با نزدیک شدن به ایام اعزام زائران به عمره مفرده و آغاز ثبت نام از متقاضیان و واجدین شرایط این سفر معنوی، بازار خرید و فروش آزاد فیش عمره بار دیگر داغ شده است.
در طول سالیان اخیر، نحوه خرید و فروش آزاد فیش حج و عمره همواره به عنوان دغدغه ای برای دوستداران سفر به سرزمین وحی مطرح بوده است. نبود نظارت بر قیمت خرید و فروش آزاد فیش حج و عمره با توجه به کثرت متقاضیان و از سویی طولانی بودن مدت انتظار به خصوص در تمتع موجب شده است که همواره منحنی فروش فیش، صعودی باشد به نحوی که تنها کسانی می توانند موفق به خرید فیش برای انجام این سفر معنوی شوند که دارای امکانات مالی مناسب باشند.
در روزهای اخیر و هنگام ثبت نام از عمره گزاران، تحرک دلالان خرید و فروش فیش عمره و به اصطلاح شرکت های مختلف که بعضا نیز هیچ گونه وجود خارجی ندارند و تنها در آگهی های تبلیغاتی با عناوین مختلف و شماره های تلفن به متقاضیان معرفی می شوند، افزایش یافته و قیمت فیش آزاد عمره در برخی مواقع تا بیش از 20 میلیون ریال (دو میلیون تومان) دست به دست می شود.
سازمان حج و زیارت پیشتر برای نظام مند کردن خرید و فروش آزاد فیش عمره و حج اعلام کرد که مردم می توانند این امور را از طریق دفاتر مجاز زیارتی انجام دهند و در این میان تنها مبلغ مشخصی بر اساس تعرفه اعلام شده حج و زیارت بابت نقل و انتقال از متقاضیان دریافت شود.
اما دست اندرکاران سازمان حج و زیارت اذعان دارند که قیمت گذاری در نقل وانتقال آزاد فیش حج و عمره از سوی واسطه ها و دارندگان فیش تعیین می شود و نمی توان در این زمینه دخالتی داشت.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، طولانی بودن مدت انتظار برای تشرف به عمره و حج و محدودیت های رایج در اعزام متقاضیان موجب شده است که منحنی فروش آزاد حج همواره سیر صعودی داشته باشد.
علی لیالی، رییس سازمان حج و زیارت، نیز معتقد است که با آگاهی کامل از امکانات و تغییر شیوه ثبت نام و قرعه کشی در عمره و حج می توان به روشی نظام مند برای اعزام زایران در این زمینه دست یافت.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه ایجاد تغییر در فرآیند ثبت نام از زایران عمره به عنوان یک برنامه در دستور کار این سازمان قرار دارد می گوید:" برنامه تغییر نظام ثبت نام زایران عمره بر اساس ظرفیت تعریف شده سالانه، در رویکرد جدید حج و زیارت قرار دارد."
رییس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه تا سال 1392 زایر به صورت ذخیره ثبت نام شده برای عمره وجود دارد، می افزاید:" اصلاح فرآیند ثبت نام عمره و الگو گیری از برخی کشورها که تعداد زایرشان بر اساس ظرفیت تعریف شده سالانه است، در حال مطالعه و بررسی است که در صورت قطعی شدن از سال 93اجرایی می شود.
لیالی تصریح کرد: در صورتی که این طرح اجرایی شود، دیگر کسی در فهرست انتظار باقی نمی ماند و سالانه به اندازه ظرفیت تعریف شده، ثبت نام از متقاضیان صورت می گیرد."
هم اکنون، یک میلیون و 300 هزار نفر از ثبت نام کنندگان بانک ملت در سال گذشته، قرعه کشی شدند و حدود دو میلیون نفر نیز همچنان قرعه کشی نشده اند که به گفته رییس سازمان حج و زیارت تا سه سال آینده ظرفیت عمره مفرده تکمیل است.
اعزام زایران ایرانی به عمره مفرده از نیمه اردیبهشت ماه سال جاری آغاز می شود و 400 هزار نفر در این دوره، به سرزمین وحی اعزام می شوند.
هشدار سازمان حج
رئیس سازمان حج و زیارت جمهوری اسلامی ایران با تایید موضوع اعزام حجاج آزاد از طریق برخی شرکت های سعودی، نسبت به استفاده سودجویان هشدار داد و گفت:" این امر مورد تایید نیست زیرا این زائران از خدمات مرسوم و معمولی چون اسکان، بیمه و دیگر امتیازات محروم هستند."
علی لیالی، ضمن تایید اعزام چند هزار نفر از این طریق به مکه معظمه اظهار داشت:" ما تاکنون چند بار از سفارت و سرکنسول عربستان خواستار متوقف شدن فعالیت این شرکت ها شده ایم."
رئیس سازمان حج و زیارت درباره علل مخالفت با این اقدام سفارت عربستان اعلام کرد: " از آنجا که سفارت و مراجع مربوطه فقط کار اعزام را انجام می دهند و بقیه فعالیت های آن همانند خدمات رسانی زائران ایرانی به صورت مرسوم به عهده سازمان حج و زیارت است زائران مازاد مشکلاتی را در امر خدمات رسانی ایجاد می کنند."
لیایی تاکید کرد:" زائران رسمی که از طریق سازمان حج و زیارت از ایران به عربستان اعزام می شوند از خدمات مرسوم و معمول و اسکان و بیمه و دیگر امتیازات برخوردار هستند در صورتی که زائران آزاد که توسط سفارت عربستان به مکه و مدینه فرستاده می شوند، از خدمات مذکور محروم هستند و به نوعی بار مسوولیت این افراد ناخواسته به دوش ما می افتد که این امر با توجه به برنامه از پیش تعیین شده و محدودیت عوامل خدمت رسانی مشکلاتی را به وجود می آورد."
رئیس سازمان حج و زیارت ضمن اعلام برخی محدودیت ها همانند مشکل تهیه مکان در " منا " جهت ساماندهی حجاج ایرانی، حضور زائران آزاد را مانعی مضاعف در امر رسیدگی به امور حاجیان رسمی برشمرد.
لیالی درباره اخذ هزینه شش میلیون تومانی از این زائران اعلام کرد:" هزینه یک زائر رسمی مناسک حج با حداکثر امکانات توسط سازمان حج سه میلیون تومان است و گرفتن مبلغ شش تا هفت میلیون تومان از زائران آزاد جای تامل دارد که ظاهراً صرف منافع دلالان می شود."
بازار سیاه فیش حج
انتظار 11 ساله برای تشرف به سرزمین وحی و بالا بودن تعداد متقاضیان این سفر معنوی در کشور، عده ای را بر آن داشته تا برخلاف قانون و با انتشار آگهی های تبلیغاتی خرید و فروش آزاد فیش حج با دریافت هزینه هایی چند برابر مبلغ اصلی ثبت نام رسمی وعده این سفر را در کوتاه مدت به متقاضیان بدهند.
در عملیات حج تمتع امسال، 104 هزار نفر زائر ایرانی از طریق سازمان حج و زیارت به سرزمین وحی اعزام می شوند در حالی که بیش از یک میلیون و 400 هزار ایرانی در نوبت اعزام به حج تمتع قرار دارند که همین امر موجب رونق بازار سیاه خرید و فروش انواع فیش حج شده است.
رونقی که هر ساله به علت افزایش تقاضا بیشتر می شود به طوری که طی چند سال اخیر علاوه بر پخش تراکت و آگهی های رسانه ای پای تبلیغات اینترنتی نیز به این بازار کشیده شده است.
افزایش قیمت فیش حج در بازار آزاد
" در سال جاری قیمت انواع فیش حج در بازارهای غیررسمی بیش از 40 درصد افزایش یافته است. "
محمد. ص، یکی از فعالان بازار آزاد خرید و فروش فیش حج با بیان این مطلب به خبرآنلاین گفت:" هم اکنون انواع فیش حج در بازار آزاد با قیمت هایی بین یک تا 10 میلیون تومان خرید و فروش می شود در حالی که این قیمت در سال گذشته بین 700 هزار تا هفت میلیون تومان بوده است."
وی ادامه داد:" هم اکنون قیمت فیش حج عمره بین یک تا دو میلیون تومان و فیش حج تمتع بین سه تا 10 میلیون تومان است."
وی در رابطه با علت این افزایش قیمت توضیح داد:" افزایش هزینه های جانبی و تورم موجود در کشور مهم ترین علل افزایش قیمت انواع فیش حج در بازار آزاد محسوب می شود."
وی در رابطه با هزینه تعویض فیش حج افزود:" هزینه تعویض فیش حج بستگی به مدت زمان سپری شده از تاریخ اعزام متقاضی دارد. هرچه مدت زمان سپری شده از تاریخ اعزام طولانی تر باشد هزینه تعویض فیش بیشتر می شود."
وی بیشترین فروشندگان فیش حج عمره را افراد متمول و کسانی که دارای سهمیه های خاص هستند دانست و تصریح کرد:" همچنین کسانی که به علت بیماری و دلایل پزشکی از اعزام به این سفر منع می شوند یا به علت مسافرت امکان تشرف به سرزمین وحی را از دست می دهند از دیگر فروشندگان فیش حج محسوب می شوند."
به گفته وی بازماندگان و وراث کسانی که فوت کرده اند نیز اقدام به فروش فیش حج متوفی خود می کنند.
نظر شما