به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، لات در لغت به معنی زمین صاف و هموار کنار رودخانه است و به نظر می رسد چون این کاروانسرا در اراضی هموار کنار سفید رود ساخته شده به این نام شهرت یافته است این بنا به کاروانسرای شاه عباسی نیز معروف بوده و به لحاظ سبک شناسی نیز متاثر از معماری این دوره تاریخی است و قریب به 500 سال قدمت دارد و فراز و فرود های بسیاری دیده است.
شاه عباس صفوی دستور ساخت این کاروانسرا ، که به عنوان یک مرکز تجاری و اقامتی مورد استفاده مردم قرار می گرفت را صادر کرد و در قالب یک بازار عمده برای بازاریان به شمار می رفت.
پس از سال ها متروکه ماندن ، این بنا مجددا توسط منوچهر خان معتمد الدوله بازسازی و احیا گشت و در قالب اقامتگاه و بازار مورد استفاده قرار گرفت و حجره های بیرونی جهت خرید و فروش آذوقه ها در نظر گرفته شد.
در جنگ جهانی اول با پیشروی قشون روس به شمال کشور و تسلط بر منطقه سراوان به یکی از پادگانهای روس بدل شد و از این رو خسارت بسیاری به آن وارد آمد.
کاروانسرای لات پس از اتمام جنگ جهانی اول توسط اهالی محل به یکی از مراکز مذهبی برای عزاداری و تعزیهخوانی در شمال و منطقه گیلان تبدیل شد که البته عده ای سودجو با این بهانه در پی دستیابی به اشیای عتیقه احتمالی خساراتی به بنا وارد نمودند.
و در نهایت پس از گذشت 40 سال از تعطیلی آن، حسین علی سامانی پارسا به عنوان نماینده بخش خصوصی اهتمام به مرمت و احیای این بنا نمود که امروزه مورد استقبال مسئولین، مردم و هنرمندان قرار گرفته است.
نظر شما