی برای نجات تالاب هامون به شدت موافقم.
    • بی نام A1 ۰۹:۱۱ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
      11 0
      به اميدش ...
  • نقي معمولي A1 ۰۵:۰۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    13 1
    بانوي هامون :)‌
  • حسین IR ۰۵:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    14 5
    چند میلیون افغانی غیر مجاز بدون پر داخت مالیات زندگی و کار میکنند چرا دولت اخراجشان نمیکند؟ هر خلافی که بگی انجام میدهند لب مرز قاچاقی رفت و امد میکنند. مگر اینها نباید گذر نامه داشته باشند چرا با اینها بر خورد نمیشود؟
  • بی نام IR ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    15 1
    سلام ،راه حل مشکل هامون از مسیر وزارت امور خارجه می گذرد.ایران باید از طریق سازمان ملل وکنوانسیونهای مصوب آن در حمایت وحفظ تالابها ومنابع زیست محیطی واز طریق محدود کردن کمکهای خود به دولت افغانستان وفشار سیاسی بر دولت افقانستان می تواند حق آبه دریاچه هامون را احیا کند.البته باید توجه داشت که دریاچه هامون یک سوم آن در خاک افغانستان قرار دارد وخود کشور افغانستان نیز از احیای دریاچه نفع می برد ومنافع آن دو طرفه است و بنفع افغانستان است که این دریاچه احیا شودولی دولت افغانستان از حق آبه دریاچه هامون بعنوان اهرم فشار بر دولت ایران استفاده می کند وتا یک امتیازی می گیرد اندکی آب را به داخل ایران رها می کند.متاسفانه در وزارت امور خارجه ایران اراده قوی وحس همدردی با مردم محروم سیستان وجود ندارد.
  • بی نام IR ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    32 1
    ببار آسمان ببار ،این سرزمین تشنه آب است . رودهایش خشکیده، هامونش مرده ،ارومیه اش بیمار است ،به مردمانش نگاه مکن ببار،ببار بلکه زاینده رودش جان گیرد...
  • کیارش یشایائی IR ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    7 3
    یادداشت بسیار خوبی بود
  • شهروندسیستانی IR ۰۷:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    13 1
    نگارنده بر این باور است که دیوار امنیتی که سبب قطع ارتباط هیدرولوژیکی هیرمند و هامون را فراهم کرده، باید برچیده شود؛ وابستگی معیشتی به سرزمین کاسته شده و در عوض به تقویت زیرساخت‌های تجاری، دانشگاهی، استحصال انرژی بادی و خورشیدی و به ویژه تقویت بوم‌گردی طبیعی و تاریخی پرداخته شود. نظرکارگشاوسازنده ای است که اگربه آن عمل شودسیستان نجات خواهدیافت.آخربحث فقط دریاچه هامون نیست حیات انسانهادرخطراست.ریزگردهای حاصل از15سال خشکسالی دریای هامون مشکلات عدیده ای رابرای مردم منطقه درپی داشته است که هزاران هزارنفرمهاجرت نموده اندورونداگرهمینطورپیش برودچه بساروزی تنگه احدایران(به تعبیررهبرمعظم انقلاب)خالی ازسکنه میشود.سیستان امروزچیزی حدور600هزارنفرجمعیت دارداین خیل جمعیت به کجابروند؟
  • بی نام IR ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    9 2
    نكته ديگري هم كه بايد مرود توجه قرار بگيرد توجه به طرف افغاني است ، اگر آباداني در هر دوسوي مرز اتفاق بيافتد ، مردم افغان بزرگترين سد براي گروههاي تروريستي خواهند بود ، يادمان باشد كه ما با افغانها برادر بوده و هستيم و بايد با اتحاد يكديگر مشكل امنيتي اين سرزمين را براي هميشه از بين ببريم . وقتي در شاهنامه مي بينيم كه سيستان پر بوده از شير و گور ، آهي بلند از سر حسرت مي كشم
  • مسي A1 ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    13 2
    يادداشت عالي . خداكند كاري از اين دولت زن برآيد
  • علی IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    11 5
    راه حل گوشمالی دادن به دولت افغانستان است و بس.
  • بی نام IR ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    9 0
    حتما توافقنامه هایی در مورد حقابه هیرمند هست و باید پیگیری شود. خصوصا این مسئله جلوگیری از نفوذ تروریسم خیلی مهم است.
  • مجتبی A1 ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    6 0
    شنیدن چنین خبرهایی راستی که امیدوار کننده است. انشااله که بانوی محیط زیست یا به تعبیر هموطنان عزیز سیستانی -بانوی هامون- به همراه جمع همکارانش بتوانند منشا تاثیرات بزرگی در این آب و خاک باشند. نکته مهم این است که آیا چاه نیمه های فعلی کفاف تامین آب شرب زابل و زاهدان و صدها پارچه آبادی دشت سیستان را خواهد داد. شاید با نگاه به نیاز امروز و آینده جمعیت، آب دار کردن چاه نیمه های جدید ناگزیر باشد.
  • بی نام EU ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۶
    7 0
    اقای درویش عزیز!!مطلبی که من میخواستم بگم در مورد سیستان و هامون نیست ولی انقدر اعصابم خورده که نمیدونستم غیر از اینجا کجا و چطوری به عرضتون برسونم!!از وقتی برنامه نود پخش شد و اقای اینانلو ادعا کرد که ایده طرح پوزپلنگ اسیایی روی پیراهن تیم ملی مال اون بنده من واقعا بهم فشار اومده و امیدوار بودم که جنابعالی همون سه شنبه صبح جواب این ادم معلوم الحال رو بدی ولی هنوز که هنوزه هیچ واکنشی از شما ندیدم..من وامثال من به واسطه نوشته های زیبای شما در مورد این طرح میدونیم که طراح اصلی این طرح اقای ارش نوراقایی عزیز بوده که بعدا با حمایتها و پیگیریهای گسترده نازنینانی چون شما به نتیجه رسیده..چرا به اینانلو اجازه میدید اینطور گستاخانه همه چیز رو به نام خودش بزنه و زحمات ارش نوراقایی عزیز رو خراب کنه؟!
  • بی نام IR ۰۵:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    3 0
    باسلام.از یادداشت دلسوزانه شما تشکر و قدردانی می نمایم. در گذشته شاید 17 و یا 18 سال پیش درهامون مردم محروم منطقه مشغول به صید ماهی بودند.زندگی در جریان بود.دریاچه هامون به قدری آب داشت که مردم با قایق به مناطق مختلف آن از جمله کوه خواجه می رفتند. اب دریاچه از شدت طوفانهای 120 روزه سیستان جلوگیری میکرد ومانع از بلندشدن گرد و غبار و خاک در منطقه میشد.خیلی ناراحت کننده است که کمکهای ارسالی ایران ازجمله سیمان و مصالح و..برای آن کشور جنگ زده باعث ایجاد و ساخت سدی شد که جلوی ورود حق آبه را به این دریاچه گرفت و وضعیت مردم سیستان را به فقر،بیکاری و . تبدیل کرد.بانوی هامون به داد هامون برس.به داد مردم محروم و فقیر منطقه که از خشکسالی و خشکابی رنج میبرن برس.بانوی هامون نگذارید سیستان از سکنه خالی شود
  • بی نام A1 ۱۸:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۷
    3 1
    در راه احیای هامون باید همه گزینه ها روی میز باشه...
  • بی نام PL ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸
    0 1
    پرقدرت ترین دولت زن ؟؟؟ شاید منظورتون پرقدرت ترین زن دولت است . نیست؟