رییس جمهور تقویت روابط با کشورهای اسلامی را از اولویت‌های اصلی جمهوری اسلامی ایران برشمرد و تاکید کرد هر حرکت تفرقه‌افکنانه‌ای در سازمان همکاری اسلامی قطعاً بی‌اعتبار است.

به گزارش خبرآنلاین متن سخنان حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی، در سیزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه به این شرح است:

بسم‌الله الرحمن الرحیم

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعًا وَلَا تَفَرَّقُوا وَاذْکُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَیْکُمْ إِذْ کُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَیْنَ قُلُوبِکُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا

جناب آقای اردوغان؛

رئیس‌جمهور محترم کشور برادر ترکیه و رئیس اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی

روسای محترم کشورهای اسلامی؛

خانم‌ها، آقایان؛

در آغاز مایلم ضمن تبریک به جنابعالی، از میهمان‌نوازی گرم دولت و ملت ترکیه قدردانی نموده و برایتان سعادت و موفقیت آرزو نمایم.

امروز که با شعار "وحدت و همبستگی برای عدالت و صلح" در شهر زیبا و تاریخی استانبول گرد هم آمده‌ایم، فرصت مناسبی است تا به سرنوشت مشترک تمامی مسلمانان در جهان، بیندیشیم.

تنها چند قرن پیش، زمانی که تمدن بزرگ اسلامی در اوج قدرت و اقتدار خویش قرار داشت، شاید کسی تصور نمی‌کرد روزی جهان اسلام گرفتار این‌همه ضعف و سکون شده و در برابر تمدن غربی، که در رشد فکری و علمی، وامدار مسلمانان بوده است، در موضع ضعف قرار گیرد و یا آن روز که تمدن اسلامی همه نحله‌های فکری و اقوام و طوایف مختلف را در درون خود جای‌داده و همزیستی مسالمت‌آمیزی را بین آنان برقرار کرده بود، شاید کسی تصور نمی‌کرد روزی چنان فرقه‌گرایی و افراطی‌گری در بین مسلمانان شایع شود که کشته شدن مسلمان به دست مسلمان به امری عادی بدل گردد.

واقعیت آن است که افول تمدن اسلامی از زمانی آغاز شد که قدرت‌های بزرگ اسلامی به‌جای هم‌افزایی به درگیری بی‌حاصل با یکدیگر پرداختند و زمینه را برای تهاجم‌های خارجی فراهم کردند.

و اکنون متأسفانه تاریخ تکرار می‌شود. هجوم همه‌جانبه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، و بخصوص فکری و اعتقادی به جهان اسلام مجدداً شدت گرفته است ولی این بار به شکلی جدید و با استفاده از اسلام علیه اسلام و مذهب علیه مذهب، گروه‌های افراطی و تکفیری، که همگان می‌دانند از کجا و چگونه شکل‌گرفته‌اند و چطور حمایت می‌شوند، به خشن‌ترین و بی‌رحمانه‌ترین شکل ممکن مسلمان و غیرمسلمان را قتل‌عام می‌کنند. خشونت محض بر عطوفت اسلامی غلبه کرده و ارزش‌های جاهلی جایگزین ارزش‌های اخلاقی اسلام شده است. متأسفانه این سبعیت تحت نام و لوای اسلام صورت می‌گیرد و قربانی اصلی در این میان «اسلام» است و اصول و ارزش‌های آن.

جهان اسلام سزاوار آن نیست که در موج ناامنی، خشونت و تروریسم سازمان‌یافته درغلطیده و مبتلابه عقب‌ماندگی و توسعه‌نیافتگی همه‌جانبه گردد. بلکه سزاوار آن است که بر جایگاهی برتر بنشیند؛ و این ممکن نیست مگر آنکه با دغدغه بیشتر به وضعیت کنونی و دنیای پیرامونی خویش بیندیشیم؛

این عمل ماست که مبنای قضاوت مردم جهان اسلام در مورد اسلامیت رفتار ما قرار می‌گیرد نه ادعاها و القاب و عناوین ما.

اگر کمک‌های مالی و نظامی، به برخی گروه‌های ضد اسلام امکان داد که نام اسلام را به گروگان بگیرند و چهره زیبای اسلام را به جنایت و آدمکشی بیالایند و برای توطئه زشت اسلام هراسی، شاهد و بهانه بسازند، چگونه می‌شود از سلم و سلام اسلام دفاع کرد؟

اگر صدها میلیارد دلار از ذخایر و منابع امت اسلامی به‌جای آنکه صرف رشد و اشتغال جوانان شود، به بهانه هراس‌های موهوم، صرف پر کردن زرادخانه‌های نظامی شد و علیه یکدیگر بکار رفت، چگونه می‌توان از وحدت سخن گفت و جوانان را به رعایت اصول کرامت و برکت اسلامی متقاعد نمود؟

جمهوری اسلامی ایران، از همان روزی که عهده‌دار ریاست هشتمین اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی در تهران شد تا زمانی که ایده «جهان علیه خشونت و افراطی‌گری» (WAVE) را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح نمود، بر یک‌سخن محوری تکیه داشت؛ و آن اینکه گفتگو و تعامل سرآغازِ درک دردها و مسائل اساسی زمانه و درمان مؤثر آن‌هاست. ما باید به نام اسلام در ائتلاف جهانی برای صلح و مقابله با خشونت، پیشگام باشیم؛ و امنیت پایدار و حیات مطمئن و حقوق همه‌جانبه انسان را به منطقه و جهان بازگردانیم.

اسلام به ما آموخته است که جنایت به هر نامی و در هر مکانی که انجام شود، جنایت است؛ چه در سرزمین مظلوم فلسطین باشد و چه در لاهور و بیروت و دمشق و استانبول و یا در نیویورک و پاریس و بروکسل. مهم آن است که ریشه‌ها و زمینه‌ها را به‌درستی بشناسیم و با عزمی استوار و اراده‌ای راسخ، درصدد مقابله با همه صورت‌های آن برآییم.

بنام جمهوری اسلامی ایران برای نیل به این مقصود با صراحت اعلام می‌کنم که:

1 باید به اولویت گفتگو و اتخاذ راه‌حل‌های دیپلماتیک در میان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، برای حل همه اختلافات وفادار ماند؛ تا سوءظن‌های سیاسی و تاریخی و غفلت از مداخله‌ها و نقش‌آفرینی قدرت‌های بزرگ و صهیونیسم اولویت گفتگو را تحت‌الشعاع تصمیمات شتاب‌زده و آرایش‌های خاص سیاسی قرار ندهد.

2 باید امنیت پایدار، پیشرفت علمی و توسعه همه‌جانبه اعضای سازمان همکاری اسلامی را امنیت، پیشرفت و توسعه جهان اسلام دانست و از آن استقبال کرد و اجازه نداد با ایجاد موقعیت‌های هراس‌انگیز و خلق خطرهای موهوم این ضرورت به محاق برود. جمهوری اسلامی ایران از همه اعضای سازمان، مجدانه می‌خواهد که ظرفیت‌های علمی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و فرهنگی ایران را از آنِ خود نیز دانسته و قدرت آن را قدرت خود بدانند، همان‌گونه که جمهوری اسلامی ایران همین باور را نسبت به سایر کشورهای اسلامی دارد.

3 باید همواره خطر رژیم صهیونیستی را به‌عنوان منبع اصلی تولید خشونت و افراطی‌گری همواره به خاطر داشت و پذیرفت که استمرار قتل‌عام مردم بی‌گناه فلسطین و عمدتاً زنان و کودکان، در سرزمین‌های اشغالی و حملات غیرانسانی و محاصره غزه، حاکی از سرشت خشونت‌آمیز رژیمی است که متأسفانه با تغافل جامعه جهانی و بخصوص قدرت‌های غربی به سبعیت خود ادامه می‌دهد.

عالی‌جنابان،

جمهوری اسلامی ایران با دوری از هرگونه تنش و بی‌ثباتی در منطقه، باسیاست منطقه‌ای و بین‌المللی شفاف خود، همواره در راستای گسترش همبستگی و وحدت امت اسلامی تلاش نموده، تقویت روابط با کشورهای اسلامی را از اولویت‌های اصلی خود قرار داده و بر این اعتقاد راسخ است که حل‌وفصل اختلافات و سوءتفاهمات صرفاً از مسیر دیپلماتیک و با استفاده از روش‌های مسالمت‌آمیز و انجام مذاکرات میسر می‌باشد. به همین دلیل ما علاقه‌مندیم مشکلات احتمالی با دیگر کشورها را از مسیر اخوت اسلامی، حسن هم‌جواری و باور به خیر عمومی امت اسلامی، حل‌وفصل نماییم و آمادگی داریم تا با رایزنی، مشورت و تعامل سازنده، فضای لازم را برای رفع ابهامات و زدودن اختلافات، از طریق گفتگو و مفاهمه فراهم‌سازیم.

رهبران گرامی کشورهای اسلامی؛

برای همه روشن است که نه عربستان مشکل ایران است؛ و نه ایران مشکل عربستان. مشکل اصلی، جهل و تعصب و خشونت‌ورزی است. معضل همه ما، اختلافات در جهان اسلام است.

جمهوری اسلامی ایران همواره پشتیبان کشورهای اسلامی و مسلمانان در برابر تجاوز و تهدید و اشغال و تروریسم بوده و هست.

آن روز که صدام به کویت تجاوز کرد؛ این ایران بود که قبل از همه این تجاوز را محکوم نمود و به آوارگان کویتی و عراقی پناه داد؛

آنگاه‌که تروریست‌های تکفیری به دروازه‌های بغداد و اربیل نزدیک شدند، این ایران بود که در برابر تهاجم وحشیانه آن‌ها به کمک ملت و دولت عراق شتافت؛

آنگاه‌که دمشق در معرض اشغال و نابودی تروریست‌ها قرار گرفت این ایران بود که در کنار سوریه ایستاد؛

زمانی که غزه مورد تجاوز صهیونیست‌ها قرار گرفت، حزب‌الله رشید و ‌ایران در کنار ملت فلسطین ایستادند؛ و روزی هم که لبنان مورد تجاوز آن‌ها قرار گرفت بازهم حزب‌الله بود که در پیشاپیش مردم لبنان درصحنه نبرد قرار گرفت.

اگر روزی تروریست‌ها و متجاوزان بخواهند هر کشور اسلامی و یا اماکن مقدس اسلامی را تهدید کنند و از ما کمک خواسته شود، بی‌درنگ آماده کمک به مسلمانان مظلوم خواهیم بود.

خانم‌ها و آقایان؛

از اجلاس سازمان همکاری اسلامی که به نام وحدت برگزارشده است، نباید هیچ‌گونه پیامی که به تفرقه در میان امت اسلامی دامن بزند برخیزد؛ و هر حرکت تفرقه‌افکنانه‌ای ازآنجاکه اجماع این سازمان و امت اسلامی را به همراه ندارد و با فلسفه تشکیل این سازمان در تعارض است، قطعاً بی‌اعتبار است.

ما به‌حکم رحمانیت و عقلانیت اسلامی، وظیفه‌داریم که هرگونه غبار خشونت و افراطی‌گری و فرقه‌گرایی را از چهره دین، بزداییم؛ و با تمسک به قرآن کریم که:

«و کَذَلِکَ جَعَلْنَاکُمْ أُمَّهً وَسَطًا لِّتَکُونُوا شُهَدَاءَ عَلَی النَّاسِ وَ یَکُونَ الرَّسُولُ عَلَیْکُمْ شَهِیدًا»

جهان اسلام را الگوی جامعه «میانه و معتدل»، در دنیای پیش‌رو سازیم.

از توجه شما سپاسگزارم.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته
27216

