تسنیم نوشت: آیت‌الله مکارم‌شیرازی با اشاره به شرایط قابل تأمل استفاده از تراریخته‌ بر لزوم بسیج افکار عمومی علیه «تجاری‌سازی» محصولات تراریخته در شرایط حاضرتأکیدکرد و افزود: «عده‌ای که پول دستشان است» ممکن است نفوذ کنند و جلوی خیلی موارد را بگیرند.

 آیت الله مکارم شیرازی طی روزهای گذشته در جمع تعدادی از دانشمندان و متخصصان درخصوص محصولات دستکاری شده ژنتیکی اظهارنظر فرمود.

وی با قدردانی از دانشمندانی که در این زمینه احساس مسئولیت کرده‌اند، خاطرنشان کرد: وقتی به بنده گفتند آقایان تشریف می‌آورند فکر می‌کردم این یک جلسه عادی است؛ اما حالا که مسائل مطرح شد متوجه شدم که بسیار مهمتر از آن است که تصور می‌شد.

مرجع تقلید شیعیان با بیان اینکه ما خلقت خداوند را کامل می‌دانیم، اصل را بر «عدم دستکاری در خلقت» دانست و افزود: باید اجازه بدهیم خلقت در همان مسیرش ادامه یابد.

وی در تشریح این مسئله با ذکر یک مثال متذکر شد: تولد بچه باید از مسیر طبیعی باشد؛ الآن که سزارین معمول شده به مشکلات عجیبی برخورد کرده‌ایم. بعضی از نوه‌های خود بنده ظاهراً خیلی قوی هستند اما مرتب مریض می‌شوند؛ طبیب گفت اینها چون از مسیر غیرطبیعی به دنیا آمده‌اند، دفاع بدنشان ضعیف است.

این مفسر بزرگ قرآن ادامه داد: دستکاری در طبیعت در نگاه کسی که به نظام کامل آفرینش معتقد باشد کار خلافی است. کسی هم که اعتقاد نداشته باشد می‌داند که طبیعت خیلی باهوش عمل می‌کند و مهره‌چینی دقیقی کرده است؛ بنابراین باید خیلی با احتیاط به آن بپردازیم؛ خیلی باید ملاحظه کنیم؛ مراقب باشیم؛ اصل اولیه برای ما «عدم دستکاری در نظام خلقت» است.

وی مواردی که در مورد ضرر آنها قطعیت وجود دارد را مشمول قاعده «لاضرر» دانست و افزود: ما در قرآن مجید داریم که «فلینظر الانسان الی طعامه»؛ یعنی «انسان با یک نگاه دقیق به غذایش بنگرد»؛ پس این یک اصل است که قرآن توصیه می‌کند دقت کنید و با دقت غذایتان را انتخاب کنید.

آیت الله مکارم شیرازی همچنین با اشاره به اصل «دفع ضرر محتمل» خاطرنشان کرد: لازم نیست انسان حتماً یقین داشته باشد که محصولی ضرر دارد؛ بلکه حتی اگر احتمال می‌دهد که مسموم است، خوردنش حرام است؛ چون «دفع ضرر محتمل» عقلاً و شرعاً واجب است.

وی افزود: فقط قاعده لاضرر مطرح نیست که بپرسیم ضرر قطعی دارد یا خیر؛ دفع ضرر محتمل هم جزو واجبات است.

مرجع تقلید شیعیان پاسخ به این سؤال که «آیا خوردن غذایی که معلوم نیست مثلاً مسموم یا سالم است از نظر شرع جایز است؟»  را منفی دانست و خاطرنشان کرد: شما به قاعده «لاضرر» تکیه نکنید؛ به قاعده «ضرر محتمل» هم می‌شود تکیه کرد.

وی با انتقاد از «اطلاع‌رسانی ناکافی» درمورد محصولات تغییریافته ژنتیکی تصریح کرد: اطلاع‌رسانی شما هنوز کامل نیست؛ باید خبررسانی کاملی انجام شود؛ می‌گویند 38 کشور و از جمله بیست و چند کشور اروپایی ممنوع کرده‌اند؛ یا اینکه بعضی کشورها تولید می‌کنند و خودشان مصرف نمی‌کنند و صادر می‌کنند. ما نمی‌توانیم بی‌تفاوت از کنار این آمار عبور کنیم و این آمارها برای ما مسئولیت‌آور است؛ خبررسانی‌تان را تقویت کنید؛ همینها را برای مجلسیان، دانشگاهیان، آنها که اهل درد هستند، بفرستید؛ موج ایجاد کنید؛ در عرصه رسانه‌ها مطرح کنید؛ به رسانه ملی هم بگویید؛ حالا نمی‌دانیم تا چه اندازه منتشر کنند یا نه؛ در رسانه ملی میزگرد تشکیل بدهید.

آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به لزوم «بسیج افکار عمومی» تأکید کرد: اگر افکار عمومی بسیج شود نه دولت و نه هیچ کس دیگری نمی‌تواند مقابلش بایستد.

وی با اشاره به «عده‌ای که پول در دستشان است» نسبت به انحراف این جریان هشدار داد و فرمود: این افراد ممکن است نفوذ کنند و جلوی خیلی موارد را بگیرند یا دچار انحراف کنند.

مرجع تقلید شیعیان با تأکید بر لزوم ایستادگی در برابر این افراد متذکر شد: گرچه اینها مقاومت می‌کنند، اما شما هنوز اساتید، روحانیون و مردم را بسیج نکردید.

این مفسر قرآن کریم در ادامه به نکاتی راجع  به انفال و محیط زیست اشاره کرد و گفت: انفال هم متعلق به امروز و هم متعلق به فرداست؛ چنین نیست که این جنگلها و منابع طبیعی تنها متعلق به ما باشد و ما آنها را از بین ببریم و نسل آینده هر بلایی سرشان بیاید اشکالی نداشته باشد.

وی تصریح کرد: ما از این عالم سهمی داریم؛ آیندگان هم سهمی دارند؛ ما حق نداریم سهم آنها را از بین ببریم.

وی در مجموع روشنگری این دانشمندان نسبت به محصولاتی که از نظر ژنتیکی دستکاری شده‌اند را بسیار با اهمیت خواند و تأکید کرد که همین رویه ادامه داده شود.

29219

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 579984

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 9 =