حمله نیروهای طالبان بار دیگر به یکی از ترمینال های ناتو در پاکستان خسارت های بسیاری به بار آورد. این حمله این بار روز یکشنبه در پیشاور رخ داد و بر اثر آن 20 کامیون تدارکاتی نیروهای ناتو منهدم شد.
حمه پیشاور آغاز دور جدید حمله های نیروهای طالبان به مسیر تدارکاتی ناتو در پاکستان به شمار می رود. آخرین حمله ها از این دست به حدود 50 روز پیش، در اوایل ماه فوریه 2009، و در منطقه جامرود واقع در ایالت خیبر پاکستان باز می گردد. در آخرین حمله، نیروهای طالبان یکی از مهمترین پل های واقع در مسیر تدارکاتی ناتو در منطقه خیبر را منهدم کردند که این اقدام نزدیک به یک هفته تردد کامیون های تدارکاتی را عملا غیر ممکن کرد. حمله جامرود باعث شد دولت پاکستان برای ششمین بار متوالی از سپتامبر 2008 تا کنون - طی شش ماه - دستور انسداد این مسیر تدارکاتی را صادر کند. در این شرایط بود که بسیاری از رانندگان پاکستانی نیز از ترس جان خود از انتقال تدارکات برای نیروهای ناتو خودداری نمودند.
در پیشاور نیز محموله های ناتو بارها مورد حمله قرار گرفته اند. بیش از 450 کامیون و کانتینر متعلق به این نیروها طی حملات طالبان به ترمینال ها و مسیرهای تردد در این منطقه از بین رفته اند. در اوایل ماه دسامبر 2008 طی حمله ای شدید و در طول دو روز بیش از 300 تا 400 نفر از نیروهای طالبان موفق شدند بیش از 200 کامیون و کانتینر را از بین ببرند.
مهمترین محور مواصلاتی ناتو از بندر کراچی آغاز می شود، از پیشاور می گذرد و پس از عبور از تنگه خیبر وارد افغانستان شده و به در کابل به پایان می رسد. بیش از 70 درصد از تدارکات نیروهای ناتو و بیش از 40 درصد سوخت مورد نیاز آن ها از مسیر پیشاور و خیبر منتقل می شود.
دولت و ارتش پاکستان طی حملات بسیاری سعی داشته اند نیروهای طالبان مستقر در مناطق پیشاور و خیبر را از بین ببرند، اما به گواهی بسیاری از مردم محلی، این حملات بی تاثیر بوده و این نیروها همچنان در این مناطق به سر می برند. فرماندهان ارتش چندی پیش مدعی شده بودند منطقه پیشاور از وجود عناصر طالبان پاکسازی شده است اما حمله اخیر این ادعای آن ها را به چالش کشید تا نشان دهد نیروهای طالبان هنوز هم سیطره خود را بر این منطقه حفظ کرده اند.
حملات نیروهای طالبان به مسیرهای تدارکاتی ناتو در پاکستان باعث شده است این سازمان به دنبال جایگزینی مسیرهای دیگری باشد. اخیرا موافقت مقامات روسیه برای نقل و انتقال تدارکات مورد نیاز نیروهای ناتو به افغانستان از آسمان آسیای مرکزی جلب شده است؛ علاوه بر این بسیاری از سران ناتو حتی به دنبال برقراری مسیری از طریق ایران هستند. با توجه به بحرانی تر شدن وضعیت افغانستان، برای سازمان ناتو و خصوصا ایالات متحده وجود مسیری مطمئن برای تامین تدارکات نیروهای خارجی مستقر در این کشور در آینده از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود.
مجله جنگ، 15 مارس 2009 / مترجم: محمد امین خرمی
نظر شما