سقاخانه‎هایی که تشنه مرمت هستند/نقوش ماندگار تاریخ، در معرض فراموشی

چهره سقاخانه هایی که با نقوش اسلامی زیبا و حجاری های بی نظیر واقعه کربلا را نقش زده اند رو به فراموشی است؛ در واقع بیش از 54 سقاخانه در اصفهان وجود دارد که هر کدام به نوعی به مرمت نیازدارند.

مریم سرلک:  سقاخانه‎هایی در کوچه پس کوچه‎های شهر با عطر سلام بر امام حسین (ع)  و یاران با وفایش هر روز استرحتگاه مردمانی است که دست نیاز به روی بین الحرمین دارند و تقاضای اجابت از علمدار کربلا، دستانی که پنجه بر پنجه مظلومت تقاضای شفاعت دارند و برای جرعه‎ای اجابت دست نیاز برمی‎دارند، سقاخانه‎هایی از جنس خشکی لبان عباس(ع) و سیرابی شهدا با خون پاکشان، این‎ها شاید تنها امید فقیری است که توان رفتن به میعادگاه را ندارد و خستگی شب و روز رنجورش را پای همین سقاخانه‎ها و با ادعای احترام تمام قد به شهدای دشت کربلا ادا می‎کند.

مردم درکنار این سقاخانه‎ها آب می‎نوشند و شمعی برای حاجات خود روشن می‎کنند، سقاخانه‎ها سند بارزی بر مظلومیت و ایثار کربلا است، اهمیت سیراب کردن مردم به خصوص پس از واقعه جانسوز کربلا اهمیت ویژه ای یافت و نقوش اسلامی زیبا بر کاشی ها و حجاریهای داخل و نمای سقاخانه های ابتدایی، واقعه کربلا وظلمی که بر خاندان امام حسین (ع) رفت را با هنرمندی به رخ می کشاند.

گره چینی"،"کاشیکاری" و" آجر و کاشی " از معماری‎هایی است که در ساخت سقاخانه ها استفاده شده و ارزش معماری و میراثی فراوان دارد.

پنجره‎های سقاخانه‎ها نمادی از هنر صنعت اصفهانی‎ها است و آینه نیز از اجزاء دیگر سقاخانه است که ترکیب آن با نور شمع روشنایی گذر ها را دوچندان می کرده است.

در این پنجره های چوبی گره چینی، آلت هندسی گره دوازده، گره جعفری، مربع چهارگوش و گره چهارقل و تزئیناتی مثل" آدمک "یا "دست نقره ای" که نشان از شهدای کربلا بود در سقاخانه‎ها به وفور دیده می‎شود.

استفاده از چراغ های سبز و تزئینات که عمدتا به رنگ سبز است نشانی از اهل بیت ورنگ و نشان خاندان پیامبر (ص)وسادات است در ایران باستان هم رنگ سبز ،نشان از خرمی و سر زندگی بوده است.

اصفهان باستان دارای سقاخانه‎های بیشماری بود که اکنونتنها 54 سقاخانه از این تعداد باقی نمانده است،

سقاخانه ها اغلب در چهارسوق ها و اطراف مساجد و مدارس دینی و در کنار گذر های عمومی پر رفت و آمد ساخته می‎شدند، اکنون برخی از بین رفته وسنگاب باقی مانده از آنها نیز به موزه سنگ‎ها در باغ چهلستون برده شده که آنجا نیز به علت عدم سر پناه وزیر باران ماندن،این سنگاب ها حال و روز خوشی ندارند.

سقاخانه مسجد سید و و دردشت از نمونه های بدیع  سقاخانه های اصفهان

سقاخانه "دردشت" اصفهان در بازار دردشت، سقاخانه"مسجد سید " و نیز سقاخانه "سر درب مقبره علامه مجلسی" نیز از نمونه های بدیع وبی نظیر سقاخانه های اصفهان هستند.

یکی از قدیمی ترین این آثار ،سقاخانه "عزیز الله"در میان چهارسوق بازار روبروی ورودی مسجد جامع اصفهان است.

سقاخانه "طوقچی" در جنوب شرقی محله طوقچی وسقاخانه "آقا میرزا روضاتی" در خیابان طالقانی امروزی اصفهان نیز از زیبا ترین سقاخانه ها هستند

سقاخانه های محله "جوباره" با وجود یهودی نشین بودن این منطقه در گذشته نشان دیگری از عشق سایر ادیان ساکن در اصفهان به اباعبدلله دارد.

سقاخانه "پنجشنبه دین "روبروی سردرب مسجد جورجیر در خیابان حکیم وسقاخانه مسجد حکیم و نیز سقاخانه " مدرسه چها ر باغ "و سقاخانه "مسجد عتیق "نمونه های دیگری نبوغ اصفهانی‎ها در ساخت سقاخانه‎ها است.

سقاخانه های حاج آقا شجاع، درب کوشک ،بید آباد،حاج محمد جعفر و قصر دشت به همراه سقاخانه های گرگ یراق،حاج علی، آقا نور وسقاخانه ترک ها در کنار سقاخانه، تاج الدین و نیز مسجد ذکرالله، سقاخانه مسجد لنبان از دیگر سقاخانه های مهم وقدیمی شهر اصفهان هستند.

مرمت سقاخانه‎ها اصفهان که مقرر شده بود تا پایان سال جاری انجام شود، صورت نگرفت و به سال‎های بعد موکول شده است.

مدیرعامل سازمان زیباسازی شهر اصفهان در خصوص تأمین اعتبار در جهت احیای سقاخانه‎های اصفهان، اظهار کرد: مرمت سقاخانه‎های اصفهان در جهت زیباسازی بافت شهری ضروری و مهم است و باید این سقاخانه‎ها در دست مرمت قرار بگیرند.

وی افزود: بحث احیای سقاخانه‌ها مدتی است که مطرح شده و در این راستا در حال تعامل با میراث‌فرهنگی هستیم و در سال آینده احیای سقاخانه‌های اصفهان اجرایی می‌شود.

مهدی بقایی ادامه داد: در بودجه 28 میلیاردی مصوبه شهرداری برای زیباسازی نیز همه مناطق در نظر گرفته شده‌اند که سهم مناطق محروم در برخی از پروژه‌ها بیشتر است.

به گزارش خبرآنلاین، عمده سقاخانه‎های اصفهان در منطقه یک و سه قراردارند، سقاخانه‎های که هر کدام به نوع حال و روز خوبی ندارند و مسئولان بارها وعده‎هایی را برای احیای آنها داده که عمدتا عملی نشده است.

سقاخانه ها ي بازار هارونيه، رتل عاشقان و مجلسي از جمله سقاخانه هايي است كه از ابتداي امسال تاكنون با بيش از 800 ميليون ريالي هزينه مرمت شد اما سایر سقاخانه‎ها همچنان در بی‎سرو سامانی به سر می‎برند.

 

 

کد خبر 531229

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین