از نان سنگگ تا کاریز و قنات/ آثار و دغدغه های یک استاد بازنشسته

رسول جعفریان در مطلب تازه خود در وبلاگ نخبگان خبرآنلاین درباره یک استاد بازنشسته و آثار ارزشمندش در زمینه مردم شناسی و روستاها و عشایر نوشته است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در آغاز مطلبش نوشته است:
«اگر ما عاقل بودیم این مرد را که بیش از شصت سال کار مردم شناسی کرده، در راس یک مرکز تحقیقات علوم اجتماعی می گماردیم تا هم دانشجویان ما را تربیت کند و هم خروجی آنها دهها بلکه صدها کار پژوهشی در امر مردم شناسی و تحقیق در تمدن ایرانی اسلامی ما باشد...
آقای صفی نژاد یکی از استوانه های اصلی رشته مردم شناسی در ایران است، مردی که بویژه روی عشائر کارهای قابل ستایشی انجام داده و این سالها بزرگترین هنر وی نگارش اثری چهارجلدی در باره قنات و کاریز در ایران است که ماههاست در انتظار چاپ است...
ایشان از نخستین اعضای موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی بوده که اوائل دهه چهل زیر نظر احسان نراقی به عنوان موسسه ای زیر مجموعه دانشکده علوم اجتماعی و تعاون پدید آمد و طی سالها آثار پژوهشی مهمی را منتشر کرد. آن زمان برای اولین بار مطالعات مردم شناسی آغاز شد و آقای صفی نژاد یکی از ارکان آن بود. حاصل تلاش های ایشان در باره عشائر کهکیلویه و اطلس اسکان عشائر، همان زمان در دو مجلد به صورت تکثیری چاپ شده که در حال حاضر در حال تجدید چاپ است...»
این عضو فعال وبلاگ نخبگان خبرآنلاین در ادامه مطلبش می نویسد:
«علقه های مردم شناسی و عشائرپژوهی آقای صفی نژاد بسیار جدی، عمیق و مبتکرانه است. کتاب نان سنگک ایشان که خاطرات شاطر داود (1301 ـ 1357) است که چهل سال نان سنگکی داشته، یکی از کارهای شگفت در نوع خود به حساب می آید. این کتاب در سال 85 توسط نشر اختران منتشر شد. جالب است که در یکی از دیدارها گفتند: زمانی به یکی از پاساژهای کتاب رفتم و سراغ نسخه ای از این کتاب را گرفته و گفتم: نان سنگک دارید؟ جوانکی که آنجا بوده تکه ای نان سنگگ از پشت مغازه آورد و عذر خواسته که بیش از این ندارد!
فکر کنید! بیش از سیصد صفحه در باره نان سنگک و مسائل حاشیه ای آن. اثری حاوی آگاهی های ارزشمندی از فرهنگ و تمدن این مرز و بوم است که کمتر کسی به آن توجه دارد...
یک استادی مانند صفی نژاد باید ریاست یک موسسه بزرگ تحقیقات اجتماعی و عشائری را داشته باشد، هرچه پول و نیرو می خواهد در اختیارش باشد نه آن که برای چاپ کتابش که تاریخ است و جغرافی و تمدن ایرانی و ارائه راه حل برای دردهای روز (مانند مشکل آب) و بزرگتر از همه، تولید مواد اولیه برای تمامی علوم انسانی، در گرو توجهی اندک از ناحیه این و آن باشد. کتابی با این ارزش مدتها بماند و پولی برای چاپ این کتاب نباشد یا نگذارند که چاپ شود.»
برای خواندن متن کامل این مطلب، لطفا اینجا را کلیک کنید.

کد خبر 426685

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۷
    5 0
    استاد گرامي جناب آقاي جعفريان شما كه خودتان از مسئولين بوده و هستيد بهتر مي توانيد ايشان را به مسئولين ذيربط معرفي كنيد. پس چرا بجاي انتقاد، خودتان عمل نمي كنيد؟