دولت انتظار داشت با تصویب پیشنهاد اختصاص 3 در صد درآمد شرکتها و مؤسسات دولتی به امور ورزشی، فرهنگی و مسائل اجتماعی، بودجه ورزش را افزایش دهد؛ اما مجلس بعد از آنکه با این خواست دولت به دلیل وجود ابهامهایی در این تبصره مخالفت کرد، واریز یک درصد درآمد شرکتهای دولتی به حساب ورزش را الزام آور کرد تا با افزایش 3600 میلیارد تومانی، بودجه 630 میلیارد تومانی ورزش (در سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک) تا سقف 4230 میلیارد تومان (در صورت جذب حداکثر اعتبار) افزایش یابد.
البته این یک درصد باید از سوی نهادها و شرکتهای دولتی توسط خود آنها صرف امور عمرانی ورزش شود و اگر نتوانستند مطابق برنامه پیشنهادی به سازمان تربیت بدنی پیش بروند باید نیمی از آن پول را به خود سازمان تربیت بدنی واگذار کنند.
مجلس با رد پیشنهاد دولت برای اختصاص3 درصد از درآمد شرکتها و مؤسسات دولتی به ورزش، فرهنگ و خدمات اجتماعی، با اختصاص یک درصد الزامآور این درآمدها به حساب ورزش موافقت کرد تا لطفی بی اندازه در حق ورزش کشور کرده باشد و این دقیقا همان چیزی است که رئیس سازمان تربیت بدنی از ماهها پیش به دنبال آن بود. این شرکتها و مؤسسات که طبق خواست اولیه مجلس برای بودجه سال آینده «میتوانستند» تنها نیم درصد درآمدشان را در ورزش هزینه کنند، با رایزنی علی سعیدلو رئیس سازمان تربیت بدنی با نمایندگان، «باید» یک درصد را به ورزش اختصاص دهند.
دولت در لایحه بودجهای که به مجلس داده بود، افزایش 3 درصدی را مطرح کرده بود تا از این طریق، پول ورزش هم افزایش یابد. محمود احمدینژاد، رئیس دولت دهم در مراسمی که هفته گذشته برای تجلیل از قهرمانان ورزش برگزار شده بود، وعده داد بودجه ورزش در سال آینده 5 برابر میشود. این بهترین خبر در آستانه سالی بود که فدراسیونها باید تیمهای ملیشان را برای شرکت در بازیهای آسیایی 2010 گوانگژو آماده میکردند؛ اما این هدف دولت که در سایه همان طرح 3 درصدی به مجلس داده شده بود، باید از سوی مجلس رای میگرفت تا به عمل درآید و این اتفاق هرگز نیفتاد تا مجلس آن طور که خود صلاح میداند، ورزش را به نان و نوا برساند.
این اتفاق خوش که نتیجه رایزنی رئیس سازمان تربیت بدنی با مجلس شورای اسلامی و همراهی مطلق نمایندگان با ورزش کشور بود، در سال آینده میتواند ورزش را با رشدی جهشی مواجه کند و حتی اگر تمامی این یک درصد از سوی نهادها به سازمان تربیت بدنی واگذار نشود و تنها 30 درصد این پول به ورزش برسد، 1200 میلیارد تومان به حساب سازمان ورزش میرود که این پول، ورزش را دگرگون خواهد کرد. آن هم در سالی که قرار است ورزش در بزرگترین اتفاق آسیایی یعنی در بازیهای آسیایی شرکت کند.
اگرچه مجلس با پیشنهاد طرح 3 درصدی دولت به دلیل وجود ابهام مخالفت کرد؛ اما کاری کرد که فدراسیونها و کلا ورزش کشور، آیندهای روشن را انتظار بکشد.
جلال یحییزاده، رئیس کمیته تربیت بدنی کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی چند روز پیش در گفتو گو با خبر آنلاین دلایل مخالفت کمیسیون تلفیق با این طرح را توضیح داده بود: «در این بند قید شده که 3 درصد از درآمدهای شرکتها و مؤسسات دولتی میتواند در زمینههای فرهنگی، ورزش و خدمات اجتماعی هزینه شود. این بند، ابهامهای زیادی داشت. اولاً مشخص نبود که رقم دقیق این مبلغ، چقدر میشود و بعد اینکه نحوه هزینه کرد این ارقام مشخص نبود. این بند پیشنهادی بود که بر اساس آن آقای رئیسجمهور در نطقشان گفتند بودجه ورزش 5 برابر شده است. اما این طرح در کمیسیون تلفیق رد شد. بر اساس این بند آقای رئیسجمهور هر جایی که برود، یعنی در اماکن فرهنگی یا برنامههای اجتماعی هم که برود، میتواند بگوید بودجهتان را 10 برابر کردهایم ولی این مبهم بود و نمیشد در عمل گفت چقدر پول از این طریق به ورزش میرسید».
نماینده تفت و میبد در مجلس به افزایش درآمد ورزش از تغییر هزینهکرد شرکتها و مؤسسات دولتی در ورزش هم اشاره کرد: «به نظر من بهتر بود آقای رئیسجمهور، از همان اول همان پیشنهاد دکتر سعیدلو را که ماهها به دنبالش بود به مجلس ارائه میکرد. یعنی همان بند ب ماده 117 و قانون یک درصد یا اصلاً 5/0درصد را به حالت الزام آور در میآورد و اختیارش را به سازمان تربیتبدنی واگذار میکرد که رقمی نزدیک به 2 هزارمیلیارد تومان میشد و ایشان میتوانست برنامههایش را پیش ببرد».
البته یحییزاده دراین گفتو گو احتمال داده بود که پیشنهاد واریز 3 درصد درآمد شرکتها به ورزش هم در صحن علنی مجلس رد شود که این اتفاق هم افتاد و نمایندگان مجلس با اختصاص سه درصدی درآمدهای شرکتها و مؤسسات دولتی به امور ورزشی، فرهنگی و اجتماعی موافقت نکردند؛ اما همان طور که سازمان تربیتبدنی خواسته بود، مجلس با اجباری کردن واریز یک درصد بودجه نهادها و شرکتهای دولتی به حساب ورزش، خدمتی بزرگ در حق ورزش کرد.
نظر شما