ایسنا نوشت:

رگ‌های حیاتی تهران در سالهای اخیر هر روز بزرگ‌تر پرحجم‌تر شده و برای کنترل تردد در آنها باید از تجهیزات بیشتر و به روزتر استفاده شود تا بتوان جریان زنده حیات را در آن نگه داشت. بر این اساس در برخی از مناطق شهری بار تردد بیشتر است. این نقاط در شهرهای بزرگ عمدتا در مرکز شهر قرار گرفته‌اند و در تهران نیز دو منطقه چهار و شش در سالهای 88 تا 90 بیشترین میزان تردد را داشته‌ و دارند.

 بر اساس گزارشی که در سالنامه آماری شهرداری منتشر شده است، تعداد تقاطع‌های کنترل هوشمند مرکزی در منطقه چهار تهران در سالهای 88 تا 90 به ترتیب 32 و 35 و 33 و همچنین تعداد چراغ زمان ثابت در تقاطع‌های این منطقه در این سال‌ها 51، 49 و 53 عدد بوده است. درعین حال روند رو به رشد تعداد چراغ‌های چشمک زن در همه مناطق از جمله منطقه چهار رو به افزایش بوده به نحوی که این چراغ‌ها در سال 88، 159 عدد بوده و در سالهای 89 و 90 به 164 و 190 تقاطع افزایش یافته است. تعداد دوربین‌های نظارت تصویری در تقاطع‌های این منطقه نیز از 31 دوربین در سال 88 به 38 دوربین در سال 90 افزایش یافته که قطعا این تعداد تا امروز افزایش قابل توجه داشته است.

بر اساس این گزارش در منطقه شش نیز تعداد تقاطع‌های کنترل هوشمند مرکزی در سال 88، 57 تقاطع بود اما در سالهای 89 و 90 این تعداد علی‌رغم تراکم با ترافیک با رشدی محدود به 59 و 58 می‌رسند. همچنین تعداد چراغ زمان ثابت در تقاطع‌ها نیز در سال‌های 88 تا 90 به ترتیب 22، 26 و 27 عدد است و همین روند کند را طی کرده است. در این میان تعداد چراغ چشمک زن در تقاطع ها در سال 88، 56 عدد بوده که در دو سال بعد به 59 و 69 چراغ چشمک زن افزایش می‌یابد. البته در همین مدت نصب دوربین‌های نظارت تصویری رشد قابل توجهی داشته به نحوی که در تقاطع‌های منطقه شش در سال 88 با 86 دوربین همراه بوده ولی سال‌های 89 و 90 این تعداد به 93 و 110 دوربین رسیده است.

آمار ارائه شده در پورتال شهرداری تهران تا سال 90 است و به نظر می‌رسد این تعداد در دو سال اخیر افزایشی محدود داشته است که چندان در تناسب با حجم ترافیکی این مناطق نیست و همچنان تجهیزات چراغ‌های راهنمایی و دوربین‌های نظارت تصویری در مناطق شهرداری تهران با مشکلات قابل توجه از جمله استهلاک و خرابی‌های گاه و بی‌گاه مواجه هستند.

در عین حال قائم مقام معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران از وجود 380 تقاطع هوشمند در تهران خبر می‌دهد و می گوید که هر چه به مرکز شهر نزدیک می‌شویم، با توجه به تراکم تعداد تقاطع‌های هوشمند بیشتر می‌شود.

حجت‌اله بهروز با بیان اینکه 2400 تقاطع در شهر تهران داریم که 800 تقاطع به صورت زمان‌دار کنترل می‌شود، افزود: تعداد 380 تقاطع به صورت هوشمند کنترل می‌شود و هر چه به مرکز شهر نزدیک‌تر می‌شویم، با توجه به تراکم بیشتر، به تعداد تقاطع‌های هوشمند افزوده می‌شود.

وی با بیان اینکه اکثریت دوربین‌های ثبت تخلف در بزرگراه‌های تهران و تعداد کمی از آنان در تونل‌ها نصب شده است، اظهار کرد: به طور کلی 175 دوربین ثبت تخلفات در تهران استفاده می‌شود که همگی به طور 24 ساعته فعال هستند.

46232

کد خبر 339616

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام EU ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    13 2
    فقط می تونم بگم خیلی کم ( والا انقدر یه عده بد رانندگی نمی کردند و خیالشون هم نباشه)
    • بی نام A1 ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
      24 2
      صد هزارتا دوربین هم بذارن بی فایدست! وقتی فرهنگ رانندگی در ایران افتضاح هست و خواهد بود!
  • سعید IR ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    8 1
    این که دیگه ذوق کردن نداره ماشاا... داره و نشان دهنده این که ما چقدر قانونمندیم و چقدر قانون رعایت میشود.
  • بی نام IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
    22 1
    توی سایت خبرده نوشته بزرگترین عیب دوربین های ثبت خلاف اینه که وقتی خودرویی در وضعیت چراغ سبز در حال عبور از روی خط عابر است به علت ترافیک شدید ناگهان با چراغ قرمز مواجه میشه که در این زمان نه راه پیش داره و نه راه پس و دوربین عکس برداری میکنه لذا باید دوربین خودرویی رو که بعد از قرمز شدن چراغ از روی خط عابر رد بشه عکس برداری کنه
    • بی نام A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۰۱
      5 12
      اینکه عادی هست! دوربینهای تونل توحید تهران فقط پلاک شهرستانی رو جریمه میکنه! و به ازای هر 30 کلیومتر تخلف 50.000 تومان ناقبل جریمه میشی!