اقتصادنیوز نوشت: اقتصاددان موسسه بانک توسعه آسیایی ADBI معتقد است که دور از ذهن است قیمت نفت نصف قیمت فعلی شود.

اقتصاددان موسسه بانك توسعه آسيايی ADBI معتقد است که دور از ذهن است قیمت نفت نصف قیمت فعلی شود. واقعیت این است که در صورت پایین آمدن بیشتر قیمت نفت حتی کشورهایی که هزینه تولید نفت را با پایین‌ترین میزان می‌پردازند هم با مشکلاتی روبرو می‌شوند.

فرهاد تقی‌زاده حصاری در خصوص علل کاهش قیمت نفت در مدت اخیر، عنوان کرد: «بازار جهانی انرژی به خصوص بازار نفت خام بسیار آشفته است. تقریبا کسی انتظار نداشت که قیمت نفت خام در عرض قريب به یک سال، دو سوم از ارزش خود را از دست بدهد و تا این حد سقوط کند. روز جمعه قیمت هر بشکه نفت خام WTI روی رقم 35 دلار و 36 سنت بسته شد.»

وی ادامه داد: «با وجود شرایط فعلی و عدم توافق اخير اوپک برای کاهش سقف تولید و در عین حال، وجود عرضه قابل توجهی که از سوی برخی کشورها مانند عربستان و آمریکا وجود دارد، احتمال کاهش بیشتر در قیمت نفت وجود دارد. افت اخیر در قیمت نفت بیشتر به دلیل کاهش تقاضا از جانب مصرف‌کنندگانی مثل چین، مازاد عرضه از سوی اوپک و ایالات متحده آمریکا و همچنین جایگزین کردن دیگر حامل‌های انرژی مانند گاز و انرژی‌های تجدیدشونده به جای نفت خام - به عبارتی کاهش سهم نفت خام در سبد انرژی بسیاری از کشورها و افزایش سهم دیگر حامل‌های انرژی مانند گاز و انرژی‌های تجدیدشونده- بوده است.»

چرا قیمت نفت، سقوط کرد؟
عضو هيات علمی دانشگاه كيو ( توكيو، ژاپن) عنوان کرد: «به غیر از عرضه و تقاضا عوامل دیگری هم بر قیمت هر ماده از جمله نفت خام اثر می‌گذارند. از جمله مهم‌ترین این عوامل بحث انتظارات است. در اوایل سال آتی میلادی با اجرایی شدن برجام و برداشته شدن تحریم‌های اقتصادی علیه ایران، بازار جهانى انتظار عرضه تازه‌ای از جانب ایران دارد. این مساله خود مزید بر علت است و دلیل دیگری بر کاهش مجدد قیمت نفت است.»

تقی‌زاده عنوان کرد: «مساله‌ای که در مورد آن می‌توان یقین داشت این است که در صورت پایین ماندن قیمت نفت یا افت مجدد آن، سرمایه‌گذاری‌های جديد در حوزه انرژی از جمله در خصوص اكتشاف و استخراج منابع جديد نفت به میزان قابل توجهی تحت شعاع قرار می‌گیرد و كاهش مى‌يابد.»

اقتصاددان موسسه بانك توسعه آسيايي ADBI در عین حال به این مساله نیز اشاره کرد که «از طرف دیگر بسیاری از تولیدکنندگان نفت غير متعارف نظیر نفت شیل در آمریکا به دلیل بالا بودن هزینه تولید، تنها در صورت افزايش قیمت نفت امکان عرضه دارند. آنها زمانی شروع به عرضه کردند که قیمت نفت بالای 100 دلار بود و بسیاری از عرضه‌کنندگان نفت شیل بر اساس چشم‌انداز روشنی که از آینده در نظر داشتند شروع به عرضه کردند و در عین حال بسیاری از آنها با اعتباراتی که دریافت کردند و سرمایه‌گذاری‌هایی که انجام دادند، توانستند حجم تولید خود را بالا ببرند.»

وی تاکید کرد:« به طور قطع اگر قیمت نفت در همین حد پایین باقی بماند و اگر قیمت بخواهد بیشتر از این افت کند، خطر بزرگی متوجه تولیدکنندگان نفت غیرمتعارف است و احتمال اینکه در آینده نزدیک از بازار عرضه خارج شوند، وجود دارد. از اين رو احتمال اینکه در بلندمدت قیمت نفت به کمتر از 30 دلار برسد، بسیار اندک است.»

قیمت نفت نصف می‌شود؟
به گفته تقی‌زاده حصاری، « همین احتمال یعنی پایین آمدن قیمت نفت به زیر 30 دلار برای کوتاه مدت، وجود دارد. بسیاری از تحلیل‌گران بازار انرژی حتی پیش‌بینی قیمت نفت به کمتر از نصف قیمت فعلی را هم ‌دارند. دلیل‌شان هم این است که هزینه تولید نفت خام در بسیاری از کشورها از جمله کشورهای حوزه خلیج فارس اندک و چیزی در حدود 10 دلار و حتی کمتر از آن است. آنها بر اين باورند كه در افق دو تا سه سال آینده اقتصاد این کشورها توان تحمل کردن قیمت نفت ارزان را دارد. حتی پیش‌بینی می‌كنند که قیمت نفت به نصف میزان فعلی برسد.»

وی در خصوص پایین‌تر آمدن قیمت‌ نفت نیز یادآور شد: «به نظر من این به دور از ذهن است كه قيمت نفت نصف قيمت فعلى شود. درست است که عربستان ذخایر ارزى بالایی دارد ولی با مشکلات اقتصادی بسیاری دست و پنجه نرم می‌کند و کسری بودجه قابل توجهى دارد. از طرف ديگر در سمت تقاضا نيز پيش‌بينى مى‌شود رشد اقتصاد جهانى براى سال آتى ميلادى بيشتر از سال جارى باشد، كه اين خود تقاضاى جديدى را در بازار كالا من جمله در بازار نفت خام ايجاد مى كند و مانع افت شديد ديگر در قيمت اين ماده مى‌‌شود.»
22539

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 488795

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =