به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان روابط تجاری بزرگی با قدرت های درگیر بحران اوکراین یعنی روسیه، آمریکا و اتحادیه اروپا دارد و به همین حاطر نمی خواهد که روابطش با این کشورها دچار تنش شود.
مقامات وزارت خارجه چین تقریبا در تمام نشست های خبری این نهاد تاکید می کنند که رویکرد اصلی آن ها در سیاست خارجی، عدم مداخله در امور داخلی دیگر کشورها است و با این حال اگر چه برخی اقدام روسیه در مورد کریمه را دخالت در امور داخلی می دانند اما چینی ها تاکنون در این مورد از روس ها انتقادی نکرده اند. هرچند که برخی رسانه ها ادعا کرده اند که رییس جمهور چین از رییس جمهور روسیه خواسته تا از برگزاری همه پرسی کریمه جلوگیری کند.
اما هرگز انتطار نمی رود که چینی ها به طور عمومی از روس ها انتقاد کنند. دولت چین از سویی نگران است که رویدادهای کریمه به افرایش خواست استقلال در برخی از استان های چین بیانجامد و از سوی دیگر نمی خواهد روابطش با روسیه که یکی از تامین کنندگان انرژی چین محسوب می شود، آسیب ببیند. چین امیدوار است که حفظ سکوت در مورد بحران، اجازه ندهد که روابط سیاسی و تجاری این کشور با طرف های درگیر در این بحران آسیب ببیند.
طی سال های اخیر اتحادیه اروپا اصلی ترین شریک تجاری چین محسوب می شد اما برآوردهای اولیه نشان می دهد که در سال ٢٠١٣ آمریکا بزرگترین شریک تجاری بوده است. حجم تجارت چین با آمریکا و اتحادیه اروپا در سال گذشته به ترتیب ٤٥٠ و ٤٢٠ میلیارد دلار بوده است. انتظار می رود که حجم تجارت چین و روسیه نیز در سال جاری میلادی از سطح ١٠٠ میلیارد دلار فراتر برود. قرارداد نفتی دو کشور که در سال گذشته منعقد شد و ارزش آن ٨٥ میلیارد دلار برآورد شده بر اهمیت نقش روسیه به عنوان تامین کننده انرژی چین افزوده است. چینی که اکنون با کند شدن رشد اقتصادی نیز مواجهند علاقه ای ندارند که بحران اوکراین بر روابط تجاری آن ها تاثیرگذار باشد اما حقیقت این است که سکوت چینی ها نیز بدون عواقب نخواهد بود چرا که همسایگان چین و به خصوص ژاپن اکنون نگرانند که شاید چینی هم درآینده بخواهند در مورد مناطق مورد مناقشه با همسایگانشان از رویکردی شبیه به رویکرد پوتین بهره ببرند به خصوص که تاکنون واکنش آمریکا به بحران اوکراین هم چندان مایه دلگرمی متحدان این کشور نبوده است.
3535
نظر شما