به گزارش خبرگزاری خبرانلاین مازندران ،دکتر عابدی اشاره کرد: زخم پپتیک عبارت است از یک خوردگی کوچک در لوله گوارش که شایعترین نوع آن (زخم دوازدهه) در 30 سانتیمتر اول روده کوچک بعد از معده رخ میدهد.
وی گفت : فراواني سالانه بيماري یک و هشت درصد بوده و ميزان شيوع آن در طول زندگي حدود 10% است كه ميزان شيوع در مناطق مختلف بر اساس وجود عوامل خطرساز (مثل عفونت هليكوباكتر پيلوري) متفاوت مي باشد ، زخم های معده مسری یا سرطانی نیستند ولی میتوانند تمامی سنین را مبتلا میکنند. زخمهای دوازدهه تقریباً همیشه خوشخیم هستند در حالی که زخم معده ممکن است بدخیم باشند.
دکتر عابدی اظهار داشت : احساس سوزش، سوراخ شدن یا ساییده شدن به مدت 30 دقیقه تا 3 ساعت در معده یا روده از علائم زخم معده و دوازدهه است که درد غالباً بهصورت سوزش سردل ، سوءهاضمه یا گرسنگی تعبیر میشود.
وی اشاره کرد : درد، در بالای شکم و گاهی زیر قفسه سینه است و در برخی افراد درد بلافاصله پس از خوردن غذا رخ میدهد. در سایرین، درد تا ساعتها بعد ایجاد نمی شود. این درد ممکن است در شب به وجود آید و پشت هم انتشار پیدا کند و درد ممکن است با نوشیدن شیر، غذاخوردن، استراحت یا مصرف ضداسیدها تسکین یابد.
ایشان کاهش اشتها و وزن (در زخم دوازدهه ممکن است افزایش وزن وجود داشته باشد، زیرا افراد بیشتر میخورند تا آرامتر شوند) ، تهوع و استفراغ مکرر ، سوء هاضمه ، مدفوع خونی ، کمخونی را از دیگر علائم زخم معده و دوازدهه برشمرد.
فوق تخصص گوارش این مرکزدر مورد علل ایجاد کنندهُ زخم های معده گفت: آلودگی به هلیکوباکترپیلوری که شایعترین علت است و بیشتر با زخمهای دوازدهه در ارتباط است ، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی که دومین علت شایع هستند. همچنین استرس های شدید فیزیولوژیک مثل سوختگی،جراحی،تصادفات ، بیماریهای شدید و هر عاملی که باعث افزایش ترشح اسید معده شود.
وی عوامل افزایشدهنده خطر را اینگونه برشمرد: سابقه خانوادگی زخم ، سیگار کشیدن ، سوء مصرف الکل ، استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (مثل دیکلوفناک،بروفن یا ژلوفن،ایندومتاسین، آسپرین و غیره) ، رژیم غذایی نامناسب، وعدههای غذایی نامنظم و نخوردن برخی وعدهها
ایشان اضافه کرد : چنانچه هر فردی درد واضح، ناگهانی و مداوم معده ، مدفوع خونی یا سیاهرنگ و استفراغ خونی یا استفراغ شبیه دانه های قهوه را مشاهده کرد فوراً به پزشک مراجعه نمایید که ممکن است معده یا اثنی عشر در اثر نفوذ زخم سوراخ شده باشد یا به دلیل زخم پپتیک دچار خونریزی ناشی از پارگی عروق معده یا اثنی عشر در اثر تماس با اسید معده شده باشد و یا دچار انسداد ناشی از وجود زخم، در مسیر عبور غذا از معده .
دکتر عابدی جهت پیشگیری از زخم پپتیک گفت : مصرف آسپیرین یا داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی را متوقف کنید ، مصرف سیگار را ممنوع کنید ، مدفوع خود را هر روز از لحاظ خونریزی بررسی کنید. اگر مدفوع سیاه باشد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید ، ورزش های هوازی انجام دهید ، مصرف بیش از حد نمک از عوامل موثر در ابتلا به زخم معده و سرطان معده میباشد ، مصرف الکل مصرف جوش شیرین (مثلا در پخت نان)، اسید معده را خنثی و موجب زخم معده میشود.
46
نظر شما