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 527104

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 14 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • فواد A1 ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    56 32
    احسنت اینه سخنرانی هوشمندانه در قالب دیپلماسی همه حرفهای خود را به عربستان زدیم با ادبیات بسیار مناسب ممنون که باعث بالا رفتن ارزش ایرانی شدید در دوره هشت ساله همش شاهد تضعیف جایگاه ایران بودیم یا اینقدر ضعیف سخنرانی میشد که ما را مسخره میکردند
    • بی نام A1 ۰۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
      10 2
      حتما به واسطه همان تضعیف جایگاه بود که عربستان نتوانسته بود چنین اجماعی را علیه ما ایجاد کند؟؟ راستی به واسطه همان تضعیف جایگاه بود که اجلاس سران عدم تعهد در ایران برگزار شد؟؟ یک روزی طرف حساب ما قدرت های بزرگ دنیامحسوب می شدند و باید با آنها مقابله می کردیم و امروز در مقابل عربستان باید صف آرائی کنیم و شکست هم بپذیریم این می شود ارتقاء جایگاه یک روز ما را الگوی مقابله پایداری موفق در برابر دنیای غرب می دانستند امروزه روز باید برویم و در یک کتفرانس اسلامی و کوچک از عربستان لغز بشنویم و تهدید به تحریم از سوی کشورهایی شویم که هم مرز ما هستند این می شود ارتقاء جایگاه ملتی با این دید باید مورد اعتناء و توجه نباشد
  • هرسین IR ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    46 29
    درود بر شرفت روحانی عزیز و عاقل
  • بی نام RO ۱۳:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    47 93
    دشمنی ایران وعربستان فقط بنفع اسرایله باروحانی و گفتگوی تمدنها موافقم
  • بی نام IR ۱۳:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    9 52
    شما بگید این جرف ها وراهکارها رو ولی همه کار خودشون رو می کنند . زدن جرف بیهوده چه فایده ای داره اجمدی نزاد کلی راهکارداد آخرش چی شد .
  • بی نام A1 ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    7 74
    احمدی نژادی ام.به احمدی نژاد هم رای خواهم داد ولی این سخنرانیت خوب بود
    • بی نام IR ۱۸:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
      6 3
      سخنرانی خوب مگه سخنرانی برای صندلی‌های خالی نبود؟
  • مهدی IR ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    متاسفم چهارصد پنجاه نفر هموطن رو کشتن بعد اقای روحانی میفرمایند با هم مشکل نداریم به قول امام خمینی از اسراییل امریکا بگذریم از آل سعود نمیگذریم
    • وحید IR ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
      3 1
      یه عده خودشون رو زدن به خواب فکر می کنن بقیه چیزی حالیشیون نیست، بحث حج ارتباطی به دولتی ها نداره ضمن اینکه واکنش در حمله به سفارت، هرچند خطا، اما اگر برای مردم بود باید بعد از اون واقعه یا حتی قبلترش می بود
    • بی نام IR ۱۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
      6 4
      مشکل داریمشما بفرما برو علیه همه اعراب بجنگ زدن حرف مفت که خرجی ندارد.
    • سید حیدر A1 ۱۸:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
      2 1
      سلام این که از آل سعودیهود نمیگذریم با این که عربستان مشکل ما نیست در تضاد نیست، انصافا متن فوق العادهای بود اما بعید اون ذهنای متعصب و جاهلی که تو اون جلسه اند عبرتی بگیرند اما هر کی یه خرده مسلمون باشه قطعا تحت تاثیر قرار میگره، نتیجه ش باید تو خود اجلاس دید اگر بازم بخوان طرحی علیه ایران بدن فقط باید گفت دیگه حرفی برای گفتن ندارم
    • بی نام A1 ۲۰:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
      3 1
      شما اگر یک مقدار تفکر کنی به این نتیجه میرسی که کشته شدن همون 450 نفر میتونه تقصیر همون غربی ها باشه در عربستان مدیریت مراسم حج به عهده چند شرکت اروپایی هست چون عربستانی ها توانایی مدیریت همچین کاری را ندارند تا بین ایران و عربستان اختلاف بندازند. اختلاف بین این دو کشور فقط به نفع غربی هاست
    • بی نام IR ۰۲:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
      4 1
      تا کی همو بکشیم شما که نمی گذری بلند شو برو تا صلح نکردن انتقام بگیر اگه راست میگی
    • بی نام A1 ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
      3 1
      . صبر داشته باشید تا نتیجه ی این خویشتن داری را در اذهان دولت های دیگر ببینید. این نشانه ی تسلیم نیست..این نشانه ی سیاست مدار بودن یک مسلمان است که از جنگ و نا امنی بیزار است..
    • شمس تبریزی A1 ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
      1 2
      حضرت روحانی فرمودن با عربستان مشکلی نداریم. ببخشید ما چند سال هست که در سوریه با عربستان جنگ نیابتی داریم. منظورتان از اینکه مشکلی ندارین چیه؟ بنده از صحبتهای ایشان سردرنیاوردم
  • حسینی A1 ۱۷:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    6 1
    در سیاست و دیپلماسی بعضی وقتها نیاز هست با دشمن قسم خورده هم رو در رو صحبت کرد تا نظر مردم دنیا نسبت به کشورت منفی نباشد و بتوانی در این بازیهای سیاسی پیروز میدان باشی
  • بی نام IR ۱۷:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    6 3
    بسیار عالی بسیار زیبا بسیار محکم و بسیار مودبانه درود اقای روحانی درود بر حزب الله عزیز لبنان مظلوم ترین مجاهدان اسلا در حال حاضر
  • بی نام A1 ۲۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    6 2
    متن سخنرانی عالی بود. آفرین
  • سهیل IR ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۶
    6 2
    سخنرانی عالی بود و میتونه تاثیر خیلی خوبی روی افکار عمومی مسلمانان و غرب داشته باشه.
  • سعید A1 ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
    9 14
    جناب روحانی درود بر شما که با صحبت های منطقی و مستدل افتخار ایران و ایرانی هستید
  • بی نام A1 ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۷
    7 10
    عالی بود