درحالی که ۱۱۷ کشور در سازمان ملل خواستار ممنوعیت استفاده از روبات قاتل درجهان شدند این روبات در فهرست ارتش ۱۷ کشور قرار گرفته است.
بر اساس ارزیابی سازمان ملل متحد، روباتهای قاتل به زودی به معضل جدید دنیای امروز تبدیل میشوند. روز سهشنبه گذشته، نخستین نشست چند جانبه سازمان ملل متحد با حضور ۱۱۷ کشور با محوریت روباتهای قاتل برگزار شد.
بر اساس گزارش دفتر پاسخگویی دولت ایالات متحده، تا کنون ۷۶ کشور جهان توانستهاند انواعی از ماشینهای خودکار مانند هواپیماهای بدون سرنشین تولید کنند و ۱۶ کشور ماشینهای خودکاری را تولید کردهاند که در جنگ و برای گرفتن جان انسان کاربرد دارد.
ماشینهای خودکار در حال حاضر نیز در بین ما هستند. در واقع بسیاری از اخباری که اخیرا در باره هواپیماهای خودکار و بدون سرنشین شنیدهایم، حاکی از ظهور نسل اول قاتلان ماشینی است؛ هواپیماهایی که بدون نیاز به کمک انسان، هدف خود را انتخاب میکنند و هرچه در توان دارند، برای نابودی آن به کار میگیرند.
سالها قبل در فیلم نابودگر (Terminator)، روباتهای کاملا هوشمند و خودکار از آینده به زمان حال آمدند تا نسل بشر را نابود کنند. با وجود این که در باره امکان سفر در زمان ابهامات زیادی وجود دارد، فناوری بشر به گونهای پیشرفت کرده است که چیزی به تولید انبوه روباتهای قاتل خودکار باقی نمانده است.
این واقعیت، پرسشهای استراتژیک اخلاقی و قانونی جدی را در باره حمایت جامعه بینالمللی از تولید روباتهای قاتل مطرح کرده است.
وزارت دفاع آمریکا نیز برنامه خاصی را برای به کارگیری این نوع ماشینهای قاتل در ارتش این کشور تا سال ۲۰۳۶ میلادی دارد. این در حالی است که اغلب کشورها به دنبال تدوین پیش نویس موافقتنامهای هستند که استفاده از روباتهای قاتل را مانند سلاحهای شیمیایی، ممنوع کند.
کشورهای چین، روسیه، انگلستان و ایالات متحده به همراه ۵۰ کشور دیگر به دنبال تقویت زرادخانه روباتیک خود از جمله روباتهای قاتل هستند. در این بین کشور چین با رونمایی از ۲۷ مدل مختلف روباتهای مسلح تا سال ۲۰۱۲ میلادی، مقام اول را به خود اختصاص داده است.
چندین کشور نیز نمونههای اولیه روباتهای قاتل را عملا به کار گرفتهاند. برای مثال در منطقه مرزی کره جنوبی و شمالی برای نگهبانی، از روباتهایی استفاده میشود که توانایی شناسایی انسان را با استفاده از گرمای بدن وی دارند و بدون نیاز به کمک انسان قادر به هدفگیری و شلیک هستند.
آمریکا نیز روباتی موسوم به X47B را طراحی و تولید کرده است که قادر است در یک مسیر از پیش تعیین شده به پرواز درآید و منطقه وسیعی را تحت نظارت و پوشش امنیتی قرار دهد.
در حال حاضر این روبات توسط انسان و از راه دور کنترل میشوند، اما انتظار میرود تا سال ۲۰۱۹ نمونه کاملا خودکار آن در ارتش ایالات متحده مورد استفاده قرار گیرد.
نیروهای نظامی کشورهای مختلف معتقدند چنین تجهیزاتی با حذف انسان از صحنه نبرد، میتواند جان انسان را حفظ کند، اما واقعیت این است که اختلالات نرمافزاری یا سختافزاری یا حملات سایبری به این تجهیزات، خطرات جدیدی را برای نسل بشر ایجاد خواهد کرد.
صرفنظر از مزایا و معایب روباتهای قاتل، همواره این پرسش اخلاقی درباره آنها مطرح است که آیا ما با خودکارسازی مرگ (استعاره از ساخت روباتهای قاتل)، انسانیت خود را از دست میدهیم؟
17503
نظر شما