شش دلیل ایران برای نا امیدی از  روسیه در خصوص سازمان همکاری شانگهای

دلایلی وجود دارد که نشان می دهد ایران از نتایج اجلاس سازمان همکاری شانگهای در مسکو و نقش روسیه در نهایی کردن تکلیف خود در خصوص پیوستن به این سازمان، نا امید شده است.

ناظران زیادی اجلاس شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری شانگهای که در روزهای 4-3 ژوئن در مسکو تشکیل شد و نیز کنفرانس «امنیت و ثبات در منطقه» که در همان روزها برگزارشد، را بر حق پیش در آمدی بر اجلاس ماه جولای سران سازمان در اوفا خوانده اند.


پیام تبریک بسیار خشک و رسمی که حسن روحانی برای ولادیمیر پوتین به مناسبت روز روسیه ارسال کرد، پیام غیر مستقیمی است که نتایج این «پیش در آمد» و اسنادی که برای سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای جهت امضا آماده شده، باعث نا امیدی آشکار تهران شده است.


برای خوانندگان گرامی یادآوری می کنیم که در روزهای 4-3 ماه ژوئن در ملاقات سه جانبه سران نهادهای دیپلماتیک ایران، روسیه و چین در مسکو توافقی مبنی بر دست یابی به یک «فرمول سازش» حاصل شد که براساس آن باید علاقه تهران به توسعه همکاری با سازمان همکاری شانگهای زنده نگه داشته شود.


به موجب این فرمول، به ایران ضمانت داده شد که روند اعطای عضویت تمام عیار در سازمان به این کشور، نه بعد از رفع تحریم های بین المللی بلکه بلافاصله بعد از انعقاد توافقات اولیه درباره برنامه هسته ای اش آغاز شود. این در حالی است که دکتر مهدی سنایی سفیر ایران در مسکو معتقد است منوط شدن عضویت ایران در سازمان به رفع تحریم ها کار درستی نیست. افزون بر آن، وزیران روسیه و چین به محمد جواد ظریف همتای ایرانی خود اطمینان داده بودند پس از آنکه اسناد اولیه مربوط به پرونده هسته ای ایران به امضا برسد، مسکو و پکن تحریم های اعمال شده علیه تهران را نادیده انگاشته و در زمینه توسعه همکاری های اقتصادی و نظامی - فنی با ایران گام برخواهند داشت.


سرگئی لاوروف در کنفرانس خبری که به نتایج اجلاس وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای اختصاص داشت، خاطرنشان کرد که روابط فیمابین مسکو و تهران «با موفقیت توسعه می یابد و اینکه همه ما خواهان ارتقای سطح شرکت ایران در سازمان در پرتو حل و فصل عمومی مسأله هسته ای ایران هستیم». وانگ ای همتای چینی او نیز با این نقطه نظر موافقت کرد و اظهار داشت که «چین در صدد است تعامل با ایران را در زمینه تجارت و اقتصاد، انرژی و سایر عرصه های سنتی تحکیم کرده و همکاری در بخش های جدید را در چارچوب کمربند اقتصادی راه ابریشم و راه ابریشم دریایی قرن 21 توسعه دهد».


در وهله اول، طرح سازشی که ارائه شد، بایستی کاملاً جوابگوی خواست های تهران باشد. واقعاً طرف ایرانی ابتدا در جریان مراسم در مسکو در سطح رسمی مخالفت های خود را اعلام نکرد. ولی برخی نخبگان سیاسی ایران از نتایج این پیش درآمد بر اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای اظهار نا امیدی کردند که این نا امیدی بیش از پیش در گفتگوها و بحث های غیررسمی منعکس می شود. اما چه چیزی باعث این نا امیدی شده است؟


در پاسخ به این سوال که آیا فرمول سازش تا چه اندازه معقول، رضایت بخش و جوابگوی خواست های تهران است، استدلال هایی مطرح شده است که در بین این دیدگاه های رنگارنگ کارشناسان و سیاستمداران شش علت اساسی دیده می شود.


