موزه آمستردام هلند با برپایی یک نمایشگاه، فرصتی برای نگاهی عمیق به زندگی تازهمسلمانان که شمار آنان در این کشور بهسرعت در حال افزایش است، فراهم کرده است. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی «On Islam»، در این نمایشگاه افزایش روزافزون تازهمسلمانان و فرآیند معنوی و جنبههای عملی این تغییر عظیم، مورد بررسی قرار میگیرد.
«ونسا ورون ـ ناجم» (Vanessa Vroon-Najem)، دکترای انسانشناسی، برگزارکننده این نمایشگاه است. وی که رساله دوره دکتری خود را به تحقیق در مورد زندگی تازهمسلمانان اختصاص داده بود، تصمیم دارد با برگزاری این نمایشگاه، مردم را از نتایج پژوهش خود آگاه کند.
ورون ـ ناجم که خود نیز در سال 1996 مسلمان شده، میگوید: از زمان آغاز تحقیقاتم در مورد تازهمسلمانان، بسیار مشتاق بودم تا راههایی برای معرفی دستاوردهای این تحقیقات به طیف گستردهتری از مخاطبان پیدا کنم تا فقط عده معدودی از اساتید و دانشگاهیان، مخاطبان من در آگاهی از نتایج جالب این تحقیقات نباشند.
وی افزود: من از سال 1999 در موزه آمستردام کار میکنم و توانستم زمان مناسبی را برای برگزاری نمایشگاه تشرف به اسلام پیدا کنم.
این نمایشگاه با نام «تغییر یافته؛ مسلمان شدن ـ مسلمان بودن» از تاریخ 22 فروردینماه در موزه آمستردام آغاز شده و تا 8 تیرماه میزبان بازدیدکنندگان خواهد بود. در این نمایشگاه اطلاعات خوبی در مورد دین در حال رشد هلند و تازهمسلمانان این کشور که تعداد آنان به بیش از 15 هزار نفر رسیده، داده میشود.
پژوهش علمی در کنار عکسهایی از تازه مسلمانان
در این نمایشگاه علاوه بر نتایج تحقیقات ورون ـ ناجم، عکسهای زیبایی از تازهمسلمانان نیز به نمایش گذاشته شده است. «ساسکیا اوکما» (Saskia Aukema)، عکاس هلندی که وی نیز از مدتها قبل تصمیم داشته پروژه عکسی با موضوع تازهمسلمانان انجام دهد، در این نمایشگاه با ورون ـ ناجم همراه میشود.
اوکما میگوید: چنین پروژهای میتواند چهره عادی و معمول مسلمانان هلند را در مقابل تلاش رسانهها برای نشان دادن تندروهای مذهبی و خشونت، به تصویر بکشد.
وی افزود: من حدود 6 ماه بود که به عکاسی از تازهمسلمانان و زندگی آنان میپرداختم که با ونسا آشنا شدم و دیدم که وی نیز چند سالی است در حال تحقیق در این زمینه است.
علاوه بر برپایی این نمایشگاه، اوکما و ورون ـ ناجم، کتابی با همین موضوع نیز منتشر کردند تا مخاطبان گستردهتری را از نتایج فعالیتهای خود مطلع سازند.
ورون ـ ناجم میگوید: تألیف کتابی در مورد تشرف به اسلام که بتواند بهراحتی در دسترس همگان قرار بگیرد، مدتها جزو اهداف من بود اما اوکما مرا ترغیب کرد که همزمان با دفاع از پایاننامهام این کتاب را نیز به چاپ برسانم که با افتتاح این نمایشگاه نیز مصادف شد.
تأثیر کارهای فرهنگی در تغییر نگرشهای متعصبانه و تکبعدی
کار کردن بر روی این پروژه حتی نظر خود عکاس را نیز در مورد تازهمسلمانان تغییر داد. اوکما در این بار میگوید: در آغاز این پروژه احساس میکردم که مسلمان شدن جوانان به نوعی طغیان علیه والدینشان باشد؛ زیرا به هر حال در جامعه ما دین اسلام هنوز محل بحث است. اما در ملاقاتهایم با بانوان جوان تازهمسلمان به سرعت متوجه شدم که حقیقت عکس این است. بهبود ارتباط جوانان تازهمسلمان با والدینشان موضوع اصلی صحبت بود. در عکسهایم تلاش کردم تا رابطه عاشقانه میان یک دختر تازهمسلمان و مادرش را نشان دهم.
ورون ـ ناجم میگوید: در هلند تصور میشود که بانوان مسلمان تحت ظلم و ستم هستند. مسلمانان و دین اسلام موضوع اصلی بحثهای عمومی در هلند طی چند دهه اخیر بودهاند و سیاستمداران تلاش میکنند تا مسلمان هلندی بودن را مسئلهای مشکوک و غیرعادی معرفی کنند.
وی معتقد است که نیاز مبرمی برای شناخت بیشتر زندگی تازهمسلمانان وجود دارد. مسلمانان حدود 1 میلیون نفر از جمعیت 16 میلیونی هلند را تشکیل میدهند. بیشتر مسلمانان هلندی ترکتبار و مراکشی تبار هسند.
/6262
نظر شما