رضا اقتدار، کارشناس دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان محیط زیست با اشاره به اینکه از سال 89 تاکنون منطقه بحرآسمان کرمان به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام شده و طی 4 سال اخیر جلسات و کشمکشهای بسیاری با وزارت صنعت، معدن و تجارت بر سر این منطقه وجود داشته است، گفت: در منطقه بحرآسمان استان کرمان حدود 133 محدوده معدنی ثبت شده وجود دارد که از این میان، تعدادی پروانه اکتشاف و تعدادی پروانه بهرهبرداری هم دارند.
وی با تاکید بر اینکه صدور مجوز فعالیت معادن و پذیرش درخواست ثبت معادن در این منطقه خبر درستی نیست، اظهار کرد: در نتیجه تلاشهای معاونت سابق و کنونی محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و جلسات چهار ساله این معاونت با وزارت صنعت، معدن و تجارت مقرر شد از میان 133 معدن تنها 10 محدوده معدنی کارهای مقدماتی خود را انجام دهند و گزارش ارزیابی خود را به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه دهند.
این کارشناس دفتر زیستگاهها و امور مناطق سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه مجوز بهرهبرداری از معادن به هیچوجه صادر نشده است، اظهار کرد: این تعداد معادن هم مشمول ارزیابی اثرات زیست محیطی هستند و باید گزارشات ارزیابی زیست محیطی خود را ارائه دهند، گزارشی که باید در آن نظر آب منطقهای و منابع طبیعی نیز لحاظ شود.
بهرهبرداری از معادن در منطقه حفاظتشده مشمول اثرات زیست محیطی است
اقتدار با بیان اینکه این معادن قبل از هر فعالیت باید مجوز خود را از دفتر ارزیابی زیست محیطی سازمان محیط زیست دریافت کنند، تاکید کرد: بهرهبرداری از معادن به استناد مصوبه شورای عالی محیط زیست و دولت در هر مقیاس در داخل منطقه حفاظت شده مشمول اثرات زیست محیطی است. در صورتی که این گزارش ارزیابی در کمیته ماده 2 سازمان با ریاست معاون انسانی سازمان مصوب شده و فرد میتواند نسبت به اخذ پروانه بهرهبرداری اقدام کند.
وی در ادامه در مورد ابراز نگرانی NGOها درباره فعالیت معادن در این منطقه اظهارکرد: با تشکلهای زیست محیطی منطقه تعامل خوبی داریم و کمکهای بسیاری از آنها میگیریم اما نگرانی اخیر آنها در مورد بحرآسمان به دلیل عدم اشراف آنها به موارد قانونی و جزییات کار است.
فرهاد دبیری معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست نیز درباره این موضوع با بیان اینکه این سازمان به کسانی که پروانه بهرهبرداری نداشتند، یا پروانه اکتشاف آنها به مرحله نهایی نرسیده و یا درخواست آنها هنوز جزو حقوق مکتسبه در نیامده، اجازه فعالیت نمیدهد، افزود: تنها موردی که امکان مقاومت ندارد آن دسته از معادنی هستند که حقوق مکتسبه برای آنها ایجاد شده و اگر به مراجع قضایی هم مراجعه کنند حق به آنها داده میشود البته این معادن هم خارج از محدوده امن بحر آسمان قرار دارند.
امکان ندارد سازمان محیط زیست با درخواست ثبت معادن موافقت کند
این مقام مسئول با تاکید بر اینکه در شرایطی که سازمان محیط زیست با درخواستهای ثبت معادن قدیمی مقابله کرده است امکان ندارد با درخواستهای ثبت جدید موافقت کند، افزود: این مساله مربوط به حدود دو یا سه سال گذشته است که طی آن سازمان محیط زیست با فعالیت تعداد بالایی از معادن مقابله کرده است. در این منطقه دو گروه مقابل هم ایستادهاند. گروه اول NGOها و جوامع محلی هستند که نمیخواهند هیچ فعالیت معدنی صورت گیرد و گروه دیگر هم صاحبان معادن هستن که به دنبال اخذ مجوز فعالیت معادن هستند.
به گفته دبیری، در این مورد سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت صنعت وارد مذاکره شدهاند طبیعتا ما مدافع حقوق جوامع محلی و NGO ها هستیم و برای حفاظت منطقه تلاش میکنیم، وزارت صنعت نیز در موضع صاحبان معادن است. این دو دستگاه هر دو جزو بدنه دولت هستند، بنابراین سعی داریم هم از تخریب منطقه و هم از کشیده شدن دعوا به یک قوه دیگر جلوگیری کنیم.
۴۷۴۷
نظر شما