کتاب «یادداشتهای روزانه محمد علی فروغی» پس از 67 سال از درگذشت این چهره اجتماعی، فرهنگی و سیاسی فعال دهههای 1300 تا 1320 از سوی کتابخانه مجلس منتشر شد.
به گزارش خبرآنلاین، این مجموعه، یادداشتها و نامههای روزانه فرغی از 26 شوال 1321 تا تاریخ 28 ربیعالاول سال 1332 هجری قمری است که اغلب جنبه اجتماعی ـ فرهنگی و کمی هم جنبه سیاسی دارد و به 151 یادداشت تقسیم میشود.
همچنین به گفته رییس مرکز اسناد مجلس این یادداشتها که حتی فرزندان فروغی نیز از وجود آنها بیاطلاع بودند، علاوه بر پژوهشگران حوزه علوم سیاسی و تاریخ معاصر، برای روزنامهنگاران نیز از جذابیتهای ویژهای برخوردار است.
«محمدعلی فروغی» 87 ساله که 1321 خورشیدی از دنیا رفت، فرزند محمدحسین ذکاءالملک، یکی از تجار پیشگان اصفهان و متخلص به «فروغی» بود. او این لقب را از پدر گرفت و خود ملقب به «ذکاء الملک» شد که نزدیک به سه دهه از رجال طراز اول تاریخ سیاسی ایران در سالهای 1300، 1310، 1320 و حتی بعد از شهریور 1320 که نخستوزیر شد، به شمار میرفت.
پدر فروغی نشریه «تربیت» را منتشر میکرد و فروغی در کنار پدر فعالیت میکرد و بعدها مدرس مدرسه علوم سیاسی تهران نیز شد؛ این خاطرات بهطور دقیق مربوط به این دوران تدریس است، دورهای که او هنوز وارد عرصه سیاسی نشده و پست و منصبی نداشته است.
گفته میشود قانون اساسی نروژ و فرانسه که مورد توجه خاص مجلس اول بود، توسط فروغی و پدرش که به زبان فرانسوی تسلط داشتند، به فارسی ترجمه شد و مورد استفاده قرار گرفت.
کتاب «یادداشتهای روزانه محمد علی فروغی» 67 سال پس از مرگ او با مقدمه و بازخوانی ایرج افشار در 490 صفحه و با شمارگان 1000 نسخه، به قیمت 60 هزار ریال ، روانه بازار نشر میشود.
شایان ذکر است یادداشتهای روزانه فروغی زمستان امسال به کتابخانه مجلس اهدا شد و با حمایتهای رییس کتابخانه مجلس و به کوشش ایرج افشار، به سرعت مسیر چاپ و انتشار را پیمود. این یادداشتها در دفتری با قطع خشتی در 110 صفحه به رشته تحریر در آمدهاند و تاکنون در هیچ منبع و مأخذی اشارهای به این دستنوشتههای فروغی که در جوانی نوشته شدهاند، نشده است.
نظر شما