کتابخانه «سید» زنجان معطل تأمین اعتبار

روزنامه همشهری زنجان نوشت : فعالیت کتابخانه «سید» زنجان با وجود 50 هزار جلد کتاب و هزار نسخه خطی به منظور تعمیر و تجهیز آن از سال 90 متوقف شده است.

در حال حاضر با گذشت 5 سال و با قرارگیری این پروژه در مرحله سفت کاری به دلیل نبود اعتبارات و منابع مالی روند اجرای این پروژه به کندی پیش می‌رود.

تأمین اعتبار 300 میلیون تومانی
مدیر حوزه علمیه مسجد سید زنجان که در حال حاضر پیگیر تکمیل و راه‌اندازی کتابخانه قدیمی شهر است، می‌گوید: همزمان با آغاز به کار پروژه احداث سردر مسجد جامع، این پروژه نیز آغاز شده است. تکمیل این پروژه تأمین اعتبار 300 میلیون تومانی را می‌طلبد.
حجت‌الاسلام «یاسر مقدم‌پناه» از نبود فضای مناسب برای نگهداری هزار نسخه خطی موجود در این کتابخانه خبر می‌دهد و می‌افزاید: در مجموع برای اجرای 3 پروژه سردر مسجد، کتابخانه و ساخت موزه به منظور نگهداری نسخ خطی 700 میلیون تومان اعتبار مورد نیاز است که در راستای تأمین منابع مالی رایزنی‌های لازم با معاون عمرانی استاندار زنجان انجام می‌شود.
وی ادامه می‌دهد: با درآمدهای بسیار ناچیز مسجد سید که سالانه به 20 میلیون تومان می‌رسد و تنها پاسخگوی گذران امور جاری آن است، نمی‌توان در راستای راه‌اندازی این پروژه گام برداشت. از این رو برای تأمین اعتبار رایزنی‌های لازم با میراث فرهنگی و امور کتابخانه‌های استان انجام می‌گیرد.

نسخه‌های خطی قدیمی
مدیر حوزه علمیه سید زنجان از وجود نسخ خطی با قدمت 200 تا 400 سال خبر می‌دهد و بیان می‌کند: برای نگهداری این نسخ خطی در پروژه احداث سردر مسجد سید با ایجاد شرایط مناسب فضایی برای احداث موزه و محلی مناسب و امن برای این نسخ خطی تعبیه شده است که تحقق آن مستلزم بهره‌برداری از پروژه سردر است.
وی با بیان این‌که ذخایر موجود در کتابخانه سید قدیمی و کمیاب است، عنوان می‌کند: این کتاب‌ها با مضامین علوم دینی و حوزوی با عناوین تفسیر، فقه و اصول، تاریخ، فلسفه و کلام در نوع خود از کتاب‌های مرجع و نادر به شمار می‌روند.
حجت‌الاسلام مقدم‌پناه با بیان این‌که ریزش ساختمان کتابخانه سید سبب توقف پروژه شده است، می‌گوید: در آن زمان اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اجرای پروژه تکمیل کتابخانه سید زنجان بود که با وقوع این حادثه که در آن یک کارگر جان باخت، ادامه روند اجرای این پروژه متوقف شد.
وی جمع‌آوری آب‌های زیرزمینی در محل سردر مسجد را که نشست این بنا را در پی داشت، از عوامل اصلی تخریب و بازسازی این بنای تاریخی عنوان می‌کند و ادامه می‌دهد: با راه‌اندازی پروژه احداث سردر مسجد سید زنجان، پروژه کتابخانه سید نیز مجدد راه‌اندازی شده است.
مدیر حوزه علمیه سید زنجان به وجود 150 صندلی در کتابخانه سید اشاره می‌کند و می‌افزاید: تکمیل پروژه احداث این کتابخانه در کنار ایجاد فضا و شرایط مناسب مطالعه می‌تواند فرصت لازم را برای بهره‌گیری مردم استان زنجان از منابع غنی و کتاب‌های گرانقدر و قدیمی موجود در آن ایجاد کند.

