«گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران به تاخیر افتاد.» کاندولیزا رایس وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که با توجه به فرصت اندک باقیمانده تا پایان عمر دولت کنونی بوش، تصمیمگیری درباره گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران به دولت باراک اوباما، رییس جمهور منتخب آمریکا سپرده میشود.
هویج با کارکرد سمی
روزنامه صهیونیستی هاآرتص که خبر دیدار هفته گذشته ویلیام برنز، معاون امور سیاسی وزارت خارجه آمریکا را با گروهی از دیپلماتهای رژیم صهیونیستی در واشنگتن منتشر کرد، نوشت: برنز که احتمالا در دولت اوباما نیز در سمت کنونی ابقا خواهد شد، از یک استراتژی موسوم به «هویج سمی» پرده برداشت و گفت آمریکا در بحث بازگشایی دفتر حافظ منافع در تهران این استراتژی را دنبال میکند.
به گفته برنز استراتژی «هویج سمی» به آمریکا امکان میدهد با مردم ایران ارتباط مستقیم برقرار کند و علاوه بر این بتواند با «جامعه اصلاحطلبان میانهرو» درباره رئیس جمهور آینده گفتوگو کند. رایس نیز در گفتههای تازه خود چنین دفتری را با بخش حافظ منافع آمریکا در کوبا مقایسه کرد و گفت که هدف این دفتر در درجه اول توسعه تماسهای مستقیم با مردم ایران است. بنابراین این هویج سمی نیاز سیاستمداران غرب را به چماق مرتفع میکند.
نظر مثبت!
در این حال موضع رسمی دولت محمود احمدینژاد پیش از این در قبال تعارف این هویج سمی این بود که اگر چنین طرحی ارایه شود «با نظر مثبت» بررسی خواهد شد. اما اعلام تاخیر در گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران مسیری را که با ارسال پیام تبریک به اوباما باز شده بود مسدود کرد. هرچند رایس تحولات گوناگون از جمله جنگ روسیه با گرجستان را عامل تاخیر گشایش این دفتر دانست، اما آنچه زمان بلعیدن این هویج سمی را برای ایران به تاخیر انداخت و آن را به دست رئیس جمهور مدعی تغییر سپرد، نگرانیهای کاخ سفید بود. به نوشته هاآرتص مقامات ارشد آمریکایی نگران بودند بازگشایی این دفتر در تهران قبل از خردادماه سال آینده که زمان انتخابات ریاست جمهوری ایران است عامل پیروزی احمدینژاد در انتخابات شود.
همان تغییر که دوست ماست
پیگیری گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در ایران در حالی به دولت باراک اوباما سپرده شد که او در جریان انتخابات گفته بود حاضر است بدون پیششرط با ایران مذاکره کند. در حالی که مککین با اتخاذ مواضع ضد ایرانی نشان داد که رفتاری سختتر از بوش در پیش خواهد گرفت. گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا که اواسط سال جاری میلادی مطرح شد با نزدیک شدن انتخابات ریاست جمهوری آمریکا متوقف شد، زیرا ممکن بود این امر به عنوان کمک بوش جمهوریخواه به نامزد دموکرات تلقی شود و یا مککین را در ادامه مسیر سیاستهای ضد ایرانی جمهوریخواهها دچار مشکل کند. اما اکنون این کار با شعار تغییر که اوباما سر داده بود سازگار است.
فعلهای مجهول آمریکایی
پیش از این نیز رایس در سفر اخیر خود به خاورمیانه به مقامهای رژیم صهیونیستی از جمله اولمرت، ایهود باراک و لیونی گفته بود که اتخاذ تصمیم درباره این موضوع به دولت آینده واگذار خواهد شد.
اما رایس که آخرین روزهای خود را در وزارت خارجه آمریکا سپری میکند در هیچکدام از این اظهارنظرها نگفت که چه کسی اختیار این کار را از دولتی سلب و به دولتی دیگر واگذار میکند. اگر قرار باشد این جمله رایس که «گشایش دفتر حافظ منافع آمریکا در تهران به دولت باراک اوباما، رئیس جمهور منتخب آمریکا سپرده میشود» را که با فعل مجهول ادا شده، به صورت جملهای با فعل معلوم نوشت مرجع آن چه کسی خواهد بود؟
نظر شما