حسین صرافی: در حالی که دکتر پرویز مظاهری، دبیر انجمن روانپزشکان ایران، در گفت و گو با مهر، از اضطراب به عنوان شایع ترین اختلال روانی شهرنشینان به خصوص در کلان شهر تهران نام می برد و می گوید:" وقتی سلامت جسمانی نباشد تنها یک نفر و آن بیمار است که مشکل پیدا می کند و می بایست درد را تحمل کند اما وقتی سلامت روانی یک نفر دچار اختلال می شود، بیمار و خانواده و حتی جامعه دچار مشکل می شوند." و در ادامه با اشاره به آلودگیهای هوا، صوتی و... در شهرهای بزرگ کشور، می افزاید:" این معضلات باعث می شود که مشکلات روانی بیشتری در این شهرها بروز کند."
دکتر غلامحسین معتمدی، روان پزشک و نویسنده، معتقد است:" استرس پدیده ای طبیعی است که انسان را از خطر نجات می دهد، اما اگر منشاء حقیقی نداشته باشد، نشان دهنده بیماری مهلکی است که بیماری شهرهای بزرگ مانند تهران است.
تعریف اضطراب چیست؟
ترس و اضطراب دو واژه ای است که به صورت مترادف با هم به کار می روند. روانشناسان از لحاظ حرفه ای این دو را از هم تمیز می دهند. ترس یک واکنش هیجانی از یک خطر واقعی است، در حالی که اضطراب یک حالت هیجانی منفی است که منبع بیرونی مشخص ندارد و جنبه ذهنی دارد.
واکنش یک فرد مضطرب چگونه است؟
تاثیر استرس به سه زیر مجموعه علائم بدنی، ذهنی و احساسی تقسیم می شود. کسی که دچار اضطراب می شود علائم جسمی مانند تپش قلب، عرق ریزی، گفتار بریده، چهره برافروخته و معده درد، علائم فکری مانند حواس پرتی و سردرگمی و علائم احساسی مانند احساس وحشت، نگرانی، عصبانیت و افسردگی را تجربه خواهد کرد.
اما باید بگویم که استرس واکنشی طبیعی است و نقش حفاظتی دارد و انسان را از خطر دور و بدن را برای مقابله آماده می کند. استرس را همگان تجربه می کنند، اما هنگامی تبدیل به بیماری می شود که منشاء مبهم و ذهنی داشته و حسی منفی ایجاد کند.
چه عواملی در شهر نشینی سبب ساز افزایش استرس می شود؟
در وهله اول باید بگویم استرس که شایع ترین معضل جوامع شهر نشین است، موضوعی طبیعی است. بنابراین بروز غیر طبیعی اش هم فراوان است. شبوع مادامالعر این اختلال در زنان 5 و در مردان 3 درصد است.
هنگامی که در ادبیات سلامت به مبحث استرس می رسیم، نقش مدیریت شهر بسیار اهمیت پیدا می کند. اگر مدیریت شهر به گونه ای باشد که احساس امنیت، ایمنی و لذت را به شهروندان بدهد ناخودآگاه میزان مسائل کاهش خواهد یافت و استرس کم تر خواهد شد. اما در شهری که ترافیک وحشتناک دارد، آب، خاک و هوایش به شدت آلوده است و شهروندانش احساس امنیت نمی کنند طبیعی است که میزان ابتلا به استرس بسیار بالا باشد.
نکته دیگری که اهمیت بسیاری در میزان تولید استرس دارد، مدیریت روابط است. این مدیریت که از ظریف ترین و مشکل ترین کارهاست، اگر صحیح اجرا نشود سبب ساز افزایش بزهکاری های اجتماعی و ... می شود.
استرس قابل درمان است؟
درمان استرس باید چند جانبه باشد و بدن فرد مضطرب باید از هر جهت کنترل شود، چون احتمال دارد مغز او موادی ترشح کند که استرس زا باشد. اما به طور کلی می توان از دارو درمانی، روان درمانی و حنایت درمانی استفاده کرد.
اما نکته مهم در درمان این اختلال، انتخاب سبک زندگی و تغذیه، ورزش و خواب مناسب است.
نظر شما