ضرورت تکمیل کتابخانه سید
مدیرکل امور کتابخانه‌های استان زنجان هم راه‌اندازی و بهره‌برداری کتابخانه سید در کوتاه‌ترین زمان ممکن را ضروری می‌داند و می‌گوید: به دلیل وضعیت نامطلوب اعتبارات امور کتابخانه‌ها، این نهاد در استان توانایی اجرای پروژه‌های عمرانی را ندارد مگر این‌که از سوی نهاد کتابخانه‌های کشور اعتباراتی ویژه اختصاص یابد.
«امیرعلی نیکبخش» به ارزش‌های فرهنگی و میراثی کتابخانه سید زنجان اشاره می‌‎‌کند و می‌افزاید: امور کتابخانه‌ها تا حد توان همکاری لازم را برای راه‌اندازی و تکمیل این پروژه به عمل می‌آورد.
وی با وعده تجهیز وسایل و تأمین منابع و نیروی انسانی مجرب برای فعالیت کتابخانه سید از توانایی امور کتابخانه‌ها برای آغاز به کار مجدد این کتابخانه خبر می‌دهد و می‌گوید: وجود منابع غنی و نسخ خطی قدیمی ضرورت تسریع روند اجرای این پروژه و بهره‌برداری از آن را ضروری می‌کند.

تأمین اعتبار
مدیرکل سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هم امور کتابخانه‌ها را متولی اصلی راه‌اندازی و تکمیل کتابخانه سید زنجان برمی‌شمرد و عنوان می‌کند: به دلیل آغاز به کار همزمان پروژه کتابخانه سید با پروژه سردر مسجد، میراث فرهنگی در اجرای این پروژه همکاری می‌کند.
به گفته «یحیی رحمتی» اولویت اصلی این سازمان به بحث ساختمان‌های بیرونی و کریدورهای ورودی مسجد سید برای بهره‌برداری مردم از مسجد تعلق می‌گیرد و در کنار آن از محل اعتبارات مرمت بناهای تاریخی برای اجرای پروژه کتابخانه سید زنجان اعتباری پرداخت می‌شود.
وی با بیان این‌که جذب اعتبارات برای راه‌اندازی پروژه کتابخانه سید در مرحله تأمین نقدینگی قرار دارد، تصریح می‌کند: اعتبارات مورد نیاز برای تکمیل پروژه کتابخانه سید در جلسه برگزار شده به این منظور مصوب شده و درحال حاضر تا زمان تخصیص این اعتبارگامی برای راه‌اندازی این پروژه نمی‌توان برداشت.
مدیرکل میراث فرهنگی استان به صحبت‌های انجام شده با آیت‌الله «محمد حسینی زنجانی» در خصوص نگهداری نسخ خطی اشاره می‌کند و می‌گوید: در محل سردر مسجد فضایی برای نگهداری این نسخ تعبیه می‌شود تا در راستای حفظ نسخ تاریخی با ارزش اقدام مناسبی انجام گیرد.
به گفته وی تسریع روند بهره‌برداری از کتابخانه سید به دلیل قدیمی بودن آن، نقش مؤثری در رشد و توسعه فرهنگ شهر دارد. از این رو در راستای تکمیل این کتابخانه و نیز مهم‌تر از آن ایجاد فضای مناسب برای نگهداری نسخ خطی باید همکاری لازم بین دستگاه‌های مربوطه به عمل آید.

ویژگی‌های کتابخانه
کتابخانه سید در جنب سردر ورودی مسجد جامع (سید) در بافت بازار زنجان، راسته قیصریه قرار دارد. این کتابخانه با فضای مناسب و کتاب‌های گرانقدر و تاریخی و کمیاب محل رشد و پرورش علمای بزرگ در تاریخ زنجان و کشور بوده است. هم اکنون وجود هزار نسخه خطی در این محل مسئولیت رسیدگی به وضعیت بلاتکلیف راه‌اندازی این پروژه را دو چندان می‌کند.
قرار گرفتن کتابخانه سید در محل مسجد جامع و بنای تاریخی آن از سویی امور کتابخانه‌ها و از سویی دیگر سازمان میراث فرهنگی و متولیان مسجد جامع زنجان را بر آن داشته که برای تکمیل و راه‌اندازی کتابخانه‌ای که دارای بیش از 50 هزار جلد کتاب کمیاب و هزار نسخه خطی است، اقداماتی انجام دهند.

46

کد خبر 623282

برچسب‌ها

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
0 + 0 =