فاطمه محمدینژاد: نوع جدیدی از ستارگان میتوانند در هسته فوقالعاده چگال خود، شرایط انفجار بزرگ را بازسازی کنند.
به گزارش نیوساینتیست، مواد فوقالعاده فشرده و جاذبه شدید، باعث میشود تا این ستاره از درون منفجر شده و تبدیل به یک سیاهچاله شود. پیش از این تصور میشد که ستارگان نوترونی چگالترین شکل ماده هستند که میتوانند در برابر این انفجار مقاومت کنند، اما چند وقتی است که برخی فیزیکدانان احتمال وجود ستارگان کوارکی را مطرح کردهاند، بدینشکل که در برخی انفجارهای ابرنواختری، نوترونها به ذرات تشکیلدهندهشان شکسته میشوند و جرمی بسیار چگالتر را ایجاد میکنند که تماما از کوارک تشکیل شده است.
دیچانگدای، استاد فیزیک دانشگاه ایالتی نیویوک و همکارانش در مطالعه جدیدی نشان دادهاند که مرگ ستارگان بسیار سنگین، میتواند به تشکیل ستارگان الکتروضعیفی منجر شود که بیشاز هر جرم دیگری به مرز سیاهچالهها نزدیک میشوند.
چگالی هسته لاشه این ستارگان این قدر زیاد است که میتواند به چگالی جهان در یک دهمیلیاردیم ثانیه پس از انفجار بزرگ برسد. در چنین شرایطی، تفاوت نیروی مغناطیسی و نیروهای ضعیف هستهای از میان میرود و این، به کوارکها اجازه میدهد به ذرات شبحوار نوترینو تبدیل شوند و با پدیدآوردن فشار شدید، از رمبش بیشتر ستاره جلوگیری کنند. تمام این فعلوانفعالات در محدودهای به اندازه یک سیب روی میدهد که دو برابر جرم زمین سنگینی دارد!
فراتر از محدودیتها
این ستارگان ممکن است در دادههای اخترشناسی به عنوان ستارگانی نوترونی ثبت شوند که سنگینتر از حد مجاز نظری ستارگان نوترونی هستند و بر خلاف ستارگان نوترونی، منبع انرژی درونی آنها، مانع از سرد شدن این ستارگان با گذشت زمان میشود.
طبق محاسبه محققان، این ستارگان میتوانند حداقل 10 میلیون سال دوام بیاورند. اما سانجای ردی از کتابخانه ملی لسآلاموس در نیومکزیکو معتقد است ستارگان در برابر رمبش و انقباض، مقاوم نیستند. وی در گفتگو با نیوساینتیست گفت: «این ایده جالب است، اما برای تشخیص محتمل بودن آن کار بیشتری باید انجام شود. اگر این ستارگان وجود داشته باشند، هسته آنها تنها جایی در دنیای جدید است که ماده در آن بهطور طبیعی به شرایط اولیه خود بازگشته است».
نظر شما