1- ایرانیان معتقدند اصل اساسنامه سازمان همکاری شانگهای مبنی بر منع پذیرش کشورهایی که به هر دلیلی تحت تحریم بین المللی قرار دارند، منسوخ شده و جوابگوی واقعیات جدید جهانی نیست.

این اصل که در سال 2009 در اساسنامه سازمان گنجانده شد، مخصوص ایران بود و در واقع می تواند به عنوان هدیه ای به غرب در تقابل با ایران تعبیر شود، درست همانند منع صدور سامانه های اس-300 به ایران در زمان ریاست جمهوری دمیتری مدودف،که آن هم هدیه ای «اضافه بر سازمان» و غیر ضروری بود. آخرین بهانه ای که اساس حفظ این اصل در اساسنامه را تشکیل می داد، یعنی اتهام نظامی بودن برنامه هسته ای ایران، نهایتاً هر گونه شباهت به حقیقت را از دست داده است. نه تنها جریان مذاکرات ایران با گروه 1+5 بلکه دلایل قانع کننده ای که از سوی مسئولین ایرانی به سراسر جهان ارائه شده و توسط تمام جامعه جهانی به استثنای ایران هراسان لجوج کله شق در ایالات متحده، اسراییل و عربستان سعودی پذیرفته شده است، از این واقعیت حکایت دارد. ایرانیان بر همین اساس اعتقاد دارند که آن قسمت اساسنامه سازمان همکاری شانگهای که با تحریم ها ارتباط دارد، نه تنها از هر گونه معنی و مفهوم عاری شده است بلکه به اعتبار سازمان لطمه می زند.


2- تهران بر این اعتقاد است که فرمول سازش پیشنهادی، در حقیقت امر تلاش جدیدی در جهت استفاده از ایران به عنوان کارت بازی در مذاکرات با ایالات متحده و اتحادیه اروپا است.

عده زیادی در تهران نگران هستند که اگر واشنگتن و پایتخت های اروپایی سیاست سخت گیرانه فعلی خود نسبت به روسیه را تغییر دهند ، فرمول سازش هم به بهانه های مختلف لغو خواهد شد. منطق این نگرانی ها با مقداری بی اعتمادی به سیاست خارجی روسیه ارتباط دارد. تهران اعتقاد دارد اگر مسکو در زمینه پذیرش ایران به سازمان شانگهای اراده سیاسی از خود نشان داده بود، این مسأله تا کنون حل شده بود. تهران بهانه هایی را که گویا موضع گیری ویژه برخی اعضای دیگر سازمان مانع از پیوستن جمهوری اسلامی به عضویت سازمان می شود، جدی نمی گیرد زیرا وزن سیاسی مسکو برای پافشاری بر این تصمیم کفایت می کند.


3- ایران پذیرش هند و پاکستان به عضویت سازمان شانگهای را بمب تأخیری می داند.
تهران به حق اعتقاد دارد که تأکید بر گسترش سازمان تنها با اتکا به شاخص های کمی، اشتباهی جدی است. دهلی نو که به ایالات متحده گرایش دارد و در روابط با چین و پاکستان اختلاف نظرهای حل نشدنی دارد، به «اسب تروا» تبدیل شده و در سازمان کارشکنی خواهد کرد. تازه خود مسئولین هندی در مرحله اخیر بیش از پیش اعلام می کنند که اندیشه عضویت در سازمان، دیگر بحث روزِ سیاست خارجی هند نیست. این سازمان برای هند تنها به عنوان یک مجمع دیگر جهت حل و فصل اوضاع افغانستان مفید است و غیر از آن هیچ فایده ای ندارد. به عقیده برخی کارشناسان ایرانی، پاکستان که اوضاع داخلی آن به غایت بی ثبات است، نه تنها نمی تواند در زمینه مسایل امنیت در منطقه سازمان شانگهای به طرف تمام عیار همکاری تبدیل شود بلکه به عنوان پرورشگاه تروریسم بین المللی و افراطی گری دینی به منشأ مشکلات برای سازمان تبدیل می شود.


