پس از تصمیم به بازگشایی رودخانه زاینده رود توسط مسئولان در سال گذشته در هر مقطعی میزانی حق آبه نیز برای تالاب گاوخونی در نظر گرفته شد اما در این بازگشاییها هیچگاه آب به تالاب نرسیده است و به گفته کارشناسان مربوطه یکی از دلایل این امر آن است که کشاورزان با تغییر مسیر رودخانه، حق آبه تالاب را نیز برداشت کرده اند.
به گزارش ایسنا گرچه در طول این مدت کشاورزان اصفهان از خشکی رودخانه زاینده رود آسیب زیادی دیدند اما حق آبه تالاب نیز درست همانند کشاورزان قانونی و لازم است چراکه عوارض خشکی این تالاب گریبانگیر همه مردم اصفهان و از جمله کشاورزان خواهد شد.
با توجه به قولهایی در ارتباط با استفاده از پساب برای احیای تالاب گاوخونی، کارشناسان معتقدند انتقال پساب به تالاب بینالمللی گاوخونی باید با لوله یا کانال بتونی انجام شود تا کشاورزان حقآبه تالاب را برداشت نكنند.
در این ارتباط رضا خلیلی ورزنه درباره جایگاه و ارزش حیاتی تالاب گاوخوني در فلات مرکزی ایران به ایسنا گفت: تالاب بینالمللی گاوخونی در این سالها نیز در ليست تالابهاي در معرض خطر نابودی اعلام شده است.
دبیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی و طبیعت ورزنه با انتقاد از اعمال مدیریت غیراصولی و مجزای استانی بر زنده رود در دهه اخیر، تاکید کرد: دو عامل خشکسالی و نبود مدیریت واحد بر زایندهرود موجب نابودی رودخانه و به دنبال آن تالاب زیبای گاوخوني شده است.
وی گفت: البته تعیین دقیق سطح کاهش وسعت تالاب گاوخونی کار چندان دشواری نیست چراکه با عکسبرداری ماهوارهای و یا هوایی و همچنین مقایسه آن با عکسهای سالهای قبل این امر میسر است.
خلیلی خاطرنشان کرد: اصولا تالابها مانع گسترش بیابان، حرکت ماسههای روان، انتشار ریز گرد و غیره شده و از سوی دیگر موجب افزایش منابع آب سطحی کشاورزی منطقه، جلوگیری از تغییرات آب و هوایی اقلیمی میشوند.
وی اضافه کرد: بازگشایی چند مرحلهای زایندهرود برای کشت پاییزه شرق اصفهان موجب جاری شدن آب از طریق کانالهای زهکش به سمت رودخانه و درنتیجه افزایش رطوبت تالاب گاوخونی شده است.
4646
نظر شما