34 سال عاشقی در میان جوهر و کاغذ

«خبرجنوب» نوشت: آفتاب که غروب میکند، تازه کار شروع می شود. رولهای بزرگ کاغذ در دستگاه غلتانده میشود. سپس در میان بوی جوهر که در هوا پیچیده است، دستگاه بزرگ چاپ به حرکت درمیآیند تا تازه ترین صفحات روزنامه «خبرجنوب» را برای شماره فردا آماده کنند.

دستگاه های آبی رنگ و غول پیکر چاپخانه «خبرجنوب» معروف به چاپخانه «سریع» هر روز کارشان را از عصر آغاز میکنند و تا حدود ظهر روز بعد به کار چاپ بزرگترین روزنامه خارج از تهران میپردازند؛ چاپخانه «سريع» مشتمل است بر چند سوله بزرگ؛ در یکی از سوله ها دستگاههای چاپ قرار دارند و این سوله را میتوان به تنهایی موزهای از تاریخ 40 سال اخیر چاپ در ایران نامید. آخر از نخستین دستگاه چاپی که 34 سال پیش برای انتشار روزنامه خبر در سال 61 خریداری شد تا یکی از مدرنترین و تخصصیترین دستگاههای چاپ امروز جهان در این سوله قرار دارند. در سوله دیگر انبوهی از کاغذهای رول کاهی نگهداری میشود که به زودی در دل دستگاه های غول پیکر چاپ قرار می گیرند و روی آنها تیترها، گزارش ها و خبرهای قدیمیترین روزنامه بخش خصوصی کشور چاپ می شود؛ اما برای رسیدن این روزنامه در ساعات آغازین بامداد به دست خوانندگان روند طولانی و پرزحمتي طی ميشود.


پيشرفته ترین دستگاههای لیتوگرافی
بعد از اینکه تیمی از خبرنگاران، صفحه آراها، ویراستاران، دبیران و سردبیر، روزنامه را آماده کرده و «پی دی اف» صفحات را به بخش لیتوگرافی چاپخانه میفرستند، تا به وسيله دستگاه هاي پليت ستر از آن زينك گرفته شده و به دستگاه چاپ سپرده شود. بخش لیتوگرافی چاپخانه «سريع» پیشرفتهترین دستگاههای لیتوگرافی را در میان چاپخانه های روزنامه های خارج از تهران و احتمالا سراسر کشور در اختیار دارد. علیرضا غیاثی، لیتوگراف چاپخانه «سريع» که 17 سال در زمینه چاپ تجربه دارد، میگوید: «اینجا تنها لیتوگرافی جنوب کشور است که به 3 دستگاه پلیت ستر مجهز شده و دقت بالایی از نظر کیفیت، سرعت و دقت دارد و از نظر دستگاههای موجود در ایران منحصر به فرد است؛ به عبارت دیگر نمونههای این دستگاه ها هم اکنون در آلمان فعالیت میکنند و آخرین ورژن این دستگاه که به ایران وارد شده در چاپخانه روزنامه ما فعالیت می کند.»در ادامه افشين پاكياري، مسئول ليتوگرافي میگوید:«یکی از ویژگیهای منحصر به فرد این دستگاه، این است که در هر «دو دقیقه» یک پلیت میگیرد؛ این سرعت کار از این جهت اهمیت دارد که تعداد صفحات روزنامه «خبرجنوب» بسیار بالاست و اغلب صفحات همزمان به چاپخانه میرسد، در نتیجه صفحات باید به سرعت زینک شده و به دستگاه های چاپ برسند. در ادامه سينا جمشيدپورتوضيحات را كامل ميكند و ميگويد: «در گذشته، گرفتن هر زینک 45 دقیقه طول می کشید و البته موفقیت آن در گرو باز نشدن درِ تاریکخانه و... بود ولی امروز با این دستگاههای پیشرفته، همه مشکلات حل شده است.»
پس از لیتوگرافی، صفحات به دست چاپ سپرده می شوند. بهروز فرجام، مدیر فنی چاپخانه که از سال 61، یعنی از زمان شروع به کار چاپخانه «سريع» مشغول فعالیت است، می گوید که تمایز اصلی چاپخانه سریع، یعنی چاپخانه روزنامه «خبرجنوب» در سرعت بالا و کیفیت عالی آن است: «ما هم اکنون شماری از به روزترین دستگاه های چاپ جهان را در اختیار داریم و در تمام سال هایی که من در این چاپخانه مشغول فعالیت بوده ام در هر شرایطی روزنامه را چاپ کرده ایم. تلاش همیشگی ما این بوده که روزنامه اول صبح به دست مخاطبان برسد و هیچ گاه نگذاشته ایم کار به تاخیر بیفتد حتی اگر مشکلی پیش آمده، مانع از چاپ روزنامه نشده است.»


تبدیل شیراز به قطب چاپ کشور از «چاپ سریع»
یکی از کسانی که سالها در چاپخانه سریع فعال است، هدایت زارع، اپراتور ماشين هاي چاپ است که از سال 63 تاکنون در این چاپخانه فعالیت میکند. او می گوید: «آنچه چاپخانه ما را در میان همه چاپخانههای چاپ روزنامه در کشور متمایز می کند این است که ما با عشق و تعهد به انتشار روزنامه اقدام می کنیم. در واقع علاقه و پشتکار مدیرمسئول محترم روزنامه باعث شده که چاپخانه ما با بهترین چاپخانههای کشور قابل رقابت باشد تا جایی که ما از کیفیت و سرعت چاپخانههای تهران چیزی کم نداریم.» همچنین امجد شیروانی، از دیگر کارکنان چاپخانه در بخش اپراتوری میگوید: «به راستی چاپ چند ده هزار نسخه از روزنامه در هر شب چاپخانه ما را تبدیل به یک چاپخانه متمایز می کند.» در این میان، کسی که همه این سالها از همه چم و خم کار چاپخانه خبر داشته و با هزار زحمت و تلاش کاری کرده که چاپخانه به بهترین شکل ممکن فعالیت خود را انجام دهد،
«حسن واحدی پور»، مدیر چاپخانه سریع است؛ او میگوید: «ما دارای پیشرفتهترین ماشینهای چاپ ساخت آلمان هستیم که هم از سرعت بالایی برخوردارند و هم کیفیتی عالی دارند. به ویژه اینکه كيفيت چاپ این دستگاه بر روی کاغذ کاهی بسيار مطلوب است و ماشین های دیگر نمیتوانند با این کیفیت روی کاغذ کاهی روزنامه چاپ کنند.» وي میافزاید: «چاپخانه ما همچنین مجهز به پیشرفتهترین دستگاه های لیتوگرافی جهان است.»
اما قرار نیست چاپخانه سریع به آنچه اکنون هست محدود شود؛ طرح های توسعه ای این چاپخانه، شیراز را تبدیل به قطب چاپ کشور می کند؛ واحدی پور از برنامه های توسعه چاپخانه چنین میگوید: «سوله ای ساختهایم که گنجایش چندین دستگاه چاپ جدید را دارد؛ به زودی چاپخانه را به مدرن ترین دستگاه های چاپ صنعتی، دستگاه های مدرن 5 رنگ افست و دستگاه های صحافی و... مجهز می کنیم.»البته انجام کاری در چنین ابعادی آن هم در شهری که یک هزار کیلومتر با پایتخت فاصله دارد کاری است دشوار.
گاهی پیش می آید که قطعهای لازم می شود ولی دسترسی به آن طول می کشد یا تعمیرکاران متخصص در دسترس نیستند ولی به هر حال و به تعبیر وي، «کارکنان چاپخانه با چنگ و دندان کار می کنند تا روزنامه به موقع به دست مخاطبان برسد.»

 

۴۸

کد خبر 574196

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =

آخرین اخبار