4 - بسیاری از کارشناسان ایرانی معتقدند با پیوستن هند و پاکستان به عضویت سازمان همکاری شانگهای، ارتباط مستقیم بین واشنگتن و این سازمان برقرار می شود.
ایالات متحده و غرب به کارایی فعالیت سازمان همکاری شانگهای به عنوان یک سازمان بین المللی کوچک ترین علاقه ای ندارند زیرا فعالیت کارآمد این سازمان موجب ارتقای نقش سازمان و اعضای آن در صحنه بین المللی خواهد شد. لذا خطر آن می رود که دو کشور مذکور فقط از روی عناد، نقطه نظر متفاوت با دیدگاه اعضای دیگر سازمان را مطرح کنند. اگر این دو کشور عضو سازمان شانگهای شوند، آمریکا صاحب دو نماینده در سازمان شده و می تواند در همه جنبه های فعالیت آن نفوذ کند.


5 - نگرانی جدی دیگر تهران این است که صرف نظر از اینکه همکاری منطقه ای و تعامل، متقابلاً سودمند اعلام شده است، در حقیقت سازمان همکاری شانگهای بر اصل ذیل استوار است: چین در اقتصاد برتری دارد و روسیه در سیاست و مسایل امنیتی و کشورهای دیگر نقش سیاهی لشکر را ایفا خواهند کرد.

این سازمان در حال حاضر و در آینده منافع سیاسی و اقتصادی ایران در منطقه را به طور کامل در نظر نمی گیرد. تهران معتقد است طرح های اساسی اقتصادی که در چارچوب اتحادیه اقتصادی اورآسیایی و کمربند اقتصادی راه ابریشم و راه دریایی ابریشم قرن 21 به کشورهای عضو پیشنهاد شده اند، موجبات توسعه توان اقتصادی ایران را فراهم نکرده و این کشور را خارج از چارچوب تعاون و تعامل منطقه ای باقی می گذارند. بنا به یک دیدگاه، امکانات صنعتی، فناوری و لجستیکی اقتصاد ایران توسط سازمان همکاری شانگهای جدی گرفته نمی شود و لذا مسکو و اعضای دیگر سازمان از دستور روز تمام عیار همکاری اقتصادی با ایران و شرکت آن در طرح های اقتصادی بزرگ برخوردار نیستند.


6- تهران گمان می کند سازمان همکاری شانگهای در حال حاضر به مسایل امنیت منطقه ای و بیش از همه مسایل مربوط به مبارزه با تروریسم، جدایی طلبی و مواد مخدر توجه کافی نمی کند.
ایران بر همین اساس تأکید می کند که با توجه به خطرات و چالش های جدیدی که در سال های اخیر در منطقه سازمان شانگهای شکل گرفته اند، توجه هر چه بیشتری باید به امنیت و تشریک مساعی در این زمینه مبذول شود. محمد جواد ظریف در سخنان خود در کنفرانس مسکو تأکید کرد «به منظور مقابله با این پدیده (گسترش داعش) و ریشه کنی شر، یکپارچگی راهبرد های انفرادی و دسته جمعی لازم است. باید با همین هدف در مبارزه با به کرسی نشانده شدن تمایلات مستکبرانه و غیر مسئولانه بر منطقه متحد شد». در این بیانات «یکپارچگی راهبرد های انفرادی و دسته جمعی» اهمیت کلیدی دارد زیرا باید اعتراف کرد که مقابله با جدایی طلبی، افراطی گری و مواد مخدر در منطقه سازمان شانگهای به سطح مطلوب هماهنگی بین کشورهای عضو ارتقا نیافته است. با توجه به هزینه هایی که تهران مجبور است در این زمینه بر عهده بگیرد، یک نوع ناراحتی کارشناسان ایرانی از این بابت، مستدل و موجه به نظر می آید. بالاخره تا کی می توان به جای مقابله واقعی با خطرات و چالش های فزاینده به رایزنی ها، هماهنگی ها و تدوین بی پایان پروتکل های مقدماتی پرداخت. تازه اکثر این اسناد جامه عمل نمی پوشند در حالی که دشمن واقعی روز به روز قوی تر می شود.

******



تأکید می کنیم آنچه که در فوق بیان شد، در حد معینی نقطه نظر ذهنی بخشی از جامعه ایرانی است. ولی باید حتی دیدگاه ذهنی و غیر رسمی کشور متحد بالقوه را با دقت تمام گوش کرد. قضیه پذیرش ایران به عضویت سازمان همکاری شانگهای به وضعیت مضحک و در عین حال فاجعه بار پذیرش ترکیه به اتحادیه اروپا شباهت پیدا کرده است. اروپایی ها حداقل توضیح می دهند به چه دلیلی نمی خواهند ترکیه عضو اتحادیه اروپا شود، ولی در سازمان همکاری شانگهای فقط از اصل اساسنامه درباره تحریم ها به عنوان بهانه استفاده می شود در حالی که این اصل به تحریم های شورای امنیت سازمان ملل ربطی ندارد. همانطور که این اصل را در اساسنامه گنجانده اند، می توانستند آن را به راحتی لغو کنند. در هر حال، مسلم است که ایران به عضویت در سازمان همکاری شانگهای احتیاج دارد ولی سازمان هم به ایران به عنوان یکی از اعضای کلیدی خود نیازمند است زیرا بدون ایران بسیاری از طرح های اقتصادی و امنیتی منطقه ای (ایران از تجربه عظیم مقابله با تروریسم بین المللی، جدایی طلبی و قاچاق مواد مخدر برخوردار است) در سطح حرف و شعار باقی خواهند ماند. و این در حالی است که خطرات و چالش های جدید واکنش بی درنگ و تشریک مساعی هر چه بیشتر همه اعضای سازمان همکاری شانگهای را ایجاب می کند.

منبع: وب سایت ایران رو

4949

کد خبر 427176

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 39
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • جعفر IR ۰۳:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    به نظر بنده به هیچ وجه نباید به روسیه اعتماد کرد باور کنید اس300را هم به ما نخواهند داد
    • نیوشا RO ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      آقای عزیز انگار از دنیای خبر عقبی.اس سیصد و روسیه به ایران داده ولی در حد محدود..و الان خود ایران داره روش کار میکنه تا بتونه خودش با توجه به فرمولای لازم تولیدش کنه..روسیه داره اس 400 رو تولید و روانه ی بازار میکنه.
    • بدون نام ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      90 6
      كي مي گه داده؟؟؟
    • بی نام A1 ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      98 78
      پس باید به آمریکا اعتماد کنیم
    • بی نام IR ۱۵:۴۲ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      25 9
      دوست عزیزی که فرموده روسیهه اس 300 داده و دارد روی اس 400 کار میکند اصلا نمیداند که اس 300 و اس 400 دو نوع موشک کاملا متفاوت هستند. کارایی اس 300 بسیار برتر از اس 400 است اگر فکر میکنید عدد 400 از 300 بزرگتر است پس اس 400 از اس 300 بهتر و قویتر است بهتر است به شماره مثلا ارباس 300 توجه فرمایید که حدود 300 مسافر در مسافتهای متوسط تا دور پرواز میکند اما ارباس 320 با 150 مسافر در مسافتهای موتاو و متوسط. بهتر است کمی مطالعه نه کمی در اینترنت مطلب گیر بیاورید بعد نظر دهید.
    • نیوشا RO ۰۹:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۹
      3 0
      سامانه جدید اس 400 توانایی های رزمی و تخریبی بالایی دارد وضریب خطا در آن نزدیک به صفر است. سامانه موشکی اس 300 می تواند هر هدفی را در فاصله پنج تا 195 کیلومتری منهدم کند، اما سامانه اس400 اهداف را در فاصله سه تا 240 کیلومتری نابود می کند.همچنین احتمال سرنگون کردن هواپیماها در سامانه اس300 حدود نود درصد است در حالی که این احتمال در خصوص سامانه اس400 صد درصد است. سامانه اس400 می تواند به طور همزمان سیصد هدف را شناسایی و سی و شش هدف را نابود کند، ولی سامانه اس300 می تواند به طور همزمان صد هدف را شناسایی و ده هدف را نابود کند.ما برو کشک و دوغتو بساب بچه جان..من داداشم توی پدافند هوایی کار میکنه...خودش این سامانه اس300 رو به چشم دیده..الانم خود ایران داره از روش میسازه...حالیت باشه
  • بی نام A1 ۰۳:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    جایی که روسیه هست ما نباید باشیم و همیشه در اینگونه موارد قربانی خیانت روسها شدیم
  • سامان A1 ۰۴:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    89 4
    اگر پادشاهان قاجار با بی لیاقتی قفقاز و آذربایجان ، ارمنستان ... را به شوروی واگذار کردند اکنون ............ ؟غرب و شرق همه بیگانه اند حضرت آقا. وهمه آنها در پی منافع خویش. این شما هستید که منافع خود را بر منافع مردم ترجیح داده و کشور را نابود کردید.
    • بی نام A1 ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      13 1
      میشه بفرمایید خسروپرویز چکار کرد که به نظر شما از قاجارها زورش کمتر بود البته قبول دارم که قاجارها هم زورش نمیرسید. بهتره ما در مورد زمان خودمون نظر بدیم اینکه قاجار و خسروپرویز چکار کردند به سواد ما نمیخوره اول چهارتا کتاب تاریخ بخونیم که خسروپرویز رو با یزدگرد سو و دوره تزار رو با کمونیست اشتباه نگیریم بعد نظر بدیم
    • بی نام IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      16 1
      چه ربطی به خسرو پرویز داشت؟
    • بی نام A1 ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      8 11
      ربطش اینه که قاجار از روسها شکست خورد ولی ساسانی از عربها، کی بی لیافت تره ؟
  • بی نام A1 ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    98 9
    امید بستن به روسیه مثل آویزان شدن از یک بند پاره است
  • بی نام SK ۰۴:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    به نظر من آمریکا با شیطنت هاش باز هم خیلی قابل اعتمادتر از روباه پیری به نام روسیه است .
  • بی نام A1 ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    94 5
    برای روشن شدن کافیه فقط به مطبوعات روسی مراجعه کنید متوجه میشید که تو عناد با ما چیزی کم از امریکا ندارن. پس دولت باید عزت کشورمون رو حفظ کنه و تو بازی روسیه که مارو یه اهرم فشار علیه امریکا استفاده میکنه قرار نگیره
  • بی نام IR ۰۶:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    62 10
    دلواپسان حقشا" همین روسیه کثیف است .
  • majid A1 ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    66 7
    آزموده را آزمودن خطاست روسیه قابل اعتماد نیست و نخواهد بود .
  • مرتضي A1 ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    50 6
    رفاقت با روسيه مانند رفاقت گربه و موش است وقتي که گربه از موش خسته شد ، او را قورت خواهد داد به نظر بنده روسيه دست ما را در همه کشورهايي که شوروي سابق دست داشت بند کرده و به هزينه ايران سعي مي‌کند امپراطوري دوران کمونيستي خود را حفظ کند که متاسفانه برخي جريانهاي تند رو نيز در قالب اسلام همانند همان روزگار حزب توده در خدمت اين کشور هستند.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    54 2
    همین روسهای اشغالگر در زمان قاجار حرم امام رضا ع را گلوله باران کردند
  • کاظم IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    59 7
    من یقین دارم که هیج وقت روسیه قابل اعتمادنیست ونبوده
  • بی نام A1 ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    31 7
    مرگ بر روسیه صد رحمت به آمریکا
    • بی نام A1 ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      18 14
      مرگ بر هر دوشون
  • بی نام A1 ۰۹:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    32 6
    ایران بازیچه روس ها شده
  • بی نام A1 ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    20 21
    آمریکا مسیحیت است و روسیه لا دین و بی دین و کافر به خدا
  • بی نام A1 ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    24 2
    دم آمریکا گرم باید پدر این روسیه را در بیاره آمریکا و همسایگانش را ببینید حالا روسیه و همسایگانش را ببینید انشاالله که ناتو و امریکا این روسیه را درستش میکنند
  • ناشناس A1 ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    21 10
    امریکا خیلی بهتر از روسهاست / روستا نصف ایران تا الان تصرف کردن ولی امریکا هیچ بدی در حق ایران انجام نداده است .
    • بی نام IR ۱۷:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
      14 15
      من ضد آمریکا نیستم ولی واقعا هیچ بدی نکرده ؟ فک میکنی کربلای 4 کی اطلاعات داد به عراق که لو رفت ؟ بعد هم شیرمردامونو زنده زنده .... آمریکا هم بدی کرده ولی موقعی که دشمنه مطمن باشین آمریکا وقتی دوست بشه خیلی خیانتاش کمتر از دوست بودن روسیه است خیلی کمتر . این روسها الان که دوستمون از جلو مستقیم خنجرو تا ته میکنن تو دلمون چه برسه از پشت
  • بی نام US ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    10 1
    بی نامی که در باره خسرو پرویز نظر دادی بیسواد دو تا سردار خسرو پرویز در عرض چند هفته شرق و غرب جهان شخم زدن تصرف اورلشلیم نصف ترکیه سوریه لبنان لیبی بازم بگم تنها بدنشاسی ملت ایران در تاریخ عدم تصرف استانبول بود که با بیتدبیری از دستمون پرید وگرته بعد از فتح استانبول تا قلب اروپا میرفتیم
  • رها A1 ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    14 0
    واقعا متاسفم برای طرز فکرتون اولا ..روسیه دراون زمان اتحاد جماهیر شوروی نام داشت که قاجار ننگین برای عیش و نوش و پر کردن حرامسراهای خود ایران به هراج گذاشتن و هیچ مقاومتی در برابر تجاوزروسیه نکردن...دوما باید فقط به خدا اعتماد کرد همین ..
  • ایرانی A1 ۱۴:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    8 15
    من موندم اینهمه له له ای که ایران برای این سازمان میزنه برای چیه این سازمان در ایده ال ترین گونه و شکلش میشه یه سازمانی مانند اکو که نه به درد داشت میخوره نه برداشت سازمانهایی که هیچ همگونی میان عضوهای آن نیست بی برو برگرد چیزی ازش در نمیاد و شکست خواهد خورد درست مانند این سازمان که دو کشور سودجوی نیرومند روسیه و چین و یک گروه سیاهی لشگر که چشم به دهان ایندو دارند که از سر خوشی و یا نیاز بویزه روسیه هرگاه بخواهند و در تنگنا از سوی غرب باشند رو به سوی این سازمان میکنند وگرنه میگذارندش توی آب نمک برای بار دیگر ایران با پذیرفته شدن در این سازمان چیز ویزه ای بدست نمیاورد و تنها یکی به سیاهی لشگرها افزوده میشود و شاید یک نقش دو و سه هم بهش بدهند
  • بی نام RO ۱۴:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    60 13
    روسیه هرچی هم که باشه انصاف داشته باشین از اسرائیل از داعش از عربستان حمایت نمی کنه و مثل آمریکا تجاوزگر نیست و منطقه خاورمیانه رو به این آشوب و هرج و مرج نکشیده، این که جنایات شما به خاطر دشمنی با روسیه تمام جنایتهای آمریکارو نادیده می گیرین
  • بی نام A1 ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    17 14
    چه كسي گفته كه آمريكايي ها مسيحي هستند؟؟؟ شيطان پرستي يكي از دين هاي رايج در آمريكا هستش
  • بی نام A1 ۱۵:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    44 6
    اتفاقا به نظر ميرسه اگر ايران وارد شانگهاي دردسر هاي اين پيمان بيشتر مي شود، همچنين يك عده اي در ايران هستند كه از همكاري بين ايران و روسيه هراس دارند چون كافر همه را به كيش خود پندارد اين افراد از اين غافل هستند كه ارتباط ايران و روسيه فقط ارتباط سازنده دو همسايه است چون اين افراد فقط احساس ميكنند هر كشوري با ايران ارتباط داشته باشد مثل ارباب آنها آمريكا مي باشد اين ها همان دلواپس هاي منافع استعماري آمريكا در ايران هستند كه از خود آمريكايي ها هم بيشتر نگران منافع آمريكا هستند؟؟؟؟
    • بی نام A1 ۰۸:۰۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۹
      2 4
      تو و دارودسته روسها که آدم رو یاد تاواریش های توده ای میندازید حتما راست میگیید ارتباط سازنده ایران و روسیه با تن صدای جناب خان خوانده شود میشه یه چند تا از این ارتباط های سازنده رو با ذکر مثال نام ببری هم آمریکا و هم روسیه از هم بدتر و کثیفترند ولی کار کثیف شماها اینه که زیر ماسک آمریکا ستیزی واسه روسها دولا راست میشید و فکر میکنید مردم ایران نمیفهمند روسیه ای که تنها ایران را بمانند یک کارت بازی در برابر آمریکا میبیند و بس
    • بی نام IR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۳۰
      0 0
      چيه برادر آمريكايي از تعداد مثبت ها به نظر من ناراحت شده آخي؟؟
  • بی نام A1 ۱۵:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    40 7
    خنده دار ترين و مضهك ترين جمله اي ك هتو عمرم شنيدم اين هست آمریکا مسیحیت است و روسیه لا دین و بی دین و کافر به خدا آقاي نويسنده ابتدا يك تحقيق در مورد ريشه هاي پيشين و كنوني شيطان پرستيو همجنس بازي انجام بده بعدا بنويس؟؟؟
  • عبدالرحمن A1 ۱۷:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    2 6
    با انجام مذاکرات سازش ایران و امریکا روسیه هم سعی در نزدیک شدن به عربستان میکنه به نوعی میخواد عوض عوض بکنه با ایران
  • بی نام A1 ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    11 0
    شما هنوز پس حرف امام خمینی عزیز رو باور نکردید که گفت نه شرقی و نه غربی فقط جمهوری اسلامی ... بچسبید به کشور و نخبه های خودتون و روی پای خودتون وایسید
  • بی نام A1 ۲۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    9 0
    دوستان شیطون من بهتره کمی باهم جدی باشیم ... زمان محمد رضا شاه ایشان خیلی به آمریکایی ها اصرار داشتند که کارخانه ذوب آهن در اصفهان راه اندازی کنند اما آمریکایی ها طفره میرفتند و میکفتند شما منابع نفتی دارید نیازی ندارید ما به شما میفروشیم اما همین روسیه اینکار رو برای شاه کرد با اینکه ایران اونوقت خیلی با آمریکا گرم تر بود ... در دنیای سیاست باید واقعیت ها رو قبول کرد هر کشوری منافع ملی خودش رو دنبال میکنه و فواید خارجی خاص خودش رو داره بنظر من ایران باید با سیاستی هوشمندانه هم از امریکا بهره ببره هم از روسیه و هم با حفظ توانمندی و بومی سازی بتونه در مواقع ضروری از اونها چشم پوشی کنه و نباید از خودکفایی خودش غافل باشه
  • سلمانی IR ۱۱:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۹
    4 2
    تنها اعتماد ملت وحکومت انقلابی ایران به خداست و باید باشه..... چون ما با خدا عهد بستیم و عمل میکنیم... حالا هرکی با ماست یاعلی√

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین