ایسنا نوشت:

برای چهارمین بار در 3 ماه اخیر قطار باری در محور تهران - اهواز در محدوده خطوط راه‌آهن لرستان از ریل خارج شد.

حمیدرضا گودرزی، فرماندار اندیمشک گفت‌: این قطار در ساعت 2 و 30 دقیقه بامداد امروز سه شنبه ششم آبان‌ماه از مسیر ریل ایستگاه استان لرستان خارج شده است.

او گفت: سه قطار مسافربری که در ادامه این قطار در حال حرکت بودند، با توقف این قطار متوقف شده و از حرکت بازماندند. قرار است مسافران این قطارها از طریق قطارهایی از اندیمشک به مسیر خود ادامه دهند.

گودرزی گفت: در حال حاضر علت حادثه توسط مسئولان راه‌آهن در حال بررسی است اما انتظار داریم این مشکل به صورت جدی‌تر پیگیری شود.

فرماندار اندیمشک گفت: دغدغه ما حل این مشکل است، چرا که احتمال خروج قطارهای مسافربری از ریل در این مسیر بعید نیست و در این صورت مشخص نیست چه اتفاقی خواهد افتاد و این نگرانی همواره برای ما وجود دارد.

فرسودگی خطوط دلیل خروج قطار از ریل است

مدیرکل راه‌آهن جنوب با اشاره به از ریل خارج شدن قطار باری در محور تهران - اهواز در بامداد امروز سه شنبه گفت: خط راه‌آهن جنوب کهنه و فرسوده است که عمده‌ترین علت خارج شدن قطار از ریل در این مسیر همین موضوع فرسودگی است.

عبدالکریم درویش‌زاده در این باره گفت: این قطار در محدوده اداره‌کل راه آهن لرستان از ریل خارج شده که این محور در مسیر محور جنوب قرار دارد.

او گفت: تعدادی از واگن‌های این قطار در محدوده ایستگاه کشور در محدوده لرستان از ریل خارج شده که در حال حاضر به دلیل مسدود شدن این مسیر، چند قطار مسافربری پشت این قطار متوقف مانده‌اند. عملیات آزادسازی مسیر توسط قطارهای نجات آغاز شده که حداکثر تا ساعاتی دیگر مسیر باز می‌شود.

مدیرکل راه‌آهن جنوب گفت: 250 کیلومتر از خطوط محور جنوب فرسوده و قدیمی است که عملیات بازسازی خط در دستور کار قرار گرفته و بخشی از آن انجام شده و مابقی در دست اقدام است، البته بازسازی خط نیاز به تأمین اعتبار دارد که در این صورت این خط بازسازی می‌شود. بازسازی زمان‌بر بوده و در کوتاه‌مدت قابل تحقق نیست. حداقل یک تا یک سال و نیم زمان نیاز دارد و باید به صورت مداوم این کار انجام شود.

درویش‌زاده گفت: راه‌آهن همواره دغدغه بازسازی را در محور جنوب داشته اما بخشی از این کار باید در زمان گذشته انجام می‌شد که این کار انجام نشد و جزء کارهای انباشته شده و عقب مانده است.

او گفت: در حال حاضر اداره راه‌آهن در حال پیگیری این موضوع است که امیدواریم عملیات بازسازی انجام شود. این پروژه نیاز به تأمین اعتبار دارد که قاعدتا دولت باید توجه خاصی به این مساله داشته باشد و اعتبارات لازم را در اختیار راه آهن قرار دهد تا با بازسازی این خط، در آینده کمتر شاهد چنین اتفاقاتی باشیم.

45282

 

کد خبر 382678

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • نام اوا A1 ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
    5 0
    باباجان مسئولین وقت ندارن مشغول تنظیم طرح حجاب وعفافند بیخود چرا غر میزنید والله
  • اهوازی IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
    3 0
    خط مذکور درست که مرتب تعمیر می شود ولی پی و اساس آن بر می گردد به زمان رضاشاه نیاز به تعویض دارد و با وجود نقشه برداری های مدرن امروزی شاید مسیری کوتاهتر پیدا شود در حالی که فاصله هوای تهران اهواز 500 کیلومتر است طول مسیر راه آهن حدود 900 کیلومتر است و این نشان می دهد که می شود این مسیر را کوتاه کرد قبل از اینکه سفر با این وسیله خوب و ایمن برای اهوازی ها و تمام این مسیر خوفناک شود
  • بی نام IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۶
    3 0
    درکنار فرسودگی خطوط هوایی و هواپیماها و وسایل نقلیه جاده ای و آتش سوزی اتوبوسها و رتبه اول در تلفات جاده ای حالا فرسودگی خطوط ریلی هم اضافه شد جالب اینجاست تولیدات در این حوزه اکثرا داخلی است. پیشنهاد میکنم از خطوط چهارپایان البته اگه اونا فرسوده و کهولت سن ندارن استفاده کنیم خطرش کمتره فقط زمان طولانی تر میشه با صفام هست.
  • بی نام A1 ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۳/۰۸/۰۷
    0 0
    همه چیمون به همه چیمون میاد